Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

ΠΑΡ΄ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ - ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ myota.gr Χ. ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΠΟΥΛΟΥΟ αναγνώστης μας ξέρει πόσο καιρό "γλεντάμε" τους δημάρχους και τα αυτοδιοικητικά στελέχη που φωτογραφίζονται με το "διεθνές βραβείο πανέξυπνης και πράσινης μαλακίας" που πήρανε στο συνέδριο που διοργάνωσε η "AIR SHAKEN NOT STIRED INTERNATIONAL CORPORATION" .

Ενδιαφέρον έχει λοιπόν για το θέμα ένα ποστ του συναδέλφου Χ. Κουγιουμτζόπουλου, διευθυντή του myota.gr στο fb. Το παραθέτουμε. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΥΣ και τους έχοντας ΚΡΙΣΗ.


Οι άλλοι ..... ΜΗΝ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΠΛΑΤΕΙΑ αφού σας χαλάει. 

ΚΑΙ .... ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ!ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΑΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:

Να σας εξηγήσω λίγο τα περί βραβεύσεων των δήμων για να μην παραμυθιάζεστε και να μην έχετε και άγχος.
Υπάρχουν 5-6 εταιρείες στην Ελλάδα που διοργανώνουν θεματολογικές ημερίδες. Μερικές από αυτές αφορούν προμήθειες της Αυτοδιοίκησης. Μηχανήματα έργου, εφαρμογές έξυπνης πόλης, προμήθειες με περιβαλλοντικό αντικείμενο κλπ. Αυτές οι εταιρείες κερδίζουν από τις χορηγίες και τα περίπτερα που στήνουν οι εταιρείες που πουλάνε προϊόντα σχετικά με το αντικείμενο της εκάστοτε ημερίδας.
Το μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι σ΄αυτές τις ημερίδες δεν πατούσε ψυχή οπότε και οι εταιρείες προμηθευτές δεν έβρισκαν κανένα ενδιαφέρον στο να πληρώσουν.
Ετσι οι διοργανώτριες εταιρείες βρήκαν το κόλπο. Καλούν τους δημάρχους να μιλήσουν και τους βραβεύουν. Ετσι οι δήμαρχοι προσέρχονται αναγκαστικά και συνήθως κουβαλάνε μαζί τους και καμιά δεκαριά εργαζομένους και συμβούλους. Ενα αμφιθέατρο με είκοσι ομιλητές δημάρχους με καμιά δεκαριά παρατρεχάμενους ο καθένας γεμίζουν το αμφιθέατρο. Ανάμεσα στους ομιλητές δημάρχους μπαίνουν και ο ομιλητές των εταιρειών που πληρώνουν για να τους ακούσουν και πάλι υποχρεωτικά οι δήμαρχοι που περιμένουν την σειρά τους να βραβευτούν.
Σ΄αυτές τις ημερίδες για να δοθεί και το απαραίτητο κύρος, ομιλητές συνήθως είναι ο κ. Πατούλης ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ και ο κ. Παπαστεργίου Δήμαρχος Τρικαίων που διαθέτει την απαραίτητη φήμη του πρωτοπόρου δημάρχου. Αυτοί βραβεύονται στάνταρ.
Δεν έχει καμία σημασία αν ο δήμος εφαρμόζει κάποια καινοτόμο πρωτοποριακή πολιτική. Αρκεί να βγάλει μια φωτογραφία στο βήμα της Ημερίδας και μια φωτογραφία με το βραβείο. Και αρκεί βέβαια να κάτσει στο αμφιθέατρο να ακούσει τους ομιλητές των εταιρειών που χρηματοδοτούν την διοργάνωση.
Τις περισσότερες φορές τα βραβεία που θεσμοθετούνται αφορούν προϊόντα εταιρειών που πληρώνουν και απαιτούν την παρουσία συγκεκριμένων δημάρχων που τα έχουν ήδη αγοράσει για να τα δουν και οι υπόλοιποι και να ζηλέψουν.
Ετσι τις περισσότερες φορές τα βραβεία που απονέμονται είναι για γέλια για όσους γνωρίζουν και παρακολουθούν τον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Φτάσαμε σε σημείο να βραβεύεται δήμος της Βορείου Ελλάδος στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, επειδή είχε βάλει μια φωτεινή ταμπέλα στην είσοδο της πόλης. Δήμος που βραβεύτηκε γιατί τοποθέτησε ένα ταρτάν σε γήπεδο. Εχουμε δει να βραβεύονται εφαρμογές έξυπνης πόλης εντελώς αποτυχημένες που δεν λειτουργούν. Σε μια περίπτωση μάλιστα ένας δήμαρχος απαίτησε πρώτα να βραβευτεί και μετά να αγοράσει την εφαρμογή.
Ως διευθυντής του myota.gr έχω γράψει σχετικό άρθρο. Την ίδια ώρα που το ανάρτησα, έλαβα εκατοντάδες συγχαρητήρια μηνύματα από δημάρχους όλης της Ελλάδας «διότι επιτέλους βρέθηκε κάποιος να γράψει για αυτήν την ξεφτίλα των υποτιθέμενων βραβείων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου