Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Περισσότερη αυτονομία στην Αυτοδιοίκηση υποσχέθηκε ο Τσίπρας


Πεδίο ελεύθερο να υλοποιήσουν ένα σχεδιασμό εγκαταλείποντας τη λογική του προληπτικού ελέγχου έτσι ώστε οι δημοτικές αρχές να κριθούν από τους πολίτες, και στο τέλος της περιόδου η πολιτεία να έρχεται και να ελέγχει τη νομιμότητα των πράξεων τους υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας μιλώντας στους Δημάρχους των Χανίων στην προεκλογική περιοδεία του στην Κρήτη εξαγγέλλοντας την αναμόρφωση του Καλλικράτη.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να οικοδομηθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στο νέο ΕΣΠΑ αλλά και στο πακέτο "Γιούνκερ" των 35 εκατομμυρίων, που πρέπει όπως είπε να κατευθυνθεί κυρίως σε μικρά και μεσαία έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να κρίνουν τους τοπικούς άρχοντες, έχοντας όμως τη δυνατότητα οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια να υλοποιήσουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δραστηριοτήτων και έργων, που μέχρι σήμερα κατευθύνονταν από την κεντρική εξουσία και όχι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είπε ότι το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και βασικό μέρος του επενδυτικού σχεδιασμού των 35 δις του προγράμματος Γιούνκερ θα πρέπει να κατευθυνθεί σε μικρά και μεσαία έργα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως πρώτη προτεραιότητα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να έχουν το πεδίο ελεύθερο να υλοποιήσουν ένα σχεδιασμό και να φύγουμε από τη λογική του προληπτικού ελέγχου, και να πάμε στο κατασταλτικό έλεγχο. Δηλαδή, να δοθεί η δυνατότητα στους Δημάρχους και τους Δήμους να υλοποιήσουν και να κριθούν από τους πολίτες, έναν σχεδιασμό έχοντας στη διάθεση τους τους φόρους και στο τέλος της περιόδου η πολιτεία να έρχεται και να ελέγχει τη νομιμότητα των πράξεων τους.

Μόνο έτσι σημείωσε ο τ. Πρωθυπουργός θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε, από τον "βραχνά" της γραφειοκρατίας, τον μεγάλο αυτό "εφιάλτη", τον οποίο αντιμετώπισε και ο ίδιος όπως είπε από κοντά τους 6-7 μήνες, όταν βρέθηκε για πρώτη φορά σε θέσεις διακυβέρνησης.

Τέλος ο κ. Τσίπρας είπε ότι βασικός πυρήνας της αντίληψή του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή που ετοιμάζεται ως θεσμική τομή στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου του "Καλλικράτη", είναι να δοθεί η δυνατότητα των υπαρχουσών πόρων να κατευθυνθούν στους Δήμους και οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια τοπικά να έχουν τη δυνατότητα να κατανείμουν αυτούς τους πόρους όπως νομίζουν και να υπόκεινται βέβαια στην κρίση και τον έλεγχο των πολιτών».

http://www.myota.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου