Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Bρες ποιος θα απαλλαγεί από το νέο χαράτσι στα ακίνητα και κέρδισε πλούσια δώρα


Ζητείται Έλληνας πολίτης με ιδιόκτητο σπίτι στο όνομά του και συνολικό οικογενειακό εισόδημα χαμηλότερο των 7000 ευρώ ετησίως. 
Οι καταθέσεις τους πρέπει να είναι μηδενικές και ο ίδιος, η σύζυγός του και τα παιδιά του να έχουν πλήρως εξοφλημένες τις οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντι στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. 
Αν έχει χωραφάκι στο χωριό αυτό δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 6.000 μέτρα. 
Αν βρεθεί αυτός ο Έλληνας, η εφορία θα του κάνει δώρο την απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ο οποίος θα ισχύσει από την 1/1/2014.

Οι συντάκτες του προσχεδίου νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει από τις αρχές του χρόνου το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ, έχουν αρκετή διάθεση χιούμορ. Αντί να αναγράψουν ορθά κοφτά ότι το νέο χαράτσι θα το πληρώνουν όλοι μηδενός εξαιρουμένου, θέλησαν να θεσπίσουν προϋποθέσεις απαλλαγής. Αντιγράφουμε από το προσχέδιο:

«Για τη χορήγηση της απαλλαγής πρέπει να πληρούνται σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 7000 ευρώ προκειμένου για μονομελές νοικοκυριό, προσαυξημένο κατά 1000 ευρώ για τον /την σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος (δηλαδή, ακόμη και οι οικογένειες με δύο παιδιά, θα πρέπει να δηλώνουν 10.000 ευρώ «οικογενειακό» εισόδημα για να γλιτώσουν το φόρο ποσό που είναι χαμηλότερο ακόμη και από το όριο της φτώχειας

2. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 10πλάσιο του συνολικά για τα μέλη του νοικοκυριού (υπόχρεος, σύζυγος και προστατευόμενα μέλη) βεβαιωθέντος φόρου. Με αυτή τη ρήτρα, στην πραγματικότητα αποκλείονται οι πάντες. Ποιος είναι ο φόρος που έχει βεβαιωθεί σε έναν φορολογούμενο ο οποίος έχει ως μοναδικό εισόδημα μια σύνταξη του ΟΓΑ;

3. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων και των γηπέδων στην ιδιοκτησία των μελών του νοικοκυριού (λαμβανομένου υπ' όψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας) δεν υπερβαίνει τα 200 τετραγωνικά μέτρα προκειμένου για κτίσματα, τα 500 τετραγωνικά μέτρα προκειμένου για γήπεδα εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού και τα 6000 τετραγωνικά μέτρα προκειμένου για γήπεδα εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού.

4. Το σύνολο της αξίας των καταθέσεων και των χρεωγράφων στην κατοχή των μελών του νοικοκυριού δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το υπουργείο Οικονομικών και τα Ασφαλιστικά ταμεία (και μόνο αυτή η ρήτρα αποκλείει εκατομμύρια ιδιοκτήτες)

Όσοι πίστευαν λοιπόν ότι θα υπάρξει καλύτερη μεταχείριση, πχ για τους αγρότες ή για τους φτωχούς, τους ενημερώνουμε ότι το προσχέδιο νόμου που έχει συνταχθεί, δεν προβλέπει τίποτα τέτοιο. Απαλλαγή εξασφαλίζουν μόνο αυτοί που πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν ενώ για τους αγρότες, το μόνο που προβλέπεται είναι ένας συντελεστής μείωσης του φόρου εφόσον οι καλλιεργούμενες εκτάσεις υπερβαίνουν κάποια όρια (π.χ τα 130 στρέμματα κλπ). Ναι οι έχοντες πολλά κτήματα κάτι θα γλιτώσουν. Οι έχοντες λίγα, θα πληρώσουν ολόκληρο το φόρο κανονικά.

http://www.fmvoice.gr - Θάνος Τσίρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου