Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

«Μέτρα για την αντιμετώπιση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων»

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Αγ. Παρασκευή, 21/11/2011




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«Μέτρα για την αντιμετώπιση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων»





Συνεδρίασε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών με αντικείμενο τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση των έκτακτων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της χειμερινής περιόδου.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών κ. Κώστας Μανιάτης στην εισήγηση του κατά τη συνεδρίαση που διεξήχθη σε αίθουσα του Δημαρχείου Χολαργού, έθεσε σε προτεραιότητα τα μέτρα πρόληψης τα οποία πρέπει άμεσα να ληφθούν και ανέφερε τους επτά άξονες στους οποίους θα πρέπει να κινηθούν οι συναρμόδιοι φορείς. Συγκεκριμένα :

  • Σχολαστικός έλεγχος όλων των αντιπλημμυρικών έργων και συστηματική συντήρηση τους.
  • Εκτέλεση έργων συγκράτησης των εδαφών σε δασικές εκτάσεις που η φυσική τους βλάστηση έχει καταστραφεί πρόσφατα από πυρκαγιές.
  •  Καθαρισμός των ρεμάτων
  • Απομάκρυνση από τους δρόμους και τους κοινόχρηστους χώρους των απορριμμάτων και άλλων υλικών που μπορούν να φράξουν τα φρεάτια.
  • Καταγραφή των μηχανημάτων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα προκειμένου να είναι άμεση η χρησιμοποίηση τους όποτε παραστεί ανάγκη.
  • Ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας από ακραία καιρικά φαινόμενα
  • Την πραγματοποίηση ασκήσεων προκειμένου να διαπιστωθεί η  επιχειρησιακή ετοιμότητα του κάθε φορέα.


Για το ζήτημα της αντιμετώπισης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ο κ. Κώστας Μανιάτης επεσήμανε την ανάγκη συντονισμού της ΕΥΔΑΠ και της Πυροσβεστικής προκειμένου να αντιμετωπιστούν και να αποκατασταθούν άμεσα  πιθανές βλάβες  σε νευραλγικές υπηρεσίες όπως είναι για παράδειγμα τα  νοσοκομεία.


Σε ότι αφορά τις χιονοπτώσεις, ο κ. Κώστας Μανιάτης, ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει αποτίμηση των προβλημάτων που ανέκυψαν την περασμένη χειμερινή περίοδο έτσι ώστε φέτος να υπάρξει καλύτερος προγραμματισμός πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην προμήθεια αλατιού στην οποία ήδη θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει οι Δήμοι προκειμένου να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών κ. Κώστας Μανιάτης, στην εισήγηση αναφέρθηκε και στο ζήτημα της  έγκαιρης χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων και τόνισε ότι  «Θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος έτσι ώστε οι χρηματοδοτήσεις να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και κανέναν άλλον».


Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών παραβρέθηκαν, ο εντεταλμένος σύμβουλος της αυτοτελούς διεύθυνσης πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κ. Γιώργος Φουντάς, ο Δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημήτρης Στεργίου, εκπρόσωποι των υπόλοιπων Δήμων του Βορείου Τομέα Αθηνών, οι Διοικητές των Σταθμών Πυροσβεστικής και των Αστυνομικών Τμημάτων του Βορείου Τομέα Αθηνών, εκπρόσωποι της Τροχαίας, ο Δασάρχης Πεντέλης, οι Διευθυντές των αρμόδιων υπηρεσιών και εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου