Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΧΘΕΣΙΝΟ TWIT ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Αναδημοσιεύουμε χθεσινή ανάρτηση της ΣΤΑΣΗΣ που αναφέρεται στo θέμα της χρηματοδότησης των δήμων απευθείας από τα φορολογικά έσοδα με ανταποδοτικό τέλος και όχι μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, θέμα που ακουμπάει στην ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ της αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία και αποτελεί πάγιο αυτοδιοικητικό αίτημα - με μεγάλη βέβαια συζήτηση να πρέπει να γίνει ως πως το πότε, πώς μπορεί να υλοποιηθεί ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ νέους φόρους (η αυτοδιοίκηση ζητάει την ανακατανομή των υπαρχόντων αλλά χωρίς την διαμεσολάβηση του κράτους).

Το άρθρο της ΣΤΑΣΗΣ έχει ενδιαφέρον τόσο για την επιβεβαίωση των αντιλήψεών του κρατισμού (που δεν εκπλήσσει), όσο και για την επιλογή να τοποθετηθούν σε μια απλή συζήτηση - ανταλλαγή απόψεων μεταξύ Βαρουφάκη-Μάνου, παίρνοντας τις αποστάσεις τους από την προσωπική αντίληψη του υπουργού Οικονομικών που διατυπώθηκε σε ένα twit (επιλογή που εκπλήσσει, αφού για το θέμα της χρηματοδότησης των δήμων θα έχουμε όλοι οι αυτοδιοικητικοί την δυνατότητα να τοποθετηθούμε όταν έρθει η ώρα. Και βέβαια εμείς θα είμαστε με ΜΕΤΑΡΡΎΘΜΙΣΗ που θα φέρει την αυτοχρηματοδότηση στην αυτοδιοίκηση, μεταρρύθμιση που θα την ενισχύσει ως αυτόνομο βαθμό εξουσίας και θα την προστατέψει από τον ρόλο του επαίτη της κεντρικής εξουσίας)
 Ακολουθεί το άρθρο της ΣΤΑΣΗΣ:

Βαρουφάκης: "Συμφωνώ κ. Μάνο" σχετικά με τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης στους Δήμους

Όταν ο υπουργός οικονομικών μιας "αιρετικής" για το ευρωπαϊκό statusquo κυβέρνησης διαπραγματεύεται με τους λύκους για να βοηθήσει έναν λαό να σηκωθεί στα πόδια του είναι ίσως άκυρο, άκαιρο και προβοκατόρικο, αν όχι άηθες, να τους ασκείς κριτική για "δευτερεύοντες" λόγους, πέρα από αυτόν της μεγάλης μάχης: του τέλους των μνημονίων και της λιτότητας. Ίσως με αυτή τη λογική θα έπρεπε να περάσει στα ψιλά η σημερινή δήλωση συμφωνίας του Γιάνη Βαρουφάκη  (δείτε ΕΔΩ) με τα λεγόμενα του Στέφανου Μάνου (δείτε ΕΔΩ) σχετικά με το τέλος της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το δικαίωμα ενός Δήμου στην κρατική χρηματοδότηση είναι όμως "δευτερεύοντας" λόγος ο οποίος χρήζει σιωπής αναμονής στην κριτική;
μανος βαρουφακης

Για εμάς όμως (την "Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου"), ειδικά όταν βρισκόμαστε στο τιμόνι ενός Δήμου, η προσπάθειάς μας όσον αφορά τη διοίκησή του στέκεται ακριβώς εκεί, στη διαμόρφωση συνθηκών και δομών που θα αμβλύνουν τις συνέπειες της κρίσης και θα δώσουν όσες ανάσες μπορούν έως ότου να έρθει το αίσιο τέλος της μεγάλης μάχης, του τέλους των μνημονίων και της λιτότητας δηλαδή. Έτσι λοιπόν, όταν ένας Δήμος παλεύει ώστε κάθε δημότης του να έχει πρόσβαση σε αξιοπρεπή σχολεία, σε δομές υγείας (κοινωνικά και δημοτικά ιατρεία / φαρμακεία), στηρίζει και οργανώνει αυτοδιαχειριζόμενους ή δημοτικούς θεσμούς πρόνοιας, συμβάλει στη μετακίνηση των πολιτών με τις δημοτικές συγκοινωνίες, στηρίζει και δημιουργεί εστίες πολιτισμού και αθλητισμού, η λειτουργία του μόνο ως συμπληρωματική με τη μεγάλη μάχη μπορεί να ιδωθεί. Και για να μπορεί να σταθεί στις προκλήσεις της εποχής μας χρειάζεται σαφώς κρατική χρηματοδότηση. Γιατί η αυτο-χρηματοδότηση έχει δύο πιθανά σεντούκια: τους δημότες (άρα θα τους βαρύνεις με αυξημένα δημοτικά τέλη και θα δημιουργήσεις δήμους πολλών ταχυτήτων - ίδια τέλη μπορεί να εισπράξει η Κηφισιά, ίδια το Χαλάνδρι και ίδια το Πέραμα;- ) και τις επιχειρήσεις (ποιος επιχειρηματίας θα συνδράμει στα οικονομικά ενός δήμου αν δεν περιμένει ανταλλάγματα; βλέπε οικόπεδα φιλέτα, δημόσια έργα, διαγωνισμοί κλπ).

Με βάση τα παραπάνω, η συμφωνία του κ. Βαρουφάκη με τον κ. Μάνο για "την πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος", και ότι από τους Δήμους μπορείς να εξοικονομήσεις 2,6δις ετησίως κάτι το οποίο θα ηχεί σα "μουσική στα αυτιά των πιστωτών μας" είναι κάτι παραπάνω από ατυχής. Όχι μόνο γιατί είναι πολιτικά και λειτουργικά λάθος, αλλά γιατί αν εφαρμοστούν οι απόψεις του μεγάλος αριθμός πληττόμενων συμπολιτών μας θα στερηθεί απαραίτητες δομές πρόνοιας.
Στο διά ταύτα, η εξίσωση είναι απλή. Για να υπάρχουν Δήμοι και να κάνουν έργο πρέπει να έχουν λεφτά. Για να έχουν λεφτά πρέπει να υπάρχει κρατική χρηματοδότηση. Τα υπόλοιπα είναι στολίδια, υπεκφυγές και αποπροσανατολισμοί. 

http://www.stasi.gr/index.php/2012-03-07-02-56-35/2014-04-25-06-22-06/item/894-2015-02-16-varoufakis-manos-kratiki-xrimatodotisi-dimwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου