Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Δείτε το video για το απορριμματοφόρο του δήμου Χαλανδρίου που κινήθηκε με βιοαέριο παραγόμενο στο πλαίσιο το προγράμματος Waste4thinkΗ βιοαεριοκίνηση οχημάτων ως αποτέλεσμα της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα είναι πλέον γεγονός.

Ο δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με τη σχολή Χημικών Mηχανικών του Εθνικού Mετσόβιου πολυτεχνείου κατάφερε να προχωρήσει σε παραγωγή καθαρού βιοάεριου παραγόμενου από οικιακά απόβλητα.

Η υλοποίηση της βιοαεριοκίνησης επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος waste4 think. Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν τρία χρόνια στον δήμο Χαλανδρίου με τη συμμετοχή 250 νοικοκυριών. Οι συμμετέχοντες συνέλεγαν τα απορρίμματα της κουζίνας σε ειδικό οικιακό κάδο με βιοαποδομήσιμη σακούλα ενώ τα έριχναν στη συνέχεια σε μεγαλύτερο τοποθετημένο στη γειτονία τους τον οποίο και άνοιγαν με ειδικό κλειδί που τους είχε δοθεί. Τα οικιακά απόβλητα συλλέγονταν από ειδικά απορριμματοφόρα και κατέληγαν στη συνέχεια σε ειδική μονάδα τεμαχισμού και ξήρανσης. Το προϊόν που προέκυψε από αυτή την διαδικασία ονομάστηκε forbi ενώ από αυτό παρήχθησαν οχτώ ήδη καυσίμων ανάμεσα τους και πέλετ. Το βιοαέριο αποτελεί την ποιο εξελιγμένη μορφή αξιοποίησης του forbi. Το οικολογικό καύσιμο δοκιμάστηκε πρόσφατα σε απορριμματοφόρο του δήμου το οποίο και κινήθηκε με επιτυχία. Η εξέλιξη αυτή του εγχειρήματος ανοίγει νέους δρόμους στη διαχείριση των απορριμμάτων κουζίνας.

Δείτε το video με την συνέντευξη του Δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου και του επιστημονικού υπεύθυνου καθηγητή ΕΜΠ και νέου προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Χαλανδρίου Γεράσιμου Λυμπεράτου το οποίο περιλαμβάνει ρεπορτάζ -ζωντανή παρουσίαση του οχήματος που κινείται με καθαρό καύσιμο που παράγεται από σκουπίδια της εκπομπής Απευθείας της ΕΡΤ1 με την Μάριον Μιχελιδάκη και τον Κώστα Λασκαράτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου