iaso


Μηχανικός

AHOME REAL ESTATE SERVICES

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Τουρκικός Αναθεωρητισμός και επιθετικότητα, και η (ανύπαρκτη) Ελληνική ΑΟΖ

Όλο το καλοκαίρι παρακολουθούμε τις επιδείξεις «τσαμπουκά» από την γειτονική Αναθεωρητική Τουρκία. Ο κουμπάρος- σουλτάνος Ερντογάν δεν χάνει ευκαιρία να φλυαρεί, να απειλεί, να ανοίγει νέα μέτωπα. Στα ανατολικά και νότια του στόχος του η επέκταση του στην Συρία μέσω της δημιουργίας μιας κατ΄ όνομα ουδέτερης Ζώνης ΕΝΤΟΣ του Συριακού εδάφους αφενός, αφετέρου η μάχη για τον περιορισμό των Κούρδων του YPG , το οποίο θεωρεί παρακλάδι του PKK (Πε-Κα-Κα). Στα δυτικά του και Νότια επίσης, η προσπάθεια κυριαρχίας στην Κύπρο σε όλο το νησί-καταβροχθίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία, η έμπρακτη αμφισβήτηση της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και η αμφισβήτηση των ελληνικών Θαλάσσιων συνόρων (μιας και δεν έχουμε ακόμη ΑΟΖ…). Εξοπλισμοί παντός τύπου, προπαγάνδα περί «Γαλάζιας Πατρίδας» από τους χτεσινούς νομάδες…

Ας δούμε τα ποιο πρόσφατα: α) Μετά το τέλος της τριμερούς συνόδου Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν στην Άγκυρα με τη συμμετοχή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ρουχανί., ο Ερντογάν είπε πάλι τα δικά του.Υπονόησε ότι θα επιτεθεί εναντίον των Κούρδων της Συρίας, που είναι οι βασικοί σύμμαχοι των Αμερικανών στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Είπε ότι έλαβαν σημαντικές αποφάσεις για την πολιτική λύση στη Συρία συζητώντας όλες τις διαστάσεις του θέματος τόσο κατά τις διμερείς επαφές όσο και κατά την τριμερή συνάντηση. Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το ΡΚΚ και το YPG/PYD (οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας) και τελικός στόχος ο διάδρομος ειρήνης. “Αν μέσα σε δύο βδομάδες δεν συμφωνήσουμε με τις ΗΠΑ θα εφαρμόσουμε τα δικά μας σχέδια. Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στα σύνορά μας”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Είπε επίσης ότι τελικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας διάδρομος ειρήνης βορείως της Συρίας και να εμποδιστεί ο διαμελισμός της χώρας , με την πρόφαση της επανεγκατάστασης σε αυτή τη ζώνη 2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.
β) Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το νέο τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας (drone) στο μεγάλο τεχνολογικό φεστιβάλ (Teknofest) που διοργανώνεται στην Κωνσταντινούπολη από τις 17 μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το επιθετικό drone Ακιντζί –του γαμπρού του Ερντογάν Μπαϊρακτάρ- μπορεί να μεταφέρει έναν τόνο πυρομαχικά, όπως και ένα επιθετικό αεροσκάφος F16, και πως παρόμοιό του μόνο τέσσερις χώρες στον κόσμο μπορούν να παράγουν. Θα μπορεί να πετάει στα 40 χιλιάδες πόδια, να παραμένει στον αέρα για 24 ώρες και να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 1350 κιλών, όπως δορυφορικό σύστημα επικοινωνίας, ραντάρ αέρος-αέρος και ραντάρ ανίχνευσης απειλής, θα μπορεί να πραγματοποιεί εναέριους βομβαρδισμούς και να εξοπλίζεται με πυραύλους αέρος-αέρος τουρκικής κατασκευής.

Απέναντι σε αυτά πως απαντά η Ελληνική και Ελληνοκυπριακή πλευρά; Μουδιασμένα, φοβικά. Περιμένοντας ενδόμυχα να μας «σώσουν» κάποια από τις «σύμμαχες», «Μεγάλες δυνάμεις». Αντ΄ αυτού είναι αναγκαία:

1. Η προετοιμασία, η προώθηση της διαμόρφωσης μιας «Παλλαϊκής Άμυνας», η αναπτέρωση του φρονήματος.
2. Η επανέναρξη στρατιωτικού εξοπλισμού, η ανασυγκρότηση της Ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας
3. η –έστω και καθυστερημένα- άμεση Κήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ.Καλό αποκαλόκαιρο!

του Γ. Παπαγιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου