Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑΡΩΝ



 http://www.syriza.gr/article/ANAKOINWSH-TMHMATOS-DIKAIWMATWN-TOY-SYRIZA--GIA-TOYS-ROMA-CHALANDRIOY-KAI-MEGARWN.html



Με αφορμή τις εξελίξεις που αφορούν έλληνες πολίτες καταγωγής Ρομά στο Χαλάνδρι και στα Μέγαρα και το ενδεχόμενο κατεδάφισης των καταυλισμών τους και αποβολής τους από αυτούς, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η αντιμετώπιση του ιδιάζοντος κοινωνικού αποκλεισμού των Τσιγγάνων είναι μείζονος σημασίας.

Οι Ρομά είναι μία από τις πιο αδικημένες και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα. Το κράτος οφείλει, επιτέλους, να αναλάβει τις ευθύνες του λύνοντας τα τεράστια προβλήματα των Ρομά πολιτών, ευαισθητοποιώντας, ταυτόχρονα, την κοινωνία και αμβλύνοντας υπαρκτά τοπικά προβλήματα που δημιουργούνται από τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσής τους.

Όσο αφορά τους Ρομά Χαλανδρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αντίθεσή του στις αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για κατεδάφιση του καταυλισμού τους και μεταφορά τους στο όρος Πατέρα στα Μέγαρα και ζητεί την άμεση ανάκλησή τους, εφόσον δεν έχει βρεθεί κατάλληλος χώρος μετεγκατάστασής τους, όπως προβλέπουν οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας. Ανάλογη είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και για τους Ρομά στα Μέγαρα. Η συγκεκριμένη περιοχή των Μεγάρων (όρος Πατέρα) βρίσκεται εκτός του οικιστικού ιστού των Μεγάρων, συνιστά επιλογή γκετοποίησης των Ρομά από την Πολιτεία και γιʼ αυτό είναι αποκρουστέα και απαράδεκτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την αξιοποίηση προβλέψεων του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου για δωρεάν παραχώρηση κυριότητας και χρήσης ακινήτων σε Ρομά και άστεγους δημότες, καθώς και την άμεση συνέργεια των αρμοδίων αρχών (δήμων, Περιφέρειας, Αποκεντρωμένης Διοίκησης) για εξεύρεση χώρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατασκευή αξιοπρεπών κατοικιών, ώστε να εγκατασταθούν οριστικά οι Ρομά Μεγάρων και Χαλανδρίου, βεβαίως μέσα στον οικιστικό ιστό των πόλεων που ζουν και, πάντοτε, υπό την προϋπόθεση της συναίνεσης τους.

Παράλληλα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επείγοντα προβλήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την παροχή στους Ρομά συστημάτων παροχής ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και αποκομιδής απορριμμάτων στους προσωρινούς καταυλισμούς όπου ζουν, καθώς και τη λήψη μέτρων για την ουσιαστική πρόσβαση των Ρομά σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης.

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου