Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Συνεδρίαση ΔΣ ΚΕΔΕ για την επανεκτίμηση της στάσης της Αυτοδιοίκησης μετά την ψήφιση του Ν.4172/2013



Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, που συνήλθε σήμερα προκειμένου να επανεκτιμήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στους δήμους μετά την ψήφιση του νόμου 4172/2013, υπογραμμίζει ότι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και την κατάργηση βασικών αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση έπληξε καίρια τον ίδιο τον θεσμό, τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην κοινωνία αλλά και την έννοια της αποκέντρωσης. Γεγονός που επισημαίνεται και στην σχετική έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στις απολύσεις εργαζομένων στους δήμους και στα οριζόντια μέτρα.

Δηλώνει ότι είναι υπέρ της κινητικότητας και αξιολόγησης των εργαζομένων σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα χωρίς εξαιρέσεις, διότι η εδώ και ένα χρόνο αξιολόγηση των υπουργείων κάθε άλλο παρά αξιολόγηση ήταν.

Καλεί δε την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης και μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα και όχι αποσπασματικά μέτρα που στην ουσία είναι αντιμεταρρύθμιση.

Επίσης ζητά από την κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα στη Βουλή θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση.

Σε περίπτωση που δε συμβεί αυτό, τότε οι δήμοι θα προχωρήσουν μόνοι τους τη διαδικασία αξιολόγησης, με βάση τα κριτήρια που υπάρχουν, έτσι ώστε μέχρι τέλος Οκτωβρίου, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σε ότι αφορά στη σύνταξη των προϋπολογισμών των δήμων το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε οι δήμοι να μη στείλουν στοιχεία για τα προσχέδια των προϋπολογισμών στο Παρατηρητήριο.

Τα Δημοτικά Συμβούλια να προχωρήσουν στην ψήφιση των προϋπολογισμών τους και να τα αποστείλουν στην εποπτεύουσα αρχή, δηλαδή στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας.

Εξάλλου, όπως τονίστηκε, το Παρατηρητήριο, μπορεί να αντλήσει στοιχεία από το Διαλειτουργικό Κόμβο – βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών.

Το Δ.Σ. τονίζει ότι η Αυτοδιοίκηση επιδίωξε και επιδιώκει ελέγχους ουσιαστικούς και αυστηρούς, ελέγχους νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας.

Πέραν των παραπάνω, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε να προσφύγει τόσο στο Συμβούλιο Επικρατείας όσο και στα αρμόδια Ευρωπαϊκά Δικαστήρια κατά της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων των Δήμων, της κατάργησης της αυτοτέλειας των ΟΤΑ και της ενίσχυσης της επιτροπείας τους από το Παρατηρητήριο και κατά της αντισυνταγματικότητας των ρυθμίσεων.

Η ΚΕΔΕ καλεί τους δήμους και τους αιρετούς να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης της κοινής γνώμης με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Παράλληλα θα παρέμβει και θα ενημερώσει τα ευρωπαϊκά φόρα και όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ θα αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ουσιαστικής αποκέντρωσης, της πραγματικής μεταρρύθμισης με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, της ακινησίας, με τελικό ζητούμενο ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος, που θα είναι στην υπηρεσία των πολιτών και της ανάπτυξης.

Γιατί χωρίς ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και παραγωγής πλούτου, όλα τα υπόλοιπα είναι χωρίς αντίκρισμα, δηλαδή δεν λύνουν το πρόβλημα της χώρας. Και προς αυτή την κατεύθυνση η ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση να αφιερώσει όλες της τις δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου