Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Το Σχόλιο της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου", 22-4-2013


πρΟΤΑση 
εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου 
e-mail : pr_ota_si@yahoo.gr 

Χαλάνδρι 22/04/2013 

Η συντακτική ομάδα της «πρΟΤΑσης», με παρεμβάσεις της όλο αυτό το χρονικό διάστημα που διαρκεί αυτή η κρίση , προσπαθεί να κρατήσει ενήμερους τους εργαζόμενους αλλά, συγχρόνως, κάνοντας και εκτιμήσεις για το μέλλον , προσπαθεί να προετοιμάσει τους εργαζόμενους για το τι πρόκειται να συμβεί. 

Χαρακτηριστικά, από το Μάϊο του 2011, στο τεύχος Νο 30 της «πρΟΤΑσης» σε συγκεκριμένο άρθρο με τίτλο ΄΄Υπάλληλος του κράτους΄΄ γράφαμε …”οι διοικήσεις , χωρίς την συναίνεση του υπαλλήλου , θα μετακινούν τον εργαζόμενο με τελικό στόχο, μέσω των συγχωνεύσεων και καταργήσεων των υπηρεσιών , να δρομολογηθούν απολύσεις” . 

Ήδη σήμερα, η κατάσταση για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα έχει γίνει πάρα πολύ δύσκολη. Εκτός από τον επικοινωνιακό πόλεμο για τεμπέληδες, επίορκους, «κοπανατζήδες» ή, απλά, …δημοσίους υπαλλήλους, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις δεσμεύσεις της τρικομματικής Μνημονιακής συγκυβέρνησης, η οποία έχει δεσμευτεί και υπογράψει την απόλυση 4.000 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2013 και 14.000 έως το τέλος του 2014 , με γενικότερη δέσμευση, βέβαια, τις 150.000 αποχωρήσεις έως το τέλος του 2015. 

Η συντακτική ομάδα της «πρΟΤΑσης» εκτιμά και ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ότι, για να μπορέσουν να επιτευχθούν όλα αυτά και για να γίνει πιο εύκολη η… ΄΄κινητικότητα΄΄ των υπαλλήλων , ο κλάδος και η ειδικότητα του εργαζόμενου , που κατοχυρώνονται μέσα από την οργανική θέση και τη σχέση εργασίας του υπαλλήλου, δεν θα υφίστανται στο μέλλον

Πιστεύουμε ότι, σε κάθε οργανόγραμμα υπηρεσιών θα υπάρχουν μόνο θέσεις, όπου θα περιγράφονται τα καθήκοντα και τα τυπικά προσόντα της θέσης καθώς και η σχέση εργασίας ( συνήθως αορίστου χρόνου γιατί είναι πιο εύκολη η μετακίνηση και η λύση της σχέσης ). Στη συνέχεια, θα καλείται ο υπάλληλος να καλύψει ανάγκες θέσεων ( και όχι οργανικών θέσεων που θα περιγράφει ένα συγκεκριμένο κλάδο ) μέσω της κινητικότητας. Στην ουσία, ένας εργαζόμενος π.χ. θα μπορεί να έχει προσληφθεί ως μόνιμος υπάλληλος κλάδου ΠΕ Διοικητικού και στη συνέχεια, με μετάταξη μέσω της κινητικότητας, να κληθεί να καταλάβει θέση άλλου οργανισμού (άλλου) κλάδου ΔΕ Διοικητικού και με (άλλη) σχέση εργασίας Αορίστου Χρόνου κτλ. Ήδη, με το Νόμο 4093/12, έχουν περάσει συγκεκριμένα άρθρα που κατά τη γνώμη μας οδηγούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση . 

Ως συντακτική ομάδα της «πρΟΤΑσης» δε θα σταματήσουμε να τονίζουμε ότι ο πραγματικός σκοπός όλων αυτών των παρεμβάσεων είναι η δημιουργία ενός μικρού δημόσιου τομέα με τις βασικές δομές του να έχουν εκχωρηθεί στους ιδιώτες, απεμπολώντας το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα τους . Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε, τόσο πιο μεγάλη και πιο δυναμική θα πρέπει να είναι η αντίδρασή μας. 

πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου 
Άκης Γκόγκος, Παναγιώτης Κατσαρλίνος, 
Δημήτρης Μ. Χανιωτάκης, Πέτρος Χριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου