Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΠΕΝΤΕΛΗΣ 11-10-2012



Το όραμα για την πολύπαθη ψυχιατρική μεταρρύθμιση, για ποιοτικές, κοινοτικές, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας ενταφιάζεται κάτω από τη μνημονιακή λαίλαπα των βάρβαρων περικοπών και τη συστηματική διάλυση του κοινωνικού κράτους.

Στο Δήμο Πεντέλης η κατάσταση δεν είναι διαφορετική. Μεγάλη συρρίκνωση της δημοτικής κοινωνικής πολιτικής, έκλεισαν και κλείνουν νοσοκομεία και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας στο χώρο της Υγείας, αναστέλλουν τις λειτουργίες τους.

Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πεντέλης συναντήθηκε με τον υπεύθυνο του Κέντρου Ημέρας για Ψυχικά Ασθενείς της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. στα Μελίσσια. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ, λειτουργεί επίσης το Οικοτροφείο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης  «στην Άκρη της πόλης» στην Πεντέλη. Οι δομές αυτές παρέχουν επίσης ψυχολογική και κοινωνικοπρονοιακή υποστήριξη – πληροφόρηση και υπηρεσίες από νοσηλευτές σε δημότες. Ενημερωθήκαμε για τα προβλήματα της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. που οδηγούν εκ των πραγμάτων τις παραπάνω δομές να διακόψουν τη λειτουργία τους. Το υπουργείο Υγείας μείωσε στο  μισό τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ, στις οποίες έχει αναθέσει εδώ και καιρό ένα τμήμα των κρατικών υποχρεώσεων στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Ζητά δε από τους φορείς να προχωρήσουν σε απολύσεις και μείωση των εξυπηρετούμενων (οι περισσότεροι από τους οποίους θα καταλήξουν σε εγκλεισμό).

Η πραγματική αιτία που λείπουν 45 εκ. € από την κρατική χρηματοδότηση προς τις μονάδες αποασυλοποίησης των μη κερδοσκοπικών φορέων είναι η κεντρική πολιτική επιλογή της Τρόικας (ξένης και ντόπιας) για την Ψυχική Υγεία. Αυτή δεν είναι άλλη από τις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές για τους πλούσιους και υποβαθμισμένες υπηρεσίες και εγκλεισμός για τους πολλούς. Παράλληλα παροπλίζονται και οδηγούνται στην ανεργία παραγωγικοί και εξειδικευμένοι εργαζόμενοι (γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α.) των οποίων η ακριβή εκπαίδευση πληρώθηκε από τον ελληνικό λαό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Πεντέλης ενώνει τη φωνή του με τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους στις μονάδες ψυχικής υγείας και την επιστημονική κοινότητα στο αίτημά τους για ένα σύγχρονο, δημόσιο, ποιοτικό και προσβάσιμο σε όλους σύστημα ψυχικής υγείας. 

Τ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Πεντέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου