Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Μητσοτάκης: Απαιτούνται αλλαγές σε Καλλικράτη και όρια αρμοδιοτήτων κεντρικού κράτους-ΟΤΑ – Τι είπε στους περιφερειάρχες για το προσφυγικό (φωτο)



Παρεμβάσεις διοικητικού χαρακτήρα στον  Καλλικράτη αλλά και αλλαγές αναφορικά στα όρια των αρμοδιοτήτων για Αποκεντρωμένες, Περιφέρειες και Δήμου που μπορεί να γίνει με συνταγματική Αναθεώρηση προανήγγειλε μιλώντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχετε πια και εσείς, αλλά και ο Α’ Βαθμός Αυτοδιοίκησης, αρκετή εμπειρία από την εφαρμογή του Καλλικράτη. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως μπορεί να γίνουν σχετικά σύντομες παρεμβάσεις διοικητικού χαρακτήρα. Παρεμβάσεις που να μπορούν να κάνουν και το δικό σας έργο πιο εύκολο και να απελευθερώσουν και πόρους,  αλλά κυρίως και χρόνο. Έτσι ώστε να μπορείτε να επιτελείτε τη βασική σας  υπηρεσία, που είναι ο σχεδιασμός και η χάραξη πολιτικής – σε περιφερειακό επίπεδο – πάντα προς όφελος των πολιτών, τους οποίους και εσείς υπηρετείτε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε: «Όταν είχα βρεθεί στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ένα από τα σημαντικά έργα τα οποία είχαμε εντάξει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, αφορούσε ακριβώς ένα έργο το οποίο προσδιόριζε αυτά τα όρια και τις αρμοδιότητες των διαφόρων επιπέδων Αυτοδιοίκησης. Τι πρέπει να κάνει η κεντρική εξουσία; Τι πρέπει να κάνουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι οποίες είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες;  Άρα, οποιαδήποτε αλλαγή του ρόλου τους μπορεί να επιβάλει και συνταγματική αναθεώρηση. Ποια είναι τα όρια των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών; Πώς μπορεί να ενισχυθούν οι Περιφέρειες; Και πως τα όρια των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών επικαλύπτονται με αυτά των Δήμων, με αυτά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού;», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα, επέκρινε την κυβέρνηση για αδυναμία τνα έρθει σε μια οργανωμένη συνεννόηση με την Αυτοδιοίκηση και ειδικά με τις Περιφέρειες, «που θα μπορούσαν να παίξουν έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο, προκειμένου να διευκολύνουν στην κατανομή αυτού του προβλήματος, σε όλη την Επικράτεια».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι «η χώρα αναμφίβολα χρειάζεται όσο ποτέ ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, καθώς χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει ζωή και κοινωνική ισορροπία. Η νέα Ελλάδα θα είναι η Ελλάδα των Περιφερειών», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν προβλήματα τα οποία πρέπει να διορθώσουμε. Είναι η ταχύτητα επικοινωνίας μεταξύ Υπουργείων και Περιφερειών. Για το καλό των συνανθρώπων μας πάντα. Είναι η ελλιπής χρηματοδότηση όσον αφορά το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από εθνικούς πόρους για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις έκτακτες και να αποκαταστήσουμε την ασφαλή επικοινωνία των ανθρώπινων κοινοτήτων και της μετακίνησης των εμπορευμάτων».  Σε ότι αφορά στο προσφυγικό, ο κ. Αγοραστός υποστήριξε ότι,  «οι Περιφέρειες από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης αυτής της κρίσης με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με σεβασμό και ενδιαφέρον»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου