Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΙΟΥΛΙΟΥ


ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΟΥΣΤΑΚΑ
(1918 – 1978)

H Καλλιόπη Μουστάκα γεννήθηκε το 1918 στην Άνδρο. Αποφοίτησε από τη Μαράσλειο το 1937, δίδαξε σε διάφορα δημοτικά σχολεία (και στο Πρότυπο της Μαρασλείου). Το 1941 γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο διάστημα 1951 – 1953, με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στα Παιδαγωγικά και στην Κοινωνική Ψυχολογία. Το 1959 ολοκλήρωσε τις διδακτορικές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Πρoσέφερε σημαντικότατο έργο στη Διεύθυνση Ψυχοπαιδαγωγικής Έρευνας του Κέντρου Κοινωνικών Επιστημών, όπου ερεύνησε, με πολύ πρωτοποριακό για την εποχή τρόπο, θέματα όπως η εσωτερική μετανάστευση ή οι αντιλήψεις για την πατρίδα και άλλα έθνη. Το 1965, επί υπουργίας Ευάγγελου Παπανούτσου, διορίστηκε σύμβουλος στο νεοσυσταθέν Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Την περίοδο της χούντας, η οποία έκλεισε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, απολύθηκε, όπως όλοι οι συνάδελφοί της, και όταν της ζητήθηκε να στελεχώσει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της χούντας, μολονότι βρισκόταν σε κατάσταση απόλυτης ένδειας, ύστερα και από τον θάνατο του συζύγου της, αρνήθηκε λέγοντας: «τη στιγμή που άλλοι συνάδελφοί μου είναι στη φυλακή και στην εξορία, είναι ντροπή μου να δουλεύω εγώ, καλύτερα να πεθάνω από την πείνα».

Στη μεταπολίτευση, επανέρχεται στο Υπουργείο Παιδείας και εντάσσεται ως σύμβουλος στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Μελετών και Επιμόρφωσης, θέση στην οποία παραμένει έως το θάνατό της το 1978.

Ως κληρονομιά της στον Δήμο Χαλανδρίου αφήνει το σπίτι της, με την επιθυμία να ονομαστεί Αετοπούλειο Κέντρο (από το επώνυμο του συζύγου της, Θρασύβουλου Αετόπουλου) και να στεγάσει εκδηλώσεις παιδείας και πολιτισμού για τους νέους, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των οποίων τόσο πολύ υποστήριξε με το παιδαγωγικό και ερευνητικό της έργο αλλά και με το σύνολο του βίου της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου