Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 27 Απριλίου 2021

"ΕΜΕΙΣ": ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΟ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ


 Aπεβίωσε ο γιατρός, πολιτικός και αγωνιστής Βάσος Λυσσαρίδης που συνέδεσε το όνομά του με τα μεγαλύτερα γεγονότα της ζωής της Κύπρου, με τον Απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο του οποίου υπήρξε προσωπικός γιατρός.

O Bάσος Λυσσαρίδης γεννήθηκε στα Λεύκαρα στις 13 Μαϊου 1920. Διετέλεσε βουλευτής, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ το 1969 ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ε.Δ.Ε.Κ., του οποίου υπήρξε πρόεδρος μέχρι και τον Ιούλιο του 2001.

Είχε ενεργό συμμετοχή στους αγώνες της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια των δικοινοτικών διαταραχών στα έτη 1963-1964, ηγήθηκε του λαϊκού στρατού υπό την αιγίδα του κυπριακού κράτους, απελευθερώνοντας τον Πενταδάκτυλο.
Την περίοδο της χούντας, συνδέθηκε στενά με το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (Π.Α.Κ.) και τον Ανδρέα Παπανδρέου, του οποίου παρέμεινε πιστός φίλος έως το τέλος. Ήταν από αυτoύς που «άνοιξαν τις πόρτες» των Αράβων για το Π.Α.Κ., με τη διαμεσολάβησή του οι Παλαιστίνιοι και ο Γιάσερ Αραφάτ βοήθησαν το Π.Α.Κ. και τον Ανδρέα Παπανδρέου.
.Προηγουμένως, το 1964, ο Λυσσαρίδης μαζί με τον Τάσσο Παπαδόπουλο είχαν οργανώσει την επίσκεψη του Ανδρέα Παπανδρέου στην Κύπρο, όπου γεννήθηκε η φιλία και συνεργασία μεταξύ Α. Παπανδρέου και Μακαρίου.
Το 1974 αντιστάθηκε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.Στις 30 Αυγούστου 1974 έγινε στόχος δολοφονικής απόπειρας, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο οργανωτικός γραμματέας της νεολαίας της ΕΔΕΚ, Δώρος Λοΐζου.
 Είχε σχέσεις με τα εθνοαπελευθερωτικά κινήματα της Αφρικής και τους ηγέτες των εθνοαπελευθερωτικών κινημάτων. Συνδέθηκε ιδιαίτερα με τον Νέτο, Γκαμπράλ, Μοτλάνε, Σαμόρα Μασιέλ, Μαρσελίνο Ντο Σάντος, Κάστρο, Άραφατ και άλλους.
 ο Βάσος Λυσσαρίδης υπήρξε αγνός Πατριώτης, φίλος/υποστηρικτής/συμμέτοχος των Απελευθερωτικών Κινημάτων, συνέδεσε τον Εθνικό/ Εθνικοαπελευθερωτικό- αντιϊμπεριαλιστικό αγώνα με την κοινωνική Δικαιοσύνη.
Μια ζωή Αγώνες.
Βαριά παρακαταθήκη Μνήμης και Αγώνα.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                “ΕΜΕΙΣ”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου