Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για τη Γενοκτονία των Αρμενίων



Συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλη την υφήλιο, εκτός της Τουρκίας, τιμώντας την επέτειο μνήμης συμβολικά στις 24 Απριλίου. Πριν τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, ο αρμενικός πληθυσμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ανερχόταν σε 2,5 εκατομμύρια περίπου. Μετά το 1915 ως αποτέλεσμα των δολοφονιών - ομαδικών εκτελέσεων και των απελάσεων ο πληθυσμός αυτός μειώνεται σε λιγότερο από 1 εκατομμύριο. Η Τουρκική κυβέρνηση προκλητικά θεωρεί ότι οι μαζικές δολοφονίες και ο βίαιος εκτοπισμός εκατοντάδων χιλιάδων ψυχών συνέβησαν στα πλαίσια ενός εμφυλίου πολέμου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αρνείται κατηγορηματικά μέχρι σήμερα τον όρο Γενοκτονία.

Η Αρμενική γενοκτονία δεν ήταν μόνο η απόπειρα εξαφάνισης ενός πανάρχαιου λαού από τις ιστορικές του εστίες, η στέρηση του δικαιώματός του στην εθνική ύπαρξη και αυτοδιάθεση και η εξόντωση μιας δυνητικά «επικίνδυνης μειονότητας», που δεν χωρούσε στην προκρούστεια λογική του αναδυόμενου τουρκικού εθνικού κράτους. Αποτέλεσε η Αρμενική Γενοκτονία ένα πρωτοφανές στην ανθρώπινη ιστορία γεγονός, που πραγματοποιήθηκε όμως με την ανοιχτή ενθάρρυνση του γερμανικού ιμπεριαλιστικού κράτους, στο φόντο του ανελέητου ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων της εποχής και της προσπάθειάς τους να ελέγξουν τις αγορές και τους λαούς στο χώρο της Εγγύς Ανατολής.

Έχουμε την τιμή ως Δήμος Χαλανδρίου να φιλοξενούμε στα διοικητικά μας όρια την πρεσβεία της Αρμενίας. Το γεγονός αυτό μας ευαισθητοποιεί ακόμα περισσότερο, αυτές τις ημέρες μνήμης, καθώς τα γεγονότα του 1915 ακολούθησε ο ξεριζωμός του Ποντιακού και του Μικρασιατικού Ελληνισμού αργότερα, που τους περίμενε ίδια τύχη με τους Αρμενίους της Ανατολίας.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Τουρκικό κράτος δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας, αλλά και βήμα χειραφέτησης των λαών της περιοχής. Ενώνουμε τις φωνές μας, ως Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλανδρίου, με όλους εκείνους που χρόνια τώρα αγωνίζονται για την αναγνώριση του όρου Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς τότε, Τούρκους σήμερα γείτονες μας.

Το παρόν ψήφισμα να διαβιβαστεί στην πρεσβεία της Αρμενίας και να δημοσιευτεί σε 2 ημερήσιες εφημερίδες.

ΧΑΛΑΝΔΡΙ,29/4/2015


ΣΧΟΛΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ1: Εχθές ανέβηκε τελικά στο site ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. Διότι αν δεν φωνάξουμε εμείς ....

ΣΧΟΛΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ 2:  Ο Κώστας Αγγελής μας κάλεσε στο τηλέφωνο, μετά την προχθεσινή μας ανάρτηση και διευκρινίστηκε ότ δεν έκανε επιλεκτική ενημέρωση σε κανένα site, απλά θεώρησε ότι εμείς θα είχαμε το τελικό κείμενο, λόγω .... Νταβία. Μόνο που το τελικό κείμενο απλά ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ μέχρι χθες. 

ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΟ - ΟΛΑ ΚΑΛΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου