Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Πράσινο Κίνημα: Για ακόμα μια φορά οι Πράσινοι της Ευρώπης στέκονται δίπλα στην Ελλάδα

Κώστας Καλογράνης : «Να μην περάσει ο εκβιασμός του Ερντογάν και να επικρατήσει η σύνεση και ο ορθός λόγος».

Το Πράσινο Κίνημα συμφωνεί και επαυξάνει με τη θέση του αδελφού κόμματος των Πράσινων της Γερμανίας σχετικά με την έκκληση της Τουρκίας για υποστήριξη από το ΝΑΤΟ στη Συρία. Για ακόμα μια φορά οι Πράσινοι της Ευρώπης στέκονται δίπλα στην Ελλάδα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα ο αρμόδιος για εξωτερικά θέματα πολιτικός του κόμματος των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν με δηλώσεις του, απέρριψε την έκκληση της Τουρκίας για να λάβει υποστήριξη από το ΝΑΤΟ στη Συρία. Σε συνέντευξη του κ. Τριτιν στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας «Redaktionsnetzwerks Deutschland» μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Σε καμία περίπτωση η Τουρκία δεν μπορεί να περιμένει βοήθεια από τους εταίρους του ΝΑΤΟ βάσει του Άρθρου 4 ή του Άρθρου 5. Το ΝΑΤΟ δεν υπάρχει για να διασφαλίσει αναδρομικά τις παρεμβάσεις των συμμάχων του, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, μέσω ενός αεροπορικού πολέμου κατά της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ δεν θα γίνει η πολεμική αεροπορία στον πόλεμο του Ταγίπ Ερντογάν κατά των Κούρδων, ιδίως επειδή αυτός ο πόλεμος διεξάγεται από την Τουρκία από κοινού με τους ισλαμιστές διαδόχους της Αλ-Κάιντα.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπεται να παρασυρθούν από την απειλή του Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία εξαρτάται από την ΕΕ, εξαρτάται από τα κονδύλια της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουν αυτό για να στείλουν ένα σαφές μήνυμα. Ή θα σταματήσει η Τουρκία τον πόλεμό της στη Συρία, ή τα ευρωπαϊκά χρήματα δεν θα δίνονται πλέον.

Με τις ενέργειές του, ο Ερντογάν έβαλε εσκεμμένα σε κίνδυνο την ασφάλεια της Συμμαχίας και της Ευρώπης. Τώρα υπάρχει η εκδίκηση της πολιτικης σιωπηρής κατανόησης των χωρών του ΝΑΤΟ και του Γενικού Γραμματέα του μετά την επέμβαση στη Συρία. Εάν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε καταστήσει σαφές από την αρχή στην τουρκική πλευρά ότι δεν μπορεί να υπολογίζει σε καμιά υποστήριξη του πολέμου της - υποστήριξη που ούτως η άλλως θα ήταν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου- ίσως να μην είχαμε φτάσει σε αυτήν την κλιμάκωση. Τώρα πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός».

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πρασίνου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση για τη χώρα μας και για την Ευρώπη, η μεγάλη ομάδα των Ευρωπαίων Πράσινων επιλέγει να σταθεί δίπλα στην Ελλάδα για ακόμα μια φορά. Ο εκβιασμός του Ερντογάν στην Ε.Ε. για τα αδιέξοδα του στην Συρία, χρησιμοποιώντας παρακρατικούς της Τουρκίας στα σύνορα μας, δεν πρέπει να περάσει. Πρέπει να επικρατήσει και στη χώρα μας η σύνεση και η λογική του Ορθού Λόγου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου