Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛ/ΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10136:syndiaskepsh-syriza&catid=83:aristera&Itemid=200Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΛΕΥΤΕΡΑΚΗ*

Σε εξέλιξη βρίσκονται, με μεγάλη έως εντυπωσιακή, συμμετοχή και εγγραφή νέων μελών οι Συνελεύσεις των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί στις 30/11-1,2/12 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Στο μεταξύ την Κυριακή(25/11), ως επί το πλείστον, πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα και οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των αντιπροσώπων, που θα λάβουν μέρος στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.

Να υπογραμμίσουμε ότι στις Συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται έκδηλη αγωνιστικότητα, μαζί με πλούσιο γόνιμο και κριτικό προβληματισμό των μελών.

Εκφράζεται, ταυτόχρονα, η ισχυρότατη και αποφασιστική θέληση του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ο ριζοσπαστικός χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία για το ενιαίο κόμμα,να ριζοσπαστικοποιηθεί περαιτέρω το εναλλακτικό πρόγραμμά του, να αναβαθμισθεί και να καταστεί πιο δυναμική, ουσιαστική και αποτελεσματική η αντιπολιτευτική του παρέμβαση και βεβαίως να ενισχυθεί ο κινηματικός και ταξικός του προσανατολισμός και η παρουσία του στα κινήματα και τους κοινωνικούς, ταξικούς αγώνες.

Κοινός παρανομαστής σε όλες τις Συνελεύσεις είναι η διάθεση για ένα κόμμα ριζοσπαστικά αριστερό, συλλογικό, αγωνιστικό, πολυτασικό και βαθιά δημοκρατικό, στο οποίο τα μέλη του θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην πορεία του, ενώ η αναγκαία μαζικότητά του δεν θα είναι συνώνυμο χαλαρότητας και ρευστότητας αλλά θα συνδυάζεται με την ενεργή συμμετοχή και την κινηματική δράση των μελών του.

Ιδιαίτερα πρέπει να σημειωθεί η πολύ μεγάλη αντίθεση των μελών του κόμματος στις άγριες μνημονιακές πολιτικές που εκπορεύονται από την ΕΕ και πρώτα απ'όλα από το πολιτικό και οικονομικό μεγαλοαστικό μπλόκ της Γερμανίας.

Σήμερα ο κόσμος των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τάσεις πλήρους απόρριψης του απεχθούς και σκληρού ταξικού και ιμπεριαλιστικού προσώπου που επιδεικνύει η ΕΕ, ενώ όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι η ΕΕ δεν μεταρρυθμίζεται αλλά ότι χρειάζεται ριζική ανατροπή και εκθεμελίωση, με το άνοιγμα νέων προοδευτικών και σοσιαλιστικών δρόμων σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, ενώ η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σε αυτήν την κατεύθυνση ένα πρωτοπόρο προοδευτικό ανατρεπτικό ρόλο.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι ότι τα δόγματα του ευρώ και ο μηχανισμός της ΟΝΕ που τα στηρίζει , φαίνεται ότι χάνουν συνεχώς έδαφος ανάμεσα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι οι τροπολογίες του Αριστερού Ρεύματος επί του Σχεδίου Διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή ακόμα και μονομερή, του χρέους, για την ανατροπή της Ε.Ε, για την απόρριψη της παραμονής στο ευρώ με τίμημα τη μνημονιακή εξουθένωση, για την ανάληψη πρωτοβουλιών συμπαράταξης της Αριστεράς, συναντούν μεγάλη απήχηση ανάμεσα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κατακτούν και την πλειοψηφία, συχνά και τη μεγάλη πλειοψηφία, όταν και όπου λαμβάνουν χώρα σχετικές ψηφοφορίες.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο ριζοσπαστισμός που επιδεικνύουν οι ανένταχτοι της Αριστεράς που κάνουν το βήμα της οργάνωσης στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τα νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία συχνά σκέφτονται πολιτικά πολύ πιο τολμηρά, πέρα από παραδοσιακά δογματικά στερεότυπα μερίδων της Αριστεράς, όπως το στερεότυπο ενός παραμορφωμένου "ευρωπαϊσμού", που συχνά θυμίζει απλουστευτικές αγκυλώσεις τύπου "υπαρκτού σοσιαλισμού" του παρελθόντος αλλά και του παρόντος, για ορισμένα τμήματα της Αριστεράς.

Βεβαίως δεν πρέπει κανείς να παρακάμπτει και αρνητικές όψεις στην πορεία προς τη Συνδιάσκεψη.

Για παράδειγμα ο πολύ σύντομος χρόνος για τη διεξαγωγή Συνελεύσεων δεν επιτρέπει να μελετηθεί από περισσότερο κόσμο το Σχέδιο Διακήρυξης και να αναπτυχθεί ένας πολύ πιο ουσιαστικός διάλογος στις Συνελεύσεις και μεγαλύτερη δυνατότητα να κατατεθούν απόψεις και γνώμες. Πολύ αρνητικό γεγονός είναι, επίσης, ότι επετράπη η εγγραφή μελών, με δυνατότητα ψήφου, ακόμα και πάνω στην κάλπη, πράγμα που σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως, προκαλέσει δυσμενέστατες καταστάσεις, ενώ ενδεχομένως στο μέλλον, μπορεί να γίνει έδαφος για νοσηρά φαινόμενα ψηφοθηρίας και οργανωμένης εκλογικής παρέμβασης.

Αυτήν την ώρα ο κόσμος των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους συντρόφους/ισσες, φίλους και φίλες που τον στηρίζουν, είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα βαθιά δημοκρατικό και ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα. Ένα κόμμα που δεν θα μετατραπεί σε μηχανισμό κλάδων και παρακλάδων απλής άλωσης-νομής της εξουσίας και αναδίπλωσης αλλά θα κατορθώνει συνεχώς να ριζοσπατικοποιείται με κοινωνικούς και λαϊκούς όρους και όρους συμμετοχής και αντιγραφειοκρατικής λειτουργίας, προκειμένου να πρωτοπορεί διαρκώς και να ανοίγει νέους νικηφόρους, δημιουργικούς, αποτελεσματικούς και καινοτόμους προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς ορίζοντες.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λήξει τη δεύτερη μέρα του Δεκεμβρίου ανοίγοντας μια νέα σελίδα σε μια πορεία για μια καινούργια,σύγχρονη, ανατρεπτική, νικηφόρα και πρωτοπόρα Αριστερά της εποχής ή απλώς να καταγράψει άλλη μια συνηθισμένη και τετριμένη, κατώτερη των ιστορικών προκλήσεων, διαδικασία στον αριστερό χώρο.

Νομίζω ότι μας αξίζει το πρώτο! Θα το προσπαθήσουμε όσο πρέπει;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *