Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ Η 5η ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ: HER MASTER'S VOICE

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 5ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο, με κεντρικό μήνυμα, «Η Αυτοδιοίκηση γκρεμίζει το τείχος της κρίσης».

Στην 5η Ελληνογερμανική Συνέλευση συμμετείχαν 109 συνολικά εκπρόσωποι από τον α' και β' Βαθμό Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, συμμετείχαν 97 εκπρόσωποι από τον α' Βαθμό (86 Δήμαρχοι) και 12 από το β' Βαθμό Αυτοδιοίκησης.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών Δημάρχων και συζητήθηκαν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος (Αγροτική Οικονομία και Ανάπτυξη, Κοινωνικό Πρόσωπο των Δήμων, Τοπική Τουριστική Ανάπτυξη, Διαχείριση Απορριμμάτων και Αποβλήτων, Ενεργειακή Πολιτική στην Τ.Α., Επιχειρηματικότητα και Νεοφυείς Επιχειρήσεις).

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., Γιώργος Πατούλης, είχε την ευκαιρία,

- να αναδείξει το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα ως Ευρωπαϊκό ζήτημα πρώτης γραμμής, επισημαίνοντας αφενός το μεγάλο βάρος της υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, που έχουν κληθεί να σηκώσουν μέχρι σήμερα οι Ελληνικοί Δήμοι, αφετέρου την ανάγκη να υπάρξει μια συνολική Ευρωπαϊκή διαχείριση του ζητήματος, με ισότιμο τρόπο από όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε.

- να επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας ενός αυτοδιοικητικού μετώπου αλληλεγγύης μεταξύ όλων των Ευρωπαϊκών Δήμων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης που δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστη καμία Χώρα της Ε.Ε.

- να θέσει το ζήτημα τη δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Κάρτας Υγείας, που θα ενισχύει τη δημόσια υγεία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και θα διασφαλίζει παράλληλα, την πρόσβαση όλων των πολιτών της Ευρώπης σε ένα μίνιμουμ παροχών υγειονομικής περίθαλψης.

- να επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση στις σχέσεις συνεργασίας μεταξύ Ελληνικών και Γερμανικών Δήμων, προς όφελος των πολιτών.

Στο τέλος της Συνέλευσης υπογράφηκε η Κοινή Διακήρυξη από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη και τον Γενικό Διευθυντή της Ένωσης Γερμανικών πόλεων και Δήμων, G. Landsberg, τον Εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Δράμας, Χ. Μαμσάκο και τον Αντιπρόεδρο Δήμων και Κοινοτήτων της Γερμανίας καθώς και Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Βάδης – Βυρτεμβέργης, R. Kehle.

Με την υπογραφή της διακήρυξης οριοθετήθηκε η σημασία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και υπογραμμίστηκε η στενή σύνδεση μεταξύ των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεταξύ των δύο Χωρών.

Επιπροσθέτως, τέθηκε ο κοινός στόχος, να εντατικοποιηθεί η περαιτέρω συνεργασία έως την επόμενη, 6η Ελληνογερμανική Συνέλευση, που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα το Φθινόπωρο του 2016.

Επισυνάπτεται το κείμενο της διακήρυξης

Κοινή διακήρυξη

της Πέμπτης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης

Βερολίνο, 4.-6. Νοεμβρίου 2015

"1. H Πέμπτη συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV V) έχει το μότο «Οι Δήμοι γκρεμίζουν το τοίχος της Κρίσης». Μ’ αυτόν τον τρόπο θα τονιστεί ο σημαντικός υποστηρικτικός ρόλος που έχουν οι Δήμοι σε δύσκολους καιρούς. Οι Δήμοι αντιπροσωπεύουν τόσο τη πολιτική σταθερότητα και της συνέχεια όσο και την εγγύτητα προς τους πολίτες, στους οποίους δείχνουν ένα δημοκρατικό δρόμο στο μέλλον.

2. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δήμων και περιφερειών της Γερμανίας και της Ελλάδας. Η αναζήτηση λύσεων για επίκαιρα τοπικά θέματα έδειξε τη στενή σύνδεση που υπάρχει μεταξύ των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης των δύο χωρών. Μαζί αντιμετωπίζουν τις μεγάλες προκλήσεις. Η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών μας είναι η δύναμη της Ευρώπης. Αυτή εκφράζεται με υποδειγματικό τρόπο στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

3. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση είναι εφαρμοσμένη επικουρικότητα και αλληλεγγύη. Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται στον τόπο που δημιουργούνται. Αυτή είναι η δύναμη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έρχεται σε επαφή με τους πολίτες και εμβαθύνει την κοινωνική συνοχή.

4. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση ενώνει πέραν των γεωγραφικών και πολιτικών συνόρων. Είναι υπερκομματική. Αναπτύσσεται δυναμικά και δείχνει την δραστηριοποίηση των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης των δύο χωρών. Οι αυξανόμενες συναντήσεις των δημάρχων συμβάλλουν στην εμβάθυνση της εμπιστοσύνης και στην αποδόμηση των εκατέρωθεν προκαταλήψεων. Συνεπώς, θα πρέπει να είναι κοινός στόχος, να εντατικοποιηθεί η περαιτέρω συνεργασία έως την επόμενη, Έκτη Ελληνογερμανική Συνέλευση.

5. Για την Ελληνογερμανική Συνέλευση η εξεύρεση λύσεων για τα ζητήματα που προκύπτουν άμεσα στο τοπικό επίπεδο αποτελεί προτεραιότητα. Η συνεργασία είναι ποικίλη και λαμβάνει υπόψη όλα τα καθήκοντα της δημοτικής Αρχής, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα. Ενώ αρχικά η συνεργασία απεικονίσθηκε κυρίως ως αδελφοποίηση μεταξύ των δήμων, προέκυψαν και πολλές σχέσεις συνεργασίας ως προς συγκεκριμένα θέματα, οι οποίες έχουν μεγάλη δυναμική. Από αυτό αναπτύσσονται μακροπρόθεσμες συνεργασίες, που συμβάλλουν προς όφελος όλων.

6. Οι δραστηριοποιήσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο προκύπτουν βάσει συγκεκριμένων ζητημάτων. Στο εξής συμφωνείται να υλοποιούνται κοινά εκπονηθέντες σχεδιασμοί. Έτσι αυτή η συνεργασία περνάει στην φάση της υλοποίησης την οποία οι δύο πλευρές υποδέχονται ως την μεγάλη πρόκληση. Τα πεδία των συνεργασιών παρουσιάζονται στο Παράρτημα. Στόχος είναι μέχρι την Έκτη Ελληνογερμανική Συνέλευση να υφίστανται ορατές επιτυχίες.

7. Η ελληνογερμανική φιλία και συνεργασία θα οδηγήσει σε συνέργειες σε όλους τους τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δημιουργεί εγγύτητα προς τους πολίτες και προωθεί την συμβίωση εντός του Δήμου.

8. Οι Έλληνες και Γερμανοί δήμαρχοι επιθυμούν να διαμορφώσουν πιο ενεργά τη συνεργασία τους και να την καθιερώσουν με βιώσιμα έργα. Δια της ενισχυμένης συνεργασίας των δημοτικών διοικήσεων επωφελούνται από τις ιδέες της άλλης πλευράς για το δικό τους έργο. Μαζί με την ενδυνάμωση των υπαρχουσών συνεργασιών επιδιώκεται μια αισθητή αύξηση των συνεργασιών, που θα λάβει υπόψη της τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των Δήμων και θα έχει ως κριτήριο την αντιπροσώπευση Δήμων από όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες. Η πρωτοβουλία γι’ αυτό υλοποιείται και αναπτύσσεται μέσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

9. Οι Δήμοι πράττουν με βάση την υπευθυνότητα για μία ισχυρή Ευρώπη. Από οικονομικές συνεργασίες, ειδικότερα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων επωφελούνται αμφότερες πλευρές στον διεθνή ανταγωνισμό. Στόχος είναι η συμμετοχή των Επιμελητήριων και η υποστήριξη της προσέγγισης αυτής.

10. Η νέα προγραμματική περίοδος στήριξης της ΕΕ 2014 – 2020, σκοπεύει να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Συνεπώς, οι ελληνικοί και οι γερμανικοί Δήμοι και Περιφέρειες θα πρέπει να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλο, έτσι ώστε ο θεσμός αυτός να οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη.

11. Αμφότερες οι πλευρές χαιρετίζουν την ενισχυμένη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο. Οι Έλληνες Περιφερειάρχες και οι αντίστοιχοι Έπαρχοι της Γερμανίας είναι μέρος του δικτύου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και συμβάλουν ουσιαστικά με τις εμπειρίες και τις γνωριμίες τους στην επιτυχία των περιφερειακών συνεργασιών. Επιδιώκεται η συμμετοχή των περιφερειών στις πρωτοβουλίες των Δήμων και η ανάπτυξη ισχυρών συνδέσμων μεταξύ των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως την Έκτη Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

12. Οι δύο πλευρές θα ιδρύσουν ομάδα εργασίας, η οποία αναλαμβάνει:

- Να προετοιμάσει μέσα σε χρονικό διάστημα 6 μηνών μία πρόταση για την Οργάνωση, Δομή και Λειτουργία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

- Να προετοιμάσει έως την επόμενη Έκτη Διάσκεψη, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και την μετεξέλιξη της ως θεσμό μεταξύ των δύο χωρών.

13. Ο διάλογος που ξεκίνησαν τα πολιτικά ιδρύματα υποστηρίζεται. Τα ιδρύματα καλούνται και μελλοντικά να συμβάλλουν στην διμερή συνεργασία των Δήμων και των Περιφερειών.

14. Λόγω της εγγύτητας προς τους πολίτες οι Δήμοι έχουν πολλές δυνατότητες να δημιουργήσουν και να ενισχύσουν στον πληθυσμό την συνείδηση ενεργούς συμμετοχής της Κοινωνίας των Πολιτών στον Δήμο.

15. Όλοι οι συμμετέχοντες εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στον Δήμαρχο Βερολίνου, Michael Müller, για την διοργάνωση της Πέμπτης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και τη δυνατότητα επί τόπου επισκέψεων των εγκαταστάσεων του Δήμου του Βερολίνου όπως και τη δυνατότητα διεξαγωγής συζητήσεων γύρω από τις πρακτικές εμπειρίες.

16. Οι συμμετέχοντες χαιρετίζουν την δήλωση της Πέμπτης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η Έκτη Ελληνογερμανική Συνέλευση να διεξαχθεί τον Οκτώβριο/Νοέμβριο 2016 σε έναν Ελληνικό Δήμο απο την Γεωγραφική Περιφέρεια της Πελοποννήσου ο οποίος θα αναλάβει την προεδρεία της Έκτης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης το 2016 από κοινού με έναν Γερμανικό Δήμο, ο οποίος στη συνέχεια θα φιλοξενήσει την Έβδομη Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV VII)."

http://www.epoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου