Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Πρόκληση στη λογική και αναίσχυντη διαστρέβλωση της πραγματικότητας



Σχετικά με δηλώσεις του τ. Περιφερειάρχη Γ. Σγουρού για νέο ΠΕΣΔΑ (δεν έχουν σταλει στην Πλατεία) κύκλοι της Περιφέρειας Αττικής σχολιάζουν:

Πρόκληση στη λογική και αναίσχυντη διαστρέβλωση της πραγματικότητας

Ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης των Αποβλήτων Αττικής που ψηφίστηκε την Παρασκευή 28 Αυγούστου από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ βάζει τις βάσεις για μια νέα, οικονομικά, οικολογικά και κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, δίνοντας έμφαση στη Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ), στην αποκεντρωμένη, με δημόσιο χαρακτήρα, διαχείριση των απορριμμάτων με αναβαθμισμένο το ρόλο και τη συμμετοχή των Δήμων, μέσω των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης, με μικρής κλίμακας μονάδες επεξεργασίας, σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας. Πρόκειται για μια πολιτική ακριβώς στον αντίποδα της πολιτικής της τέως Διοίκησης του ΕΔΣΝΑ, που προωθούσε τις φαραωνικές εγκαταστάσεις σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, παραβιάζοντας τη σχετική ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

Ο τέως περιφερειάρχης οφείλει να απαντήσει με σαφήνεια:

1. Γιατί δεν προχώρησε σε αξιολόγηση του ΠΕΣΔΑ ως όφειλε εκ του νόμου (ΚΥΑ 50910/2727/2003, σύμφωνα με την οποία ο ΠΕΣΔΑ οφείλει να αξιολογείται ανά πενταετία);

2. Γιατί δεν ολοκλήρωσε την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ που είχε ξεκινήσει από το 2010;

3. Γιατί επί τέσσερα της θητείας του η αναθεώρηση αυτή «σερνόταν» σε μελετητικά και διοικητικά γραφεία, χωρίς ποτέ να τεθεί σε διαβούλευση, χωρίς ποτέ να τεθεί υπόψη των αρμόδιων αιρετών οργάνων, και, εντέλει, χωρίς ποτέ να εγκριθεί;

Ο υφιστάμενος ΠΕΣΔΑ δεν έχει αξιολογηθεί (από το 2003 ως σήμερα) ενώ από το 2006 δεν έχει γίνει αλλαγή – αναθεώρησή του, σύμφωνα με όσα ορίζει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ας απαντήσει επίσης ο τέως Περιφερειάρχης αναφορικά με:

1. Το πλήρες αδιέξοδο και την ολοφάνερη αποτυχία του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ που αποτυπώνεται στο ΠΛΗΡΩΣ χρεοκοπημένο, οικονομικά, κοινωνικά, μοντέλο της Φυλής.

2. Τι εμπόδισε να εφαρμοστεί τα όσα πρεσβεύει ο ν. 4042/12, όπου ενσωματώνεται η Οδηγία – Πλαίσιο 2008/98/ΕΚ;

3. Τι εμπόδισε την υλοποίηση έστω κι ενός έργου διαχείρισης απορριμμάτων κατά τη θητεία του;

Συνιστά πρόκληση στη λογική και αναίσχυντη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, το να εγκαλείται η νέα διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής για την… εφαρμογή της νομιμότητας – ειδικά από εκείνους που την έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους σε βάρος της δημόσιας υγείας και του δημόσιου συμφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου