Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Πράσινο Κίνημα: Σπάμε τα στερεότυπα και ανακοινώνουμε τους 10 πρώτους υποψήφιους τσιγγάνους

 

Το Πράσινο Κίνημα προχωρά σε μία ουσιαστική κίνηση τιμής και αναγνώρισης της σημερινής Ημέρας Εορτασμού του Έθνους των Ρομά “σπάζοντας” τα στερεότυπα και ανακοινώνοντας τους δέκα πρώτους υποψήφιους Έλληνες τσιγγάνους ή Ρομά (όπως αυτοπροσδιορίζεται ο καθένας) βουλευτές.

Χτίζουμε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία , όπου μέσα από τα ψηφοδέλτια μας θα εκφραστούμε όλοι για να διεκδικήσουμε την ποιότητα ζωής και την ευημερία που μας αξίζει.
Για το Πράσινο Κίνημα είναι αδιαπραγμάτευτη η σημασία της συμμετοχής και έκφρασης των Ελλήνων τσιγγάνων στο Κοινοβούλιο και το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλα πρόσωπα από την κοινότητα των Ρομά που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος στις προσεχείς εκλογές, όποτε αυτές γίνουν. Ήρθε η ώρα να εκλεγεί και ο πρώτος Έλληνας τσιγγάνος βουλευτής.
Πρέπει να θυμίσουμε πως το Πράσινο Κίνημα είχε δώσει φωνή, με μεγάλη επιτυχία μάλιστα, σε αυτή την τόσο ταλαιπωρημένη κοινότητα ανθρώπων και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και συνεχίζει αυτό το “άνοιγμα” του και στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών.
Η 8η Απριλίου είναι ιδιαίτερη ημέρα και για αυτό το Πράσινο Κίνημα προχωράει σήμερα στις σχετικές ανακοινώσεις.
Η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου του κόσμου, εις ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου που έγινε στο Λονδίνο και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη διεθνή κοινότητα.
Οι Ρομά είναι ένα έθνος 15.000.000 ψυχών, χωρίς κρατική υπόσταση, με βαρύ φόρο αίματος στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και ρατσιστική αντιμετώπιση στα μέρη όπου ζουν.
Η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και η ανάληψη πρωτοβουλιών για τους συμπολίτες μας Ρομά, δεν είναι πολυτέλεια. Πρέπει να αποτελεί το βασικό συστατικό της Δημοκρατίας μας.
Η πρόσβαση των Ρομά στην εκπαίδευση, στην υγεία, η εγγραφή τους στα δημοτολόγια και η βελτίωση των συνθηκών στέγασης τους, αποτελούν άμεση προτεραιότητα. Οι συμμαχίες σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, η συνεργασία με τις κοινότητες Ρομά, η ανάπτυξη δικτύου πολιτισμικών διαμεσολαβητών είναι περισσότερο από αναγκαίες για την βιώσιμη λύση όλων των σχετικών θεμάτων.
Είναι γεγονός ότι ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή διακρίσεις, απόρριψη, αποκλεισμό και παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους σε σημαντικούς τομείς της ζωής τους. Και η πραγματικότητα αυτή αποτελεί καθημερινότητα βεβαίως και πολλών άλλων ομάδων συνανθρώπων µας, εκτός των Ρομά.
Στο γενικότερο αυτό πλαίσιο, για το Πράσινο Κίνημα, η πολιτική οφείλει να προσανατολίζεται όχι στο να διαχωρίζει τις κουλτούρες, αλλά να αναζητά την αλληλεξάρτησή τους. Να αναζητά τις διασταυρώσεις και όχι τις διακρίσεις των πολιτισμών.
Για να αλλάξει η κατάσταση δεν αρκεί η παραίνεση να γνωρίσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο. Χρειάζεται να εκπαιδευτούμε βαθύτερα για να το θελήσουμε πραγματικά.

Οι 10 πρώτοι υποψήφιοι
Αναλυτικά τα 10 πρώτα πρόσωπα από την κοινότητα των τσιγγάνων που θα βρίσκονται στα ψηφοδέλτια του Πράσινου Κινήματος ενόψει των Εθνικών Εκλογών είναι τα εξής:

  • Νικόλαος Μυλωνάς, πρώην αντιπρόεδρος ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ, πρόεδρος του Συλλόγου Άγιος Γεώργιος, Ηράκλειο Κρήτης,
  • Αποστόλης Αθανασόπουλος , πρώην υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, πρώην υποψήφιος βουλευτής Δυτικού Τομέα Β’ Αθηνών, πρόεδρος του Κοινωφελούς Πολιτιστικού συλλόγου “Αγκαλιάζω”
  • Ελευθέριος Φέιμ, πρόεδρος Ομοσπονδίας Ρομά Βεργίνα
  • Νεκταρία Μαρκόγλου, πρόεδρος συλλόγου γονέων και κηδεμόνων δημοτικού σχολείου Αγίου Νεκταρίου, Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης.
  • Αιμιλία Καραφυλλίδου, εκπρόσωπος τύπου συλλόγου Ρομά Ημαθίας
  • Σαγκούρη Βασιλική, γενική γραμματέας ΚΟΙΝΣΕΠ ΝΤΡΟΜ, Δομή στήριξης και ένταξης Ρομά Δυτικής Αττικής
  • Αγγελική Δημητρίου, FMB (manager) ξενοδοχείου President
  • Στυλιανός Τσολάκης, Έμπορων Λαϊκών Αγορών
  • Λάμπρος Χηνάς, Πρόεδρος Συλλόγου, Κάτω Αχαΐας Παναγίτσα,
  • Παναγιώτης Ιωαννίδης, ιδιωτικός υπάλληλος υπεύθυνος διανομής ταχυμεταφορών.

Κ. Καλογράνης: “Σήμερα είναι μία σπουδαία ημέρα”
Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Οι Έλληνες τσιγγάνοι αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας με πλούσια πολιτιστική παράδοση που επιβάλλεται να δεχθούν όχι μόνο την αναγνώριση μας, αλλά και την υποστήριξη του συνόλου των πολιτών.
Τα υφιστάμενα προβλήματα και οι καθυστερήσεις του παρελθόντος δεν χωρούν στη σημερινή Ελλάδα. Είναι ανοικτά θέματα που επιζητούν συνολικό σχεδιασμό και πολιτική βούληση για την επίλυση τους. Για να τερματιστεί η περιθωριοποίηση αιώνων, πρέπει από το εθνικό ως το τοπικό επίπεδο, να βελτιώσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ κοινοτήτων Ρομά και μη Ρομά και να εξασφαλίσουμε ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες.
Σήμερα είναι μία σπουδαία ημέρα και το Πράσινο Κίνημα την τιμά με τον καλύτερο τρόπο. Όλοι μαζί θα καταφέρουμε να ακουστεί η αυθεντική φωνή τους στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Θα ακολουθήσουν και νέες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες, καθώς είναι συγκινητική η υποστήριξη που έχει το κόμμα από ενεργούς πολίτες που θέλουν να συνταχθούν με το Πράσινο Κίνημα σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία.”

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου