Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ - «Μέτρα για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
Τηλ. 210 6522311, 213 2100531
Fax: 210 6084483
E-mail: ant.bta@patt.gov.gr

Τηλ. 210 6522311, 213 2100531
Fax: 210 6084483
E-mail: ant.bta@patt.gov.gr

Αγ. Παρασκευή, 14/3/2012 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«Μέτρα για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών»



Με αντικείμενο τη λήψη μέτρων πρόληψης των δασικών πυρκαγιών καθώς και των αναγκαίων μέτρων που θα θέσουν σε ετοιμότητα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων προερχομένων από τις πυρκαγιές κατά τη θερινή περίοδο 2012, συνεδρίασε χθες Τρίτη 13 Μαρτίου 2012 το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών κ. Κώστας Μανιάτης στην εισήγηση του κατά τη συνεδρίαση που διεξήχθη σε αίθουσα του Δημαρχείου Χολαργού,  υποστήριξε ότι η προστασία του δασικού πλούτου και γενικότερα του περιβάλλοντος αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ποιότητα ζωής των πολιτών και βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και έθεσε ως προτεραιότητα τη λήψη μέτρων πρόληψης, την ουσιαστική και την αποτελεσματική συνεργασία και τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των δυνάμεων που διαθέτουν ενώ έκανε ειδική αναφορά στη συνεχή και ουσιαστική επαφή και συνεργασία με τις πυροσβεστικές υπηρεσίες και τις εθελοντικές οργανώσεις.

Ο κ. Μανιάτης, επεσήμανε για άλλη μια φορά την ανάγκη της άμεσης χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης και των Συνδέσμων Προστασίας Περιβάλλοντος ώστε να καλυφθούν τα μέτρα πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών και να γίνει έγκαιρα η προετοιμασία των φορέων με τα κατάλληλα μέσα για την αντιμετώπιση τους.



Ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών κ. Κώστας Μανιάτης ανέφερε ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα έξι ενέργειες και δράσεις για την αποτελεσματική υλοποίηση των μέτρων  πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Συγκεκριμένα  όπως είπε, θα πρέπει άμεσα να γίνουν:

  • Εργασίες αποψίλωσης του οδικού δικτύου χωρικής αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αθηνών
  • Έγκαιρη υλοποίηση του ετήσιου δασικού προγράμματος της Δ/νσης Δασών
  • Προμήθεια και εγκατάσταση των αναγκαίων υδατοδεξαμενών για την κάλυψη των αναγκών πυρόσβεσης.
  • Η εφαρμογή της αρθ. 9Α/2005 Πυροσβεστικής Διάταξης από τους Δήμους, καθόσον έχει διαπιστωθεί ότι εστία πολλών πυρκαγιών τα προηγούμενα χρόνια αποτελούν οι χώροι ανεξέλεγκτης εναπόθεσης και μεταμόρφωσης αστικών απορριμμάτων.  
  • Καθαρισμός των δασών, των περιαστικών δασικών εκτάσεων και των χώρων ιδιαίτερης προστασίας όπως πάρκα, άλση, νησίδες κλπ.
  • Η αποστολή από τους Δήμους καταλόγου των οδών της αρμοδιότητας τους, στις οποίες πρέπει να γίνεται διακοπή της κυκλοφορίας σε περίπτωση αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς (επικινδυνότητα 4 ή 5), ώστε να εκδοθούν αποφάσεις διακοπής της κυκλοφορίας για τους δρόμους αυτούς.

Κλείνοντας την εισήγηση του ο κος Μανιάτης επεσήμανε ότι η συζήτηση υπήρξε ουσιαστική και γόνιμη και ότι θα εξεταστούν και θα αξιολογηθούν όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τους εμπλεκόμενους φορείς και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προς την Κεντρική Διοίκηση για την έγκαιρη και επαρκή διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων.



Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: ο εντεταλμένος σύμβουλος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κ. Γεώργιος Φουντάς, ο Δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημήτρης Στεργίου- Καψάλης, ο περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής κ. Δημήτρης Τσουκαλάς, εκπρόσωπος της ΠΕΔΑ, εκπρόσωποι από ΣΠΑΠ και ΣΠΑΥ, ο Διοικητής της Τροχαίας της Αγίας Παρασκευής.

εκπρόσωπος από την 1η ΥΠΕ Αττικής, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δασών Ανατολικής Αττικής, εκπρόσωποι από το Σωματείο Εθελοντών Πολ. Προστασίας Πεντέλης, Χολαργού-Παπάγου, Β.Α Υμηττού, εκπρόσωποι των Δημοτικών Αρχών των περιοχών του Βόρειου Τομέα Αθηνών και εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Βορειανατολικής Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου