Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ στον ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ: Ιδού 10 Προτάσεις – Πλαίσιο για να πιάσουμε τους στόχους της Μασσαλίας

 
 •  Να μην λέμε άλλα «έξω» και να πράττουμε άλλα «μέσα».

Με αφορμή την συνάντηση του παγκόσμιου συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης για την Διατήρηση της Φύσης (IUCN - International Union for the Conservation of Nature), στη Μασσαλία, όπου έλαβε μέρος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron, το Πράσινο Κίνημα επισημαίνει τα εξής:

Έξω πάμε καλά. Το πρόβλημα είναι ότι μέσα άλλα λέμε και άλλα κάνουμε.  Στη χώρα μας διαχρονικά, δεν εφαρμόζονται οι πολιτικές υπέρ του Περιβάλλοντος, που συνυπογράφουμε με τους θεσμικούς συνομιλητές μας, του Εξωτερικού. Το ζήσαμε με την κυβέρνηση Σύριζα, όπου υπέγραψε τη συμφωνία του Παρισιού, και ταυτόχρονα οι πολιτικές τους για 4,5 χρόνια ήταν σε αντιπεριβαλλοντική κατεύθυνση. Το ζούμε και τώρα με την κυβέρνηση της Ν.Δ., με τη Διάσκεψη της Μασσαλίας, όπου οι 6 δεσμεύσεις του πρωθυπουργού έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις παράλληλες πολιτικές που εφαρμόζονται στα 2 και πλέον χρόνια διακυβέρνησης.

Στη συνάντηση της Μασσαλίας παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης της γαλλικής πρωτοβουλίας "Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030", με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στη Μεσόγειο. Το Πράσινο Κίνημα καλεί τον πρωθυπουργό να εφαρμόσει τις αποδεδειγμένα τεχνοκρατικά δομημένες θέσεις μας, για να μπορέσει να πιάσει η χώρα μας τους στόχους που δεσμεύτηκε. Και επειδή στην εφαρμοσμένη πολιτική υπάρχουν πάντα ρεαλιστικές προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν, καλούμε τον πρωθυπουργό να υιοθετήσει τις πραγματικές πράσινες πολιτικές που το Πράσινο Κίνημα έχει ήδη ανακοινώσει. Σήμερα το Πράσινο Κίνημα, ξαναβάζει τις 10 Προτάσεις – Πλαίσιο που αφορούν την συνάντηση της Μασσαλίας:
1.       Κατάργηση του προβληματικού 75% του περίφημου αντιπεριβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη, με τον οποίο έγιναν βορά στα συμφέροντα, οι περιοχές Natura 2000 και οι περιβαλλοντικά προστατευόμενες περιοχές.  
2.       Θέσπιση Κλιματικού Νόμου και Κλιματικού Προϋπολογισμού, με συγκεκριμένη περιβαλλοντική κατεύθυνση, στο πλαίσιο και των Διεθνών μας δεσμεύσεων.  
3.       Κατάργηση όλων των αποφάσεων για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Στην προκειμένη περίπτωση που η συνάντηση της Μασσαλίας αφορούσε τη Μεσόγειο Θάλασσα, κατέστη σαφές, ότι οι εξορύξεις πλέον είναι απαγορευτικές.
4.       Θέσπιση επιτέλους και στη χώρα μας Θαλάσσιου Χωροταξικού. Καμία παρεμβατική δραστηριότητα, μέχρι την ολοκλήρωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού.
5.       Αυστηροποίηση των Κανόνων Ποιότητας των Ιχθυοκαλλιεργειών.   
6.       Ακύρωση του εγκληματικού project του Ερημίτη στην Κέρκυρα, όπου για να γίνει ένα ξενοδοχείο θα κοπούν δεκάδες χιλιάδες δένδρα και θα καταστραφεί η θαλάσσια και η παράκτια βιοποικιλότητα. Ακύρωση και όλων των παρόμοιων έργων που προγραμματίζονται σε όλη την Ελλάδα για χάρη της … δήθεν Ανάπτυξης.
7.       Σχεδιασμός, προγραμματισμός και ανάδειξη των εναλλακτικών μοντέλων Τουρισμού, που έχουν ως σημείο αναφοράς την προστασία στα θαλάσσια οικοσυστήματα και στη θαλάσσια βιοποικιλότητα.
8.       Σχεδιασμός στη μετάβαση προς μία «Γαλάζια Οικονομία» , βάζοντας ως βασική παράμετρο το «taxonomy» , που είναι ο βασικός δείκτης της Ε.Ε. που επιτρέπει τη βελτίωση των βιώσιμων επενδύσεων και την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Στη βάση αυτή να σχεδιαστεί και η νησιωτική ενεργειακή αυτονομία.
9.       Ενημέρωση για την Κυκλική Οικονομία και θέσπιση φορολογικών απαλλαγών για όσους επενδύουν στην «Γαλάζια Οικονομία» και στο τουρισμό και έχουν δείκτη Κυκλικής Οικονομίας, πάνω από 90%.
10.   Αυστηροποίηση των ποινών για όσους αλιεύουν παράνομα και για όλους τους επενδυτές που δεν υλοποιούν την εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Ο μετριασμός των πλαστικών μίας χρήσης, είναι σίγουρα προς την σωστή κατεύθυνση αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό.

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε το εξής: «Καλούμε τον πρωθυπουργό να υλοποιήσει τις θέσεις του Πράσινου Κινήματος. Το πολιτικό ζήτημα είναι, αν πράγματι υπάρχει η πολιτική βούληση, ή για ακόμα μία φορά οι εξαγγελίες έγιναν για τις Διεθνείς Δημόσιες Σχέσεις. Εμείς, στο Πράσινο Κίνημα, μακριά από κραυγές και λαϊκισμούς θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε το μοναδικό εναλλακτικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Που είναι οι προτάσεις του Πράσινου Κινήματος».

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου