Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Ανακοίνωση για την Απεργία των Εκπαιδευτικών

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Τα μέτρα που απροειδοποίητα πέρασε η κυβέρνηση για τους εκπαιδευτικούς, η απεργία τους και η αυταρχική επιστράτευσή τους είναι κάτι που δεν μας αφήνει αδιάφορους. Σαν εργαζόμενους και σαν γονείς.

Σαν αιτία παρουσιάζεται η θεωρητικά ασήμαντη πρόσθεση δυο ωρών στο ωράριο των καθηγητών. Ξέρουμε όμως ότι δεν είναι μόνο αυτό. Μέσω των νέων μέτρων θα μειωθούν οι θέσεις κατά 10% περίπου και σε συνδυασμό με τις υποχρεωτικές μεταθέσεις θα υποχρεώσει μεγάλος μέρος των εκπαιδευτικών να περιφέρονται σε σχολεία για να «συμπληρώνουν ώρες», όπως έχει γίνει ήδη σε διάφορες ειδικότητες τους.

Δεν θα γίνουν όμως λάστιχο μόνο οι εκπαιδευτικοί. Θα γίνουν και τα σχολεία και τα παιδιά μας. Οι περιφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα προστεθούν στην τεράστια μείωση χρημάτων για την εκπαίδευση, στα σχολεία που καταργούνται, στα βιβλία που θέλουν να τα πληρώνουμε.

Δεν θεωρούμε λοιπόν ότι είναι απλώς θέμα εργασιακό. Είναι θέμα υποβάθμισης των συνθηκών λειτουργίας και εντέλει ύπαρξης της δημόσιας Παιδείας που συνεχώς δέχεται νέα πλήγματα.

Γιατί επιλέχθηκε από την κυβέρνηση και τον υπ. Παιδείας να περάσουν αιφνιδιαστικά και χωρίς συνεννόηση αυτά τα μέτρα λίγο πριν το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς και παρότι υπήρχαν άλλες εναλλακτικές λύσεις;

Θεωρούμε ότι την ευθύνη για την αναστάτωση δεν την έχουν οι καθηγητές, αλλά η κυβέρνηση, η οποία άνοιξε εσκεμμένα αυτή την περίοδο θέματα, που ήξερε ότι θα προκαλούσαν την αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Το επιδίωξε;

Δυστυχώς, χρησιμοποιούν τα παιδιά μας και τις δικές μας αγωνίες, για να περάσουν μέτρα που έχει ζητήσει η τρόικα και στη συνέχεια θέλουν να εμφανίσουν και την επιστράτευση εργαζομένων σαν κάτι φυσιολογικό. Να το συνηθίσουμε. Το έχουν κάνει και σε άλλους κλάδους! Προκαλούν ένα πρόβλημα και μόλις κάποιοι αντιδράσουν τους επιστρατεύουν, συκοφαντώντας τους ταυτόχρονα. Χάνουμε πια το μέτρημα με το πόσες επιστρατεύσεις έχουν επιβάλλει το τελευταίο καιρό. Θα είναι άδικο να αναρωτηθούμε, πότε θα έρθει και η δική μας σειρά;

Ζητάμε από την κυβέρνηση το ελάχιστο. Να μην προχωρήσει σε καμιά επιστράτευση και να ακούσει τα αιτήματα της ΟΛΜΕ: να αποσύρει δηλαδή το ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών, να δεσμευτεί ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση μόνιμου ή αναπληρωτή καθηγητή, ότι δεν θα κλείσει καμία σχολική μονάδα και μετά να ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος ώστε να διεξαχθούν κανονικά οι εξετάσεις.

Δυστυχώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να μένουμε αδιάφοροι. Πρόκειται για τα παιδιά μας! Και τα παιδιά μας δεν έχουν μόνο τις φετινές εξετάσεις στην ζωή τους. Τα παιδιά μας πρέπει να έχουν δημόσιο, δωρεάν σχολείο και του χρόνου. Πρέπει να έχουν δημόσιο Πανεπιστήμιο. Πρέπει να έχουν αξιοπρεπείς δουλειές. Πρέπει να έχουν αξιοπρεπή ζωή! Οι δανειστές, η τρόικα και η κυβέρνηση με τα μέτρα που συνεχώς επιβάλλουν, μας πάνε στην αντίθετη κατεύθυνση.



Η Πρόεδρος                                                      Η Γραμματέας
Σοφία Κορωναίου                                            Μαρία Κουκούμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου