Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Ντράπηκε και η ντροπή – Έφτασαν στα πρόθυρα της κατάρρευσης το Παίδων «Αγία Σοφία»

 


Οργή και απελπισία έχει προκαλέσει η αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργείων στο μεγαλύτερο παιδιατρικό χειρουργείο της Ελλάδας, το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.
Το Πράσινο Κίνημα στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τα δίκαια αιτήματα των ιατρών του Νοσοκομείου που πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Παίδων «Αγία Σοφία» για να διαμαρτυρηθούν για τις σοβαρές ελλείψεις, όχι μόνο σε αναισθησιολόγους, που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν τα τακτικά χειρουργεία αλλά και σε άλλους τομείς.
Τα παιδιά που βρίσκονται στη λίστα αναμονής φτάνουν τα 3.000 και αυξάνονται, καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν παγώσει τα προγραμματισμένα χειρουργεία.
Καταγράφονται καθυστερήσεις ακόμα και στην πραγματοποίηση επεμβάσεων σε νεογνά, με όποιες συνέπειες έχει η παραπάνω παραμονή τους στις μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών.
Επίσης στη λίστα αναμονής βρίσκονται παιδιά με χρόνια σοβαρά νοσήματα τα οποία πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, αλλά και παιδιά που πρέπει να υποβληθούν σε μικροεπεμβάσεις, ωστόσο λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων ακόμη περιμένουν.
Οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν συνολικά τις ελλείψεις του νοσοκομείου:
Ελλείψεις μικροβιολόγων βιολόγων τεχνολόγων στο μικροβιολογικό τμήμα που έχει ως αποτέλεσμα να υπολειτουργεί το εργαστήριο της μοριακής με συνέπεια να μην βγαίνουν αποτελέσματα PCR για τον COVID-19 τα Σαββατοκύριακα (ακόμα και σε γενικές εφημερίες).Επιπλέον λόγω αναρρωτικής δύο γιατρών που προστέθηκαν στις χρόνιες ελλείψεις (το εργαστήριο λειτουργεί με το 1/3 των ιατρών που προβλέπεται ) πλέον θα μπορούν να δουλεύονται μόνο τα εξαιρετικά επείγοντα δείγματα ενώ από 1/10 δεν θα είναι δυνατή η κάλυψη των μισών εφημεριών.
Ελλείψεις προσωπικου στο Αιματολογικό και το Βιοχημικό Τμήμα με αποτέλεσμα τα δείγματα στην βραδινή βάρδια κλειστής εφημερίας να στέλνονται στο διπλανό νοσοκομείο και να μην γίνονται κάποιες σημαντικές εξετάσεις .
Ελλείψεις ιατρών στην νευρολογική κλινική στην πυρηνική ιατρική αλλά και γιατρών στα δύο τμήματα Μεσογειακής Αναιμίας.

Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Υγεία στην Ελλάδα
Το Πράσινο Κίνημα προτείνει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Υγεία στην Ελλάδα.
Ειδικότερα μετά τα τελευταία δεδομένα οι δημόσιες δαπάνες υγείας πρέπει να πάνε στο 7% του ΑΕΠ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Συγκεκριμένα:
– 5 δις για αμοιβές προσωπικού (από 2 δις που είναι σήμερα)
– 3,5 δις για φάρμακα χωρίς καμία συμμετοχή ασθενούς.
– 3,5 δις για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη
– 2,5 δις για παροχές του ΕΟΠΥΥ για να καλυφθούν και άλλες ανάγκες που σήμερα δεν καλύπτονται

Σήμερα λοιπόν (κι όχι αύριο) πρέπει να αποφασίσουμε τα εξής:
– Μαζική πρόσληψη επικουρικού προσωπικού με διετείς συμβάσεις
– Ανανέωση με συμβάσεις αορίστου χρόνου όλων των συμβάσεων που έληξαν μετά τον Ιούλιο του 2019 και που λήγουν από επικουρικό προσωπικό, από τα προγράμματα ΟΑΕΔ (αυτό των 4000 και αυτό των 5500 νέων επιστημόνων).
– Πρόσληψη επικουρικών γιατρών, όσων και όπου χρειαστούν με ταυτόχρονη ανανέωση της θητείας όλων όσων έχει λήξει ή λήγει η σύμβαση τους.
– Επαναλειτουργία όλων των νοσοκομείων που έκλεισαν η παροπλίστηκαν.

Η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου έκανε την εξής δήλωση: «Αυτό που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία ί εκθέτει ανεπανόρθωτα όλους τους κυβερνώντες. Μιλάμε για παιδιά, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η κυβερνητική αναλγησία. Επιμένουμε πως μόνο ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να ανταπεξέλθει. Για εμάς στο Πράσινο Κίνημα που η Υγεία αποτελεί Κοινό Αγαθό, τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η ώρα για ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Υγεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε.».

Δώσε Δύναμη στις Πράσινες Φωνές
Go Green με το Πράσινο Κίνημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου