Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΟΡΑ



 Στην Περιφέρεια Αττικής, όπου ουδέποτε έκρυψα την πολιτική μου ταυτότητα, δουλεύουμε συστηματικά και δίνουμε ήδη το πολιτικό δείγμα γραφής, θεμελιώνοντας το ηθικό αντιπαράδειγμα. Με πράξεις και έργα. Γιατί έχει πλέον έλθει ο καιρός οι πολίτες να απαιτούν από τους αιρετούς τους, να δρουν αποτελεσματικά και όχι να διεκδικούν δημοφιλία μέσα από το ρόλο των τηλεσχολιαστών…

· Στους επτά μήνες, μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της σκληρής διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση κατάφερε αρκετά και έβαλε τις βάσεις για πολλά ακόμη. Το μεγάλο στοίχημα όμως ήταν και παραμένει η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, η προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα. Έγιναν βήματα, επιβάλλονται και άλλα.

· (Το δημοψήφισμα) «Έγραψε» ιστορία και ουδείς δικαιούται να ερμηνεύει ανάλογα με τα συγκυριακά του συμφέροντα, το αποτέλεσμά του. Ούτε και να καπηλεύεται το 62%.

· Σε σχέση με το τι πρέπει να κάνει μια νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Πέρα από την αντιμετώπιση της δύσκολης καθημερινότητας των πολιτών, η κυβέρνηση, με σύστημα και σοβαρότητα, οφείλει να εκπονήσει έναν στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό στη βάση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η γεωστρατηγική θέση της χώρας.

· Σε σχέση με τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ: Ωστόσο τούτη τη φορά, η διάσπαση είχε εθνικές, αν όχι και ευρωπαϊκές επιπτώσεις. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στους πολίτες και την Ιστορία.

· Σε σχέση με ενδεχόμενο συνεργασίας με ΝΔ: μια κυβέρνηση, εκτός από την πλειοψηφία, θέλει κι ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Θέλει συναίνεση, συγκλίσεις, δέσμευση. Και όχι μοίρασμα καρεκλών. Γιατί μόνο έτσι οικοδομείται η αξιοπιστία και η πολιτική νομιμοποίηση. Και πρέπει εδώ να παρατηρήσουμε ότι, με εξαίρεση την τελευταία, οι κυβερνήσεις συνεργασίας, σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα όπου αυτές αποτελούν την κανονικότητα, στη χώρα μας έχουν ταυτιστεί με τις μνημονιακές πολιτικές, με διπλό αποτέλεσμα: αφενός την απονομιμοποίησή τους και αφετέρου την περαιτέρω αναξιοπιστία ενός ήδη βαθιά απαξιωμένου στη συνείδηση των πολιτών, πολιτικού συστήματος. Τα δεδομένα αυτά επιτείνουν την κρίση χρέους και δημοκρατίας

· Σε σχέση με το μεταναστευτικό: Είναι όμως γεγονός, όπως εύστοχα επισήμανε πρόσφατα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ότι απαιτείται άμεσα η ενεργοποίηση των τεσσάρων πυλώνων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, του 2008, το οποίο υπογράμμιζε τη συμβολή της διεθνούς μετανάστευσης στην οικονομία και τη δημογραφία της Γηραιάς Ηπείρου. Ωστόσο οι παλινωδίες της ΕΕ δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι απραγίας σε εθνικό επίπεδο, γιατί πέραν όλων των άλλων, το θέμα άπτεται και της εθνικής ασφάλειας. Απαιτείται έτσι ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών, όπως η καταμέτρηση / καταγραφή των μεταναστών / προσφύγων, οι αποτελεσματικοί έλεγχοι από τις ελληνικές Αρχές σε συνεργασία με την Ε.Ε., η ενίσχυση των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών των Δήμων και βέβαια κάθε είδους συνέργειες κεντρικής εξουσίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς μικροπολιτικές στοχεύσεις και άγονους ανταγωνισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου