Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Πάνε να πνίξουν αυτοδιοίκηση και ευρωσκεπτικισμό


Ακάθεκτη, παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση προχώρησε χθες στην κατάθεση τροπολογίας, με την οποία επανακαθορίζεται η ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, που, εφ’ όσον ψηφιστεί, θα διενεργηθούν την προηγούμενη Κυριακή από εκείνη των ευρωεκλογών.

 Ο στόχος της κυβέρνησης είναι διττός. Αφ’ ενός να επιχειρήσει να διοχετεύσει και να εκτονώσει στις κάλπες των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών την ψήφο οργής και διαμαρτυρίας των πολιτών, οι οποίοι, έτσι θα πάνε – αν πάνε – «ξαλαφρωμένοι» στις κάλπες των Ευρωεκλογών την επόμενη Κυριακή.

 Αφ’ ετέρου, συνθλίβοντας τις ευρωεκλογές μεταξύ αυτοδιοικητικών εκλογών, ευελπιστούν ότι όχι μόνο θα περιορίσουν τις εκλογικές απώλειες για τα ίδια τα κόμματα της συγκυβέρνησης , αλλά θα πνίξουν την όποια συζήτηση για την βαρύνουσα σημασία αυτών των ευρωεκλογών, προκειμένου να καταστείλουν το κύμα του ευρωσκεπτικισμού, μπροστά στο οποίο τρέμει το κατεστημένο της ευρωζώνης.

 Στην συγκυβέρνηση πιστεύουν ότι και οι δύο παραπάνω στόχοι εξυπηρετούνται με την αλλαγή της ημερομηνίας του πρώτου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, που θα γίνουν στις 18 Μαΐου, για να ακολουθήσουν οι ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου, μαζί με τον δεύτερο γύρο.

 Ο στόχος της συγκυβέρνησης εξυπηρετείται με αυτήν την τροπολογία και για έναν ακόμη λόγο. Δια της αποχής που θα προκαλέσει. Δεν θα υπάρξει σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες δεύτερος γύρος εκλογών. Αυτό σημαίνει πως όποιος δεν έχει λόγο να πάει να ψηφίσει δήμαρχο ή περιφερειάρχη (όπου αυτός έχει εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή), δύσκολα θα σηκωθεί από τον καναπέ για να πάει να ψηφίσει στις ευρωεκλογές.

 Η πρόβλεψη του «Καλλικράτη» του Γιάννη Ραγκούση, για την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, είχε πολύ συγκεκριμένο και ορθό σκεπτικό. Κατ’ αρχήν οι αυτοδιοικητικές εκλογές να παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της συμμετοχής στις ευρωεκλογές (πολύ κρίσιμη παράμετρος , ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία). Παράλληλα, η ταυτόχρονη διεξαγωγή των δύο εκλογικών αναμετρήσεων αφαιρεί από την κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών την κομματική και πολική φόρτιση και επιτρέπει στον πολίτη να κρίνει δίκαια και ορθολογικά τους υποψήφιους συνδυασμούς.

 Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ δεν θέλει ούτε το ένα, ούτε το άλλο, αφού στην παρούσα φάση προέχει η διάσωσή τους από την επερχόμενη εκλογική συντριβή τους στις ευρωκάλπες. Έτσι, προχωρούν σε αυτό το «νοσηρό θεσμικό και εκλογικό εξάμβλωμα» όπως το χαρακτήρισε πρόσφατα ο Γιάννης Ραγκούσης.

 Η συγκυβέρνηση αποδεικνύεται «μάνα» στα μαγειρέματα αυτού του τύπου, που έχουν στόχο την αλλοίωση της βούλησης του εκλογικού σώματος με νομοθετικά τερτίπια. Αρκεί να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης συζητούσε την πιθανότητα να υπάρξει τροπολογία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «τροπολογία αποχής», αφού βάσει αυτής, η κυβέρνηση θα καταργεί τη δυνατότητα των ετεροδημοτών να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, σε ειδικά εκλογικά τμήματα, στις επικείμενες ευρωεκλογές.

 Με δεδομένη την οικονομική συγκυρία και το υψηλό κόστος μετακίνησης, εκτιμάται ότι η εν λόγω κίνηση της κυβέρνησης θα κρατήσει σε… απόσταση από τις κάλπες πλήθος ψηφοφόρων, ιδιαίτερα όσων προέρχονται από αδύναμα οικονομικά στρώματα, την ψήφο των οποίων φοβάται περισσότερο.

Ρένα Παυλάκη - Διακίδη
Πηγή: www.grafida.net/el/index.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου