Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ : «ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΣΤΕ…»





Με αποφασιστικό ύφος ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το μήνυμα στους εταίρους μας ότι «δεν βιαζόμαστε αλλά και δεν συμβιβαζόμαστε» ενώ έδωσε και σκληρή απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις Σόιμπλε, καλώντας τον «να λυπάται καλύτερα τους λαούς που περπατούν με το κεφάλι σκυφτό». Πρότεινε τον Προκόπη Παυλόπουλο για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Δεν μπορούν πια κάποιοι να συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σαν να είναι χώρα αποικία ούτε στους Έλληνες σαν να είναι οι παρίες της Ευρώπης», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα μας δεν διαλέγεται με τελεσίγραφα».

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μία μέρα μετά το άκαρπο Eurogroup, ο Α. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά πως μετά απο τρεις εβδομάδες στην κυβέρνηση, «όχι δεν ξεπεράσαμε τα τεράστια οικονομικά μας προβλήματα, δεν προλάβαμε να επουλώσουμε τις πληγές τις οικονομικής κρίσης, όμως αυτό που άλλαξε ριζικά στο συναίσθημα του μέσου πολίτη είναι ότι δεν αισθάνεται πια αυτή την απαξίωση και τον εξευτελισμό».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ολοφάνερη ενότητα λαού και κυβέρνησης, «που μας γεμίζει δύναμη και αντοχή και στέλνει μήνυμα στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα είναι παρούσα, αγωνίζεται όρθια για να βγει από την παγίδα της λιτότητας, του χρέους».

Επανέλαβε για μιά ακόμη φορά ότι «εργαζόμαστε σκληρά για μια έντιμη συμφωνία χωρίς τη λιτότητα, χωρίς το μνημόνιο που κατέστρεψε την Ελλάδα, χωρίς την τοξική παρουσία της τρόικας». «Οτιδήποτε άλλο είναι ολοκλήρωση της ευθανασίας της πατρίδας μας» πρόσθεσε.

«Δεν είμαστε εντολοδόχοι του παρελθόντος, δεν είμαστε διαχειριστές των μνημονίων, η σωτηρία δεν έρχεται παρατείνοντας το λάθος.. Θέλουμε λύση, όχι ρήξη. Δεν έχουμε αυτοσκοπό τη ρήξη, αυτοσκοπός μας είναι η βιώσιμη λύση» επέμεινε.

Κάνοντας ειδική αναφορά στις προκλητικές δηλώσεις Σόιμπλε είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έχασε την ψυχραιμία του όχι γιατί καταφέρθηκε εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης αλλά γιατί εκφράστηκε υποτιμητικά απέναντι στον ελληνικό λαό.

«Θα ήθελα με φιλική διάθεση να του επισημάνω ότι θα ήταν καλύτερα να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό, να μη λυπάται του λαούς που σηκώνουν το κεφάλι περήφανα» απάντησε με έντονο τρόπο.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να αναφερθεί και στην χθεσινή ανατροπή κειμένων στο Eurogroup θυμίζοντας ότι το σχέδιο Μοσκοβισί, η κυβέρνηση το αποδέχθηκε ως πλαίσιο συζήτησης.
Όπως ανέφερε, αυτό προέβλεπε επέκταση της δανειακής σύμβασης, όχι του προγράμματος, που θα οδηγούσε σε ενδιάμεση τετράμηνη συμφωνία ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

«Δεκαπέντε λεπτά όμως πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ το αντικατέστησε με ένα νέο που η ελληνική πλευρά δεν είχε υπ’ όψιν της», κατέληξε εκτιμώντας ότι η κίνηση αυτή αποσκοπούσε να ωθήσει την ελληνική κυβέρνηση σε μη συμφωνία χθες το βράδυ.

Πρόσθεσε πως με το νέο κείμενο ζητούσαν από την Ελλάδα την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης και των μέτρων της και να προχωρήσει σε μέτρα όπως ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα.

Χαρακτηρίζοντας το έγγραφο «προκλητικό», υποστήριξε ότι συγκεκριμένοι κύκλοι θέλουν να υπονομεύσουν την ελληνική κυβέρνηση, παίζοντας με το μέλλον της Ευρωζώνης.

«Εμείς καλούμε όλους να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, και για να προστατεύσουν τη σταθερότητα στην εύθραυστη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «η διαπραγμάτευση είναι βαθύτατα πολιτική, με γεωπολιτικές προεκτάσεις».

Δείχνοντας ότι παρά τις δυσκολίες η κυβέρνηση προχωρά αταλάντευτα στην υλοποίηση του προγράμματος της, προανήγγειλε, αμέσως μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή την Πέμπτη, την κατάθεση των δύο πρώτων νομοσχεδίων που θα αφορούν την λήψη άμεσων μέτρων προστασίας της κατοικίας και τη ρύθμιση των 100 δόσεων προς τα Ταμεία και το Δημόσιο.

Μάλιστα έκανε γνωστό ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις θα ψηφιστούν το αργότερο έως την Παρασκευή το βράδυ και με ονομαστική ψηφοφορία, ώστε «να πάρει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν».
Προανήγγειλε ακόμη ότι σύντομα θα κατατεθεί και άλλο νομοσχέδιο που θα βάζει «τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα που δημιούργησε η τρόικα» και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου