Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Δήμαρχος Βριλησσίων, ΞΕΝΟΣ ΜΑΝΙΑΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: “Οι Δήμοι έχουμε πρωτοπορήσει στην ενεργειακή εξοικονόμηση πριν ξυπνήσει η κυβέρνηση από τον λήθαργό της”

“Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ούτε εκβιάζεται, ούτε τρομοκρατείται”

 

 Σχετικά με την κυβερνητική απόφαση που προβλέπει κυρώσεις στους ΟΤΑ, τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης όσο και σε επίπεδο προσλήψεων και κινητικότητας, σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας κατά 10%, ο Δήμαρχος Βριλησσίων σε συνέχεια  της τοποθέτησής του στο Δημοτικό Συμβούλιο της 14ης Σεπτεμβρίου 2022, για το ίδιο θέμα, δήλωσε:   

Θεωρώ αυτή την απόφαση άδικη στη σύλληψη και στην εφαρμογή της, προσβλητική για το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, απαράδεκτη και εκβιαστική, όχι μόνο για τους Ο.Τ.Α. αλλά και, για όλους τους δημότες. 

Άδικη γιατί η Κυβέρνηση απειλεί - χωρίς να έχει το συνταγματικό δικαίωμα - να τιμωρήσει τους Δήμους οριζόντια και χωρίς να λαμβάνει καθόλου υπόψη της, τον προγραμματισμό και τις ήδη υλοποιημένες παρεμβάσεις και έργα εξοικονόμησης ενέργειας, πολύ πριν  εμφανιστεί η τρέχουσα ενεργειακή διακινδύνευση, και που αποδεικνύουν την ευαισθητοποίηση των δήμων τόσο στα θέματα συνετής χρήσης των ενεργειακών πόρων όσο και συνολικά στους τομείς ενεργειακής διαχείρισης που εξασφαλίζουν πορεία βιώσιμης ανάπτυξης των πόλεων μας.

Για παράδειγμα, ο Δήμος Βριλησσίων τα προηγούμενα δύο χρόνια υλοποίησε ένα πλήρες πρόγραμμα αντικατάστασης όλων των λαμπτήρων φωτισμού οδών, δημοσίων χώρων, (πλατείες – πάρκα) και εγκαταστάσεων,(αθλητικές εγκαταστάσεις), με λαμπτήρες υψηλής τεχνολογίας “LED”, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση ενέργειας και ταυτόχρονα οικονομικών πόρων προς όφελος των δημοτών του, αλλά και προς όφελος του ίδιου του κράτους, στο όνομα της ενεργειακής επάρκειας του οποίου ο υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης τώρα μας “κουνάει το δάχτυλο”.

Προσβλητική γιατί η Κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες των Ο.Τ.Α. ά βαθμού από τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους, όπως για παράδειγμα για την  ομαλή λειτουργία των σχολείων ή την απρόσκοπτη λειτουργία της Ύδρευσης (για την οποία ούτε έχει δοθεί ούτε αναμένεται καμία έκτακτη πίστωση), ενώ την ίδια στιγμή, μάλλον σκόπιμα, αποσιωπά και την ως τώρα αναιμική  χρηματοδοτική συνεισφορά της για την αντιμετώπιση αυτής της νέας απειλητικής κρίσης για τις τοπικές κοινωνίες.

Απαράδεκτη, γιατί η κυβέρνηση στην πράξη ζητά την υποβάθμιση μιας κρίσιμης υπηρεσίας του οδοφωτισμού που εξασφαλίζει την ασφαλή μετακίνηση των δημοτών, ενώ θα συνεχίζουν να πληρώνουν όσα και προηγούμενα. 

Εκβιαστική γιατί η Κυβέρνηση απειλεί να στερήσει αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό από τους Δήμους σε κρίσιμους τομείς της λειτουργίας τους, υποβαθμίζοντας έτσι πολλαπλά, και πέρα από το ζήτημα του οδοφωτισμού, την εξυπηρέτηση των δημοτών. 

Οι Δήμοι έχουμε προχωρήσει στην ενεργειακή εξοικονόμηση πριν ξυπνήσει η κυβέρνηση από τον λήθαργο της. Μάλιστα, την εποχή που η ίδια, σε συνέχεια της προηγούμενης, εγκλώβιζε την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στις απρόβλεπτες χρηματιστηριακές διακυμάνσεις του φυσικού αερίου, ορισμένοι πρωτοπόροι Δήμοι ήδη υλοποιούσαμε τους ανοιχτούς διεθνείς διαγωνισμούς μετάβασης του ηλεκτροφωτισμού των πόλεων στη νέα εποχή των “LED” και διεκδικούσαμε την απλοποίηση και προώθηση της λειτουργίας του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων φθηνής παραγωγής ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) που παραμένει στις καλένδες.

Εν όψει της κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού 2023 και των νέων προϋπολογισμών των Δήμων απαιτούνται ριζικά διαφορετικές αντιλήψεις και στοχευμένες πολιτικές και δράσεις από την Κυβέρνηση που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν οι φορείς της Τ.Α. Για το λόγο αυτό, η συνεργασία των ΟΤΑ α βαθμού μέσα στα θεσμικά όργανα εκπροσώπησής τους (ΠΕΔ, ΚΕΔΕ) και ο εκ μέρους τους άμεσος σχηματισμός τεκμηριωμένων και αδιαπραγμάτευτων θέσεων για το ενεργειακό ζήτημα, υπέρ των τοπικών κοινωνιών τους και του πολίτη,  είναι στρατηγικά επιβεβλημένη. 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ούτε εκβιάζεται, ούτε τρομοκρατείται.  

Με ρεαλιστικό σχέδιο και με τους δημότες στο πλευρό της, παρά τη διεθνή δίνη και την κρατική αβελτηρία, είναι εδώ και πραγματώνει την αποστολή της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου