Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

του Α. Νταβία
Ακούω όλους τους "σοβαρούς" να μιλούν για "μεγάλους συνασπισμούς", "εθνικές ομάδες", "όλοι μαζί"  για να μοιραστούν - λέει - το πολιτικό κόστος να εφαρμόσουν ασάλιωτα το 3ο μνημόνιο.

Στην Ελλάδα η έννοια και ο ρόλος της ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ είναι υπό διωγμό, όπως σε όλα τα κράτη στα οποία η δημοκρατία έχει περιοριστεί και έχει υποταχθεί σε επιβολές και ξένους ελέγχους.

Το κακό είναι ότι αυτή η λογική κερδίζει έδαφος συμπάθειας στον καναπεδάτο απλό πολίτη που θέλει να ελπίζει ότι η εξουσία θα του λύσει περισσότερα προβλήματα αν δεν έχει στα πόδια της .... ενοχλητικούς.
Οι πολίτες πείθονται ότι πρέπει να υπερασπίζονται εκείνοι το πολιτικό προσωπικό περισσότερο από όσο αυτό υπερασπίζεται τον πολίτη.
 
Ίσως αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχει ασκηθεί ποτέ αντιπολίτευση με υπευθυνότητα και δεν ήταν ποτέ ενταγμένη σε ένα ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ουσιαστικού  ελέγχου της εξουσίας αλλά και συμβολής στην ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΕΘΝΙΚΩΝ (η ΤΟΠΙΚΩΝ κατ' αναλογία στην αυτοδιοίκηση)  ΣΤΟΧΩΝ.

Η αντιπολίτευση - διαχρονικά και σε κάθε διοικητικό επίπεδο - στην Ελλάδα είχε μόνο ένα τρόπο άσκησης: "Λέμε το ανάποδο από ότι λέει η πλειοψηφία σε όλα τα θέματα, τάζουμε ότι δεν θέλει ή δεν μπορεί να υλοποιήσει η πλειοψηφία χωρίς να προτείνουμε μεθόδους χρηματοδότησης και μέσων αυτού που προτείνουμε και βέβαια παριστάνουμε τον εισαγγελέα ή τον παπά της ενορίας, εμπλεκόμενοι σε θέματα "ηθικής", ελέγχου του χαρακτήρα ή της προσωπικότητας ακόμα και της εξωτερικής εμφάνισης του αντιπάλου για να τον φθείρουμε και να πάρουμε το γκουβέρνο. Ενίοτε κρατάμε και κρυφούς άσσους "σκανδάλων" να τα χρησιμοποιήσουμε όταν έρθει η ώρα. Σκάνδαλα για τα οποία στην ώρα τους δεν είπαμε τίποτα για να τα βάλουμε στην ... φαρέτρα".

ΑΣΟΒΑΡΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ και ΡΟΛΟΥ, βέβαια.

Αλλά μήπως είχαμε ποτέ σοβαρές κυβερνήσεις - πλειοψηφίες με συνείδηση του θεσμικού τους ρόλου και αίσθημα ευθύνης απέναντι στον πολίτη - ψηφοφόρο;
Μήπως είχαμε σοβαρή δικαιοσύνη;
Ποιος θεσμός λειτουργεί σοβαρά για να λειτουργεί και η αντιπολίτευση στο κράτος- οπερέτα;
¨
Ένα δημοκρατικό κράτος χρειάζεται την αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτή.
Και ένα σοβαρό κράτος - αν πραγματικά θέλουμε να το φτιάξουμε κάποτε - χρειάζεται σοβαρή αντιπολίτευση.
ΟΧΙ ΜΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.

Αυτή η συντονισμένη συστημική  εκβιαστική απόπειρα να είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά του ποταμού και να μην είναι κανείς απέναντι έναν στόχο έχει: Την ανενόχλητη νομή και διαχείριση της εξουσίας σε αντιλαϊκή κατεύθυνση και την εξαφάνιση κάθε ελέγχου και κριτικής της εξουσίας.
Την επικράτηση της συνευθύνης και της "αλληλεγγύης" μεταξύ των συνεξουσιαστών" για να μπορούν να περνάνε τα πάντα ανενόχλητα.
Το υποστηρίζει ωραία ο  Μύρωνας αυτό, εδώ στα δικά μας.

Ο έλεγχος στην εξουσία στο δημοκρατικό πολίτευμα εξασκείται από την αντιπολίτευση, τον συνδικαλισμό και τον τύπο. ΑΥΤΑ ΧΤΥΠΙΟΥΝΤΑΙ.

Εξαγορασμένα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, ελεγχόμενα εργοδοτικά σωματεία, κατακερματισμένο και παραχορτασμένο από εργοδοτικό χρήμα συνδικαλιστικό κίνημα, όλα μαζί τα κόμματα στην κυβέρνηση, αφήνοντας έξω από το γκουβέρνο μόνο"περιθωριακούς", ΝΑ ΠΩΣ  η εξουσία ανενόχλητη μπορεί να περνάει πιο εύκολα - σου λέει - την επιβαλλόμενη πολιτική.
ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ.
Έτσι θέλει σήμερα κάθε εξουσία.

Ακόμα και αν η εξουσία αυτοδιαφημίζεται ως ..... ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.

"Βοηθάμε την διοίκηση -σου λέει ο άλλος, να παράγει έργο έτσι."
 "Αλληλεγγύη μεταξύ συναδέλφων" σου λέει.
"Αν κάνεις αντιπολίτευση δεν είσαι καλός συνάδελφος" σου λέει.
" Μην κρίνεις τον συνάδελφο για τις πράξεις και παραλείψεις του κατά την άσκηση των καθηκόντων του, δεν είναι σωστό. Να κάνει ο άνθρωπος τα λάθη του, τις παραλείψεις του ή τις ματσακωνιές του ανενόχλητος" σου λέει.
"Μην είσαι μακάκας. Αύριο μπορεί αν είσαι εσύ στην θέση του. Θες να σου κάνει και αυτός μετά έλεγχο και να μην μπορείς και εσύ να κάνεις τα ..... λάθη σου";

Και έτσι όταν δεν ανοίγει τους παιδικούς σταθμούς  η εξουσία ΔΕΝ ΜΙΛΑΣ εσύ που είσαι αντιπολίτευση αν μπεις στο τρυπάκι αυτό.
Βοηθάς την διοίκηση, σου λέει. Τις προσφέρεις την βοήθεια σου να στερεί από το εργαζόμενο ζευγάρι την δυνατότητα να πάει την δουλειά του.
Αλλά δεν τρέχει μία, εμείς οι από μέσα πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη στον .... συνάδελφο.
Όχι στο εργαζόμενο ζευγάρι αυτό ... δεν είναι συνάδελφος!
ΕΙΜΑΣΤΕ "ΕΘΝΙΚΗ" ΟΜΑΔΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΜΕΙΣ!

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ!!!!

ΤΙ ΛΟΓΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΥΠΟΚΡΥΠΤΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ "ΟΛΙΜΑΖΙΔΙΣΜΟ" ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΜΟΥ;;;

Και όταν μοιράζει δωροεπιταγές η πλειοψηφία έξω από τις θεσμικές διαδικασίες ελέγχου και διαφάνειας, εκμαυλίζοντας συνειδήσεις, γιατί δεν μιλάς εσύ που είσαι μεγάλη αντιπολίτευση αν δεν έχεις μερτικό στον εκμαυλισμό;
Δεν μιλάς γιατί κάπου αλλού, σε κάποιο άλλο τομέα - με το μοντέλο του "όλοι μαζί" - είσαι εσύ εκείνος που απολαμβάνει την .... συναδελφική αλληλεγγύη.

Αυτό το μοντέλο σου λένε τώρα ότι πρέπει να ισχύσει θεσμικά και σε επίπεδο διακυβέρνησης της χώρας.

Να μην υπάρχει αντιπολίτευση στην βουλή,  για να μην λαϊκίζει κανένας, σου λέει.

Η εξουσία να μην ελέγχεται από κανέναν και όποιος τολμάει να το κάνει να είναι από γραφικός έως επικίνδυνος και να διώκεται πάραυτα.

"Χτυπήστε τον με κάθε τρόπο, ΜΙΛΑΕΙ" σου λέει.

ΕΞΟΥΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΜΟΥ.

Σκέψου πόσο ξιπασμένο και επικίνδυνο είναι το επιχείρημα: "Να πάμε όλοι μαζί για να μοιραστούμε το πολιτικό κόστος να ξεπατώσουμε τον λαό χωρίς να φταίει κανείς μας".
Αυτό είναι η κύρια στόχευση της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού σε αυτές τις εκλογές αν το καλοσκεφτείς.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ!

ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ και τις κυβερνήσεις συνεργασίας με καθαρό πολιτικό προσανατολισμό και ταξικό πρόταγμα.

ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΥΣΤΗΡΟ, ΣΟΒΑΡΟ, ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΙΣΧΥΡΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΩΣ ΤΟ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ ΜΕΣΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΞΙΠΑΣΙΑΣ ΚΑΙ  ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ!

ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, που θα αποφασίσει ο λαός την άλλη Κυριακή.

Που πρέπει και αυτός να σοβαρευτεί και να αναλάβει την ευθύνη ΕΠΙΛΟΓΗΣ και όχι την προσωπική ασφάλεια του αρρωστημένα εγωιστικού "όλοι ίδιοι είναι, εγώ δεν λερώνω τα χέρια μου ψηφίζοντας κανένα, για να μην μου λένε μετά στον καφενέ ότι έκανα ΕΓΩ λάθος".

Πρέπει όλοι να λερώσουμε τα χέρια μας, να βγούμε από την ψεύτικη ασφάλειά μας, ο καθένας από την σκοπιά και τον ρόλο του, ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΛΑΣΠΗ που είπε ο Αλέξης εχθές, για να ξεκολλήσουμε το κάρο.
 
Αλλά ο καθένας ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ.

Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΙΣΧΥΡΗ, ΣΟΒΑΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΙΣΧΥΡΗ ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ και πρωτίστως χρειάζεται ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΥΣ, ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΥΣ και ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ και όχι ΕΓΩΙΣΤΙΚΑ ΑΝΕΞΕΛΓΚΤΑ, ΕΞΟΥΣΙΟΜΑΝΗ ΚΑΙ ΚΑΒΑΛΗΜΕΝΑ ΝΟΥΜΕΡΑ που δεν ανέχονται την κριτική και την άλλη άποψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου