Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013

Δελτίο Τύπου για τη βόλτα και τον καθαρισμό της Ρεματιάς στις 21/4/2013

Βόλτα και καθαρισμός
της Ρεματιάς στα Μελίσσια
την Κυριακή, 21 Απριλίου 2013

Το πρωί της Κυριακής στις 21 του Απρίλη μια 25-μελής παρέα από μέλη και φίλους του συλλόγου Ρεματιάς ξεκίνησε έξω από το περιφραγμένο πάρκο της Ναυτικής Βάσης για να εξερευνήσει τη ρεματιά στα Μελίσσια και τη Νέα Πεντέλη. Διασχίσαμε τη Λεωφ. Πεντέλης και είδαμε τον πλακοσκεπή αγωγό που διέρχεται κάτω από τη Λεωφ. Δημοκρατίας όπου ξεκινήσαμε και τη δράση καθαρισμού. Στη συνέχεια περάσαμε απέναντι και είδαμε τη συμβολή του ρέματος Αγ. Σίλα με το κυρίως ρέμα της Πεντέλης.

Περπατώντας κατόπιν στην όμορφα διαμορφωμένη παραρεμάτια διαδρομή φτάσαμε μέχρι το εκκλησάκι της Αγ. Μαρίνας. Η θέα του ακαλαίσθητου σκελετού της νέας εκκλησίας είναι σαν ένα κακόφωνο παράσιτο στην αρμονική αισθητική της περιοχής. Αιφνιδιαστήκαμε επίσης από την απότομη διακοπή της πλακοστρωμένης παραρεμάτιας διαδρομής και την ξύλινη περίφραξή που συναντήσαμε μπροστά μας, γεγονός που απαγορεύεται στη Α’ ζώνη προστασίας ρεματιάς. Βάτα, αγκάθια και θάμνοι έκαναν την παραρεμάτια διάβαση αδύνατη.


Αναγκαστικά λοιπόν ανεβήκαμε από το στενάκι της Πηγής της Αφροδίτης. Σε λίγα λεπτά φτάσαμε στο υπέροχο ξέφωτο της πηγής που αποτελεί μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου.Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της κατάφυτης περιοχής είναι η απουσία τεχνικών παρεμβάσεων και η φυσική πεζοπορική διαδρομή σε χωμάτινο μονοπάτι που φτάνει μέχρι την κοίτη της ρεματιάς. Εδώ βέβαια γινόταν και χαμός από σκουπίδια που είχε κατεβάσει η νεροποντή του Φεβρουαρίου.Πιάσαμε όλοι δουλειά και σε μισή ώρα περίπου πέντε τεράστιες σακούλες σκουπιδιών γέμισαν και η περιοχή απόκτησε ξανά την καθαριότητα που της αξίζει.

Στη συνέχεια, όλη η παρέα διέσχισε το ρέμα και ανέβηκε την απότομη δυτική όχθη με κατεύθυνση προς τη Λεωφ. Πεντέλη και τον εγκαταλελειμμένο σκελετό της αυθαίρετης παραρεμάτιας οικοδομής. Και εδώ τα διάσπαρτα σκουπίδια μας απασχόλησαν ιδιαίτερα. Μαζέψαμε αρκετά αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι ολοκληρώσαμε το έργο του καθαρισμού.Συνεχίσαμε κατόπιν προς το φυτώριο της Νέας Πεντέλης και θαυμάσαμε όλη τη γύρω περιοχή. Περάσαμε από την πύλη του φυτωρίου και διασχίσαμε το παραρεμάτιο μονοπάτι μέχρι τον μικρό καταρράκτη. Το μικρό αυτό πέτρινο φράγμα αποτελεί ένα αξιόλογο τεχνικό μνημείο που όμως πλημμυριζότανε και αυτό από σκουπίδια, φερτά υλικά, ξερά κλαδιά και βάτα που είχε παρασύρει μέχρι εδώ η δύναμη του νερού.
Επιστέψαμε κατηφορίζοντας τη Λεωφόρο Πεντέλης. Η απουσία συνεχούς πεζοδρομίου στα άκρα του πολυσύχναστου αυτού δρόμου ταχείας κυκλοφορίας κάνει το περπάτημα επικίνδυνο: Νεροφαγώματα, πέτρες, χόρτα, πλάκες κάθε μορφής μεταλλάσουν ένα απλό βάδισμα σε περιπέτεια.

Η συντροφιά κατέληξε σε ταβέρνα της περιοχής για τον απολογισμό, παρέα με ουζάκι. Χαρήκαμε ιδιαίτερα που είδαμε νέους φίλους της ρεματιάς να έρχονται στη βόλτα με τα μικρά τους παιδιά τα οποία βοήθησαν σε όλον τον καθαρισμό. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα και την ομάδα πολιτικής προστασίας του δήμου Πεντέλης για την αποκομιδή των σάκων με τα απορρίμματα.

Παράλληλα με τη βόλτα βέβαια τα έμπειρα μάτια των μελών του Δ.Σ. αντίκρισαν τις ομορφιές, τις κακοτοπιές αλλά και τις ανάγκες για μικρά έργα που υπάρχουν για βελτίωση του περιβάλλοντος της ρεματιάς, όσον αφορά την προσβασιμότητα και τον καθαρισμό της. Σε άλλο Δ.Τ. θα αναπτύξουμε τις προτάσεις μας αυτές και θα τις αναρτήσουμε και στο blogμας.

Υποσχόμαστε ότι σύντομα θα επαναλάβουμε τη δράση μας.

Το Δ.Σ. του συλλόγου

Υ.Γ. Μια συλλογή από 135 φωτογραφίες της βόλτας μας μπορείτε να βρείτε στη σελίδα μας στο facebook στην ανάρτηση: «ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *