Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Οι κλιματικές καταστροφές πλήττουν χώρες και οικονομίες όσο ποτέ άλλοτε

 


Υποστηρικτές του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Οι κλιματικές καταστροφές πλήττουν χώρες και οικονομίες όσο ποτέ άλλοτε

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών το Πράσινο Κίνημα επισημαίνει ότι η εμφάνιση νέων μορφών κινδύνων και κρίσεων, η εκδήλωση περισσότερων ακραίων γεγονότων, η μεγαλύτερη κλίμακα εκδήλωσης καταστροφών είναι οι σοβαρές προκλήσεις που πρέπει να ενταχθούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την διαχείριση των κινδύνων και απαιτούν νέες πολιτικές στο επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας.
Η Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989 και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, με το σκεπτικό ότι ο άνθρωπος είναι αδύνατον να κυριαρχήσει στις δυνάμεις της φύσης, είναι όμως δυνατόν να μειώσει τις καταστροφικές τους συνέπειες.
Οι φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και δυσβάστακτες ζημιές, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών, αλλά και τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες, τσουνάμι, κατολισθήσεις και ξηρασία).
Οι συνεχώς αυξανόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου επιβαρύνουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Τρεις φορές περισσότεροι άνθρωποι  ξεσπιτώνονται από τις κλιματικές καταστροφές παρά από τον πόλεμο. Η μισή ανθρωπότητα βρίσκεται ήδη στην επικίνδυνη ζώνη.
Ολόκληροι πληθυσμοί αιφνιδιάζονται  από αλυσιδωτές κλιματικές καταστροφές χωρίς να διαθέτουν κανένα μέσο προηγούμενης επιφυλακής.
Οι πολίτες χρειάζονται επαρκή προειδοποίηση για να προετοιμαστούν για ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απαιτείται καθολική κάλυψη έγκαιρης προειδοποίησης τα επόμενα πέντε χρόνια. Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης – και η ικανότητα δράσης με αυτά – είναι αποδεδειγμένα σωτήρια.

Για το θέμα αυτό ο Συμπρόεδρος του Πρασίνου Κινήματος Κώστας Καλογράνης έκανε την εξής δήλωση: «Ακραία καιρικά φαινόμενα θα συμβούν. Αλλά δεν χρειάζεται να γίνουν θανατηφόρες καταστροφές. Είναι επιβεβλημένη η Πράσινη μετάβαση στην οικονομία και την καθημερινότητα. Όχι όμως με όρους αριστερούς, ούτε με όρους δεξιούς. Με όρους Πράσινους και Οικολογικούς. Δυστυχώς στη χώρα μας οι εκάστοτε διοικούντες τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στην αυτοδιοίκηση θυμούνται προσχηματικά τις «πράσινες» προτάσεις μας, μόνο μετά από θεομηνίες και καταστροφές. Τότε που τους έχει έρθει ο λογαριασμός από τις προηγούμενες αποτυχημένες πολιτικές τους…»

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου