Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ (Η συνέχεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα)

Η τοποθέτηση Ανδρεόπουλου είχε κατάληξη: ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ, είπεκλείνοντας στην διοίκηση του δήμου.
Βασικό σημείο κριτικής; Μα η μη κατάργηση της ΦΛΥΑ!


Κυρία Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, σε αυτή την αίθουσα έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές τα θέματα του προϋπολογισμού. Για πολλούς είναι κορυφαία διαδικασία, είναι διαδικασία η οποία στηρίζεται στην αρχή της καθολικότητας, διαδικασία στην οποία συζητάμε τα πάντα, από το τεχνικό πρόγραμμα, τα έσοδα, τα έξοδα, τον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένο το σύστημα της εσωτερικής διαχείρισης και διακυβέρνησης της χώρας και προσπαθούμε να κάνουμε σωστές προβλέψεις και να χαράξουμε τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούμε.

Βεβαίως σε αυτές τις συνεδριάσεις δεν κρίνουμε μόνο το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό, αλλά και τον απολογισμό. Δηλαδή η στοχοθεσία των προηγούμενων ετών ήταν έγκυρη; Μπόρεσε η διοίκηση να επιτεύξει τους στόχους που είχε βάλει; Οι στόχοι αυτοί απεικονίζονταν στον περσινό προϋπολογισμό; Είναι και στόχοι που αφορούσαν και τις δεσμεύσεις και το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη η διοίκηση;

Άρα λοιπόν όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν, γιατί υπήρχαν εξαγγελίες, υπήρχαν προγραμματικές δεσμεύσεις από την πλευρά της διοίκησης, οι οποίες ουδέποτε υλοποιήθηκαν άμα αξιολογήσουμε τα απολογιστικά στοιχεία, τα οποία αποτελούν τμήμα του τρόπου που μπόρεσε ή δεν μπόρεσε να επιτεύξει τους στόχους που έκανε στον προηγούμενο προϋπολογισμό.

Άρα λοιπόν, στην κρίση που θα κάνουμε θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και αυτά τα στοιχεία.

Εδώ θυμόμαστε πολλές εξαγγελίες τις οποίες τις είχαμε ακούσει από τα στελέχη της διοίκησης, όπως μερικές αυτές ενδεικτικά θα αναφέρω ήταν ότι αμέσως τον επόμενο χρόνο από την ανάληψη της διοίκησης κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών στον Δήμο Χαλανδρίου.

Η δημοτική επιχείρηση ΦΛΥΑ, θα καταργηθεί άμεσα. Και όλα τα πάγια στοιχεία τα οποία έχει, θα έρθουν στο Δήμο και τα ακίνητα θα αξιοποιούνται απευθείας από τον Δήμο.

Άμεση, όπως προαναφέρθηκε υλοποίηση του διατάγματος της ρεματιάς και ένα σωρό άλλες δεσμεύσεις και διακηρύξεις οι οποίες ουσιαστικά δεν υλοποιήθηκαν και δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση μέρος αυτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην διαμόρφωση του προεκλογικού προγράμματος ‘Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου’, καταψήφισε και το τεχνικό πρόγραμμα και κατ' επέκταση στον προϋπολογισμό, στον οποίο εμπεριέχεται, αλλά και τον απολογισμό.

Για να μπορέσουμε να πάρουμε μια ανοικτή θέση για το εάν θα υπερψηφίσουμε ή θα καταψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα, δηλαδή τον προϋπολογισμό ουσιαστικά των έργων, θα πρέπει εάν αυτός ο προϋπολογισμός είναι διεκδικητικός, εάν αυτός ο προϋπολογισμός είναι συμμετοχικός, εάν ο προϋπολογισμός αυτός είναι πλασματικός ή εφικτός και εάν είναι μνημονιακός ή όχι, διότι ποτέ δεν ξεχνάμε ότι εντάσσεται σ' ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο, το οποίο αυτή τη στιγμή, σκοπίμως βεβαίως η διοίκηση, γιατί δεν τις συμφέρει προσπαθεί να το υποβαθμίσει.

Ακούστηκε και από τους προηγούμενους συναδέλφους ότι δεν είναι διεκδικητικός, γιατί οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι, πράγματι ο φόρος εισοδήματος, όπως αναφέρθηκε, ο φόρος προστιθέμενης αξίας και όλοι οι άλλοι φόροι, οι νεότεροι φόροι που μας έχουν επιβληθεί, όπως είναι η έκτακτη εισφορά, όπως είναι το τέλος επιτηδεύματος, όλοι φόροι οι οποίοι έχουν…. 

ΔΙΑΚΟΠΗ - ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ

Το τεχνικό πρόγραμμα, κ. Πρόεδρε, για να υλοποιηθεί πρέπει να έχει έσοδα. Να είναι ρεαλιστικό. Να μην είναι εικονικό. Για να γίνει αυτό, λοιπόν και να λέτε εδώ ότι θα κάνουμε αντιπλημμυρικά, θα φτιάξουμε τους παιδικούς σταθμούς, θα αναπλάσουμε αυτό τον δρόμο, θα κάνουμε διάφορες παρεμβάσεις στην πόλη, πρέπει να μας πείτε για να μας πείσετε και πού θα τα βρείτε. Αλλιώς..

Κυρία Πρόεδρε το εάν αυτό το πρόγραμμα έγινε με την συμμετοχική ή όχι διαδικασία έτσι όπως ζητούν πολλές παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι άσχετο με το θέμα αυτό; Το ότι σας είπα οι προηγούμενοι και αυτό έπρεπε να συζητηθεί από το καλοκαίρι με θεσμοθετημένες συναντήσεις, με τους επικεφαλής, με αυτό που διακηρύσσετε εσείς στο πρόγραμμά σας και για τα οποία σας καταγγέλλουν προηγούμενοι συνεργάτες ότι εμείς δεν είμαστε συγκεντρωτικοί, δεν είμαστε όπως σε άλλες διοικήσεις και πρέπει να κάνουμε μια ευρεία σύσκεψη, να συμμετέχουν οι γειτονιές για να κατασταλάξουμε στο τελικό και να διαμορφώσουμε όλοι μαζί το τεχνικό πρόγραμμα είναι άσχετο; Είναι άσχετο;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: (Ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε, κύριε Δήμαρχε, πότε θυμηθήκατε; Αφού χάσατε την πλειοψηφία;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εικοσιπέντε μέρες σας παρακαλάγαμε να έρθετε στην διαβούλευση. Εσείς προσωπικά δεν έχετε πατήσει ούτε σε μια.

Κος ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ: Και επειδή εντέχνως ..

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ούτε σε μια δεν έχετε πατήσει.

Κος ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ: Και επειδή εντέχνως θέλετε να σας απαριθμήσω τα έτη…

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: (Ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ:

Κυρία Πρόεδρε, αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις δικές σας διακηρύξεις. Όλη η παρουσία σας εδώ 2010, 2011, 2012, ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης καταψηφίζατε τους προϋπολογισμούς και τώρα εγκαλείτε την αντιπολίτευση να πάρει αυτή την ευθύνη και το βάρος, την στιγμή που εσείς δεν μπορείτε.

Εδώ το τεχνικό πρόγραμμα έχει και ένα πολιτικό διακύβευμα. Τίποτα δεν είναι ανεξάρτητο. Όλα λειτουργούν υπό την ομπρέλα της Νομαρχίας, υπό την ομπρέλα του κεντρικού κράτους και γι΄ αυτό δεν γίνεται κανένας λόγος. Βγαίνει η κυρία Περιφερειάρχης και κάνει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, κάνει μήνυση για ποιον; Εδώ η χώρα μας θρηνεί είκοσι τρεις νεκρούς και εμείς τι θέλετε να συνηγορήσουμε; Να συνηγορήσουμε σε αυτές τις πολιτικές υπερψηφίζοντας αυτό το τεχνικό πρόγραμμα που εσείς ως συνέχεια του προγράμματος της Περιφέρειας μας φέρνετε εδώ; Και δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική τοποθέτηση γιατί η κυρία Πρόεδρος θεωρεί ότι είναι εκτός θέματος;

Κύριε Δήμαρχε, είναι σαφές ότι εάν μιλούσαμε εδώ, αν προσιδιάζαμε το σώμα μας με την Βουλή είναι σαφές ότι έχετε χάσει, δεν έχετε την δεδηλωμένη. Αυτή τη στιγμή προσπαθείτε να είστε Δήμαρχος ανά σώμα το οποίο δεν μπορείτε να ελέγξετε. Όμως επιμένετε και θέλετε.

Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή επιχειρείτε το εξής: επιχειρείτε μια προπαγάνδα, η οποία έρχεται και από κάποιους οι οποίοι εκπορεύονται από αυτό που λέτε εσείς παλιό στις ανακοινώσεις. Και τι μας λέει αυτή η προπαγάνδα; Πρώτα λέει η πόλη να είστε ώριμοι γιατί εδώ είναι η κορυφαία στιγμή της αυτοδιοικητικής διαδικασίας και πρώτα απ' όλα και πάνω απ' όλα πρέπει να βάλουμε την πόλη. Αλλά όμως εμείς εδώ είμαστε πολιτικά όντα, ναι μεν θα σταθμίσουμε το συμφέρον της πόλης, αλλά εμείς λέμε ότι πρώτα απ' όλα και πάνω απ' όλα είναι η πατρίδα και η χώρα, κάτι το οποίο φαίνεται ότι το έχετε ξεχάσει , κύριε Δήμαρχε, γιατί όταν ήσασταν σε αυτό το μετερίζι εμφανιζόσασταν ως αντιστασιακός, ενώ σήμερα, σήμερα εμφανίζεστε ως υπέρμαχος των ποιων μνημονιακών πολιτικών και προσπαθείτε να τις εφαρμόσετε εις το ακέραιο. Αυτά όμως δεν τα θίγετε και τα έχετε ξεχάσει.

Λοιπόν, εμείς αυτούς, οι οποίοι μας κουνάνε το μαντήλι και λέει ότι η αντιπολίτευση πρέπει να πάρει αυτό το βάρος, αυτό τους απαντάμε. Και εσείς έχετε χρέος, εάν θέλετε να είστε Δήμαρχος και να διαχειρίζεστε τις τύχες της πόλης, να αναλογιστείτε εάν μπορείτε να το κάνετε.

Και να σας πω κάτι; Ας πούμε ότι αυτό είναι το καλύτερο πρόγραμμα και ας πούμε ότι συμφωνούμε και όλοι εμείς, πώς πιστεύετε ότι μπορείτε να το υλοποιήσετε; Γιατί εμείς γινόμαστε δέκτες παραπόνων από εκπροσώπους Σωματείων, από εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και Συλλόγων και μας λένε ότι καλά θα μείνει η πόλη χωρίς τεχνικό πρόγραμμα; Θα μείνει για πόλη χωρίς προϋπολογισμό; Καταδικάζετε την πόλη;

Εγώ σας λέω ότι πείτε ότι το ψηφίζουμε, μπορεί αυτή η διοίκηση αύριο, μεθαύριο και να εφαρμόσει αυτά που θα ψηφίσουμε; Έχετε χάσει, κύριε Δήμαρχε, την αρχή της δεδηλωμένης. Δεν μπορείτε να επιβάλλετε τις πολιτικές σας στην πόλη και επίσης ως Δήμαρχος είχατε ευθύνη όταν αναλάβατε την διοίκηση. Εσείς κρίνεστε για όλα. Και πρώτος από όλους. Γιατί δεν διατηρήσατε την συνοχή της διοίκησης και της παράταξής σας; Αυτό δεν το αναλογιστήκατε ποτέ; Τα κάνατε όλα σωστά; Οι πρώην συνεργάτες σας είναι τόσο λάθος;

Όλα αυτά λοιπόν εμείς πρέπει να τα συνεκτιμήσουμε και να τα συνυπολογίσουμε.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Τι προτείνετε κύριε;

Κος ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ:Τι προτείνω; Εάν δεν μπορείτε να διοικήσετε να παραιτηθείτε κύριε. Αυτό προτείνω. Εάν δεν μπορείτε να διοικήσετε να παραιτηθείτε.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Όπως το έχετε φωνάξει τόσες φορές. Όπως το έχετε φωνάξει μόνοι σας τόσες φορές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:Παρακαλώ ησυχία.

Κος ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ:Κυρία Πρόεδρε δυστυχώς…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ ησυχία συνάδελφοι. Κύριοι συνάδελφοι παρακαλώ λίγο ησυχία να ολοκληρώσει την τοποθέτηση του επί του τεχνικού προγράμματος και την κριτική του για τα τεχνικά έργα που προτείνει η διοίκηση …

Κος ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ:Κυρία Πρόεδρε ένα τεχνικό πρόγραμμα ….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα ολοκληρώσει ο κ. Ανδρεόπουλος …

Κος ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα τεχνικό πρόγραμμα για να εφαρμοστεί πρέπει να υπάρχει διοίκηση και σήμερα διοίκηση δεν υπάρχει και δεν θα ψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως. Βεβαίως. Ευχαριστούμε τον κ. Ανδρεόπουλο για την κριτική που άσκησε για το τεχνικό πρόγραμμα. Παρακαλούμε τον κ. Νταβία να τοποθετηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου