Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΣΜΟ ΤΩΝ "ΜΙΚΡΩΝ" ΤΟΥ Δ.Σ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΗΓΑ ΒΛΑΧΟ


ΡΗΓΑΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο συνδημότης μας  - χρόνια ενεργός πολίτης στο Χαλάνδρι Ρήγας Βλάχος εκπροσώπησε στην συζήτηση την δημοτική παράταξη ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ και διαβεβαίωσε τους κατοίκους του ΠΑΤΗΜΑΤΟΣ ότι η συγκεκριμένη κεραία που τους ξεσήκωσε δεν θα τοποθετηθεί, όπως πολύ καλά είναι σε θέση να γνωρίζει.

Εμείς θεωρούμε  οτι η σωστή και σε βάθος ενημέρωση όλων μας για το πολύ ευαίσθητο αυτό  θέμα είναι απαραίτητη, θεωρήσαμε το ψήφισμα ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟ και το ψηφίσαμε.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι εμείς συμφωνούμε σε ακραίες προσεγγίσεις του θέματος που μιλάνε για πλήρη απαγόρευση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο Χαλάνδρι, ούτε στηνν άσκηση bulling σε συνδημότες  μας.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Με μεγάλη ανησυχία το δημοτικό συμβούλιο του Χαλανδρίου βλέπει την ανάπτυξη κεραιών και εγκαταστάσεων βάσης κινητής τηλεφωνίας στον αστικό ιστό της πόλης. Πλέον εμφανίζονται τέτοιες εγκαταστάσεις και σε περιοχές αμιγούς κατοικίας όπως είναι το Πάτημα, η Τούφα και το κάτω Χαλάνδρι.

Οι λόγοι αυτής της ανησυχίας είναι πολλοί. Κυρίως έχουν να κάνουν με τη συνεχή εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και με όσα δυσάρεστα προκύπτουν για τη δημόσια υγεία από την εκπομπή αυτή. Είναι γεγονός ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει απολύτως κανένας που να μπορεί να διαβεβαιώσει τον κάτοικο ή τον εργαζόμενο ή τον μαθητή που ζει, εργάζεται ή μαθητεύει σε ένα τέτοιο περιβάλλον ακτινοβολίας ότι δεν πρόκειται να πάθει κάτι από αυτό.

Οι διαδικασίες και τα όρια που έχουν τεθεί είτε σε εθνικό είτε σε διεθνές επίπεδο για την ασφαλή έκθεση του ανθρώπου σε αυτή την ακτινοβολία και τα χαρακτηριστικά του παραγόμενου ηλεκτρομαγνητικού πεδίου που αυτή δημιουργεί δεν βασίζονται πάνω σε επιστημονικές μελέτες. Επί του παρόντος συνιστούν απλές συμβάσεις που καθορίζουν με μηχανιστικό τρόπο το καλό και το λάθος. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν αυτά τα όρια εκπροσωπούν τη δημόσια υγεία.

Η διαδικασία αδειοδότησης αυτών των εγκαταστάσεων συνιστά προσβολή για τη δημοκρατία καθώς απαγορεύει στον οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον να έχει πρόσβαση στην πληροφορία που σχετίζεται με τη διαδικασία αυτή. Η τελευταία νομοθετική ρύθμιση καταργεί το όποιο δικαίωμα ένστασης σε στάδιο που να προηγείται της αδειοδότησης. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί σκάνδαλο, συνιστά μη αποδεκτή εύνοια προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και χρωματίζει ανεξίτηλα τη σχέση γειτνίασης που μπορεί να έχει μία εγκατάσταση βάσης κινητής τηλεφωνίας με τους περιοίκους της.

Η απουσία ελέγχου του οποιουδήποτε επί αυτών, πέραν του γεγονότος ότι θεσμοθετείται με τον νόμο, συνοδεύεται από το γεγονός της αδυναμίας ελέγχου των εγκαταστάσεων αυτών και στη φάση της λειτουργίας τους. Συνηθισμένες πρακτικές για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας όπως η αλλαγή συχνοτήτων εκπομπής εκτός του αδειοδοτημένου φάσματος ή η τοποθέτηση περισσότερων κεραιών από τις επιτρεπτές ή συνύπαρξη κεραιών διαφορετικών εταιρειών σε μία εγκατάσταση πέρα από οποιαδήποτε αδειοδότηση, δεν είναι απαραίτητο ότι συνιστούν την εξαίρεση. Όλα αυτά διαμορφώνουν το σύνολο της πραγματικής εικόνας που μπορεί να δημιουργήσει μία εγκατάσταση βάσης κινητής τηλεφωνίας σε μία περιοχή.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή νόμιμες ή παράνομες κεραίες ή επιβλαβείς και ασφαλείς παρά μόνο αδειοδοτημένες ή μη. Η δε νομιμότητά τους αντλείται μόνο από το μέγεθος των συμφερόντων που εξυπηρετούν, πράγμα που από μόνο του μάλλον δεν εξασφαλίζει μεγάλη συμβατότητα με την απαίτηση για ποιότητα ζωής και διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Για όλους αυτούς τους λόγους το δημοτικό συμβούλιο του Χαλανδρίου δεν μπορεί να θεωρεί θετική εξέλιξη την οποιαδήποτε επέκταση ή πύκνωση των δικτύων εγκαταστάσεων κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην πόλη. Δεν συνιστά καθήκον για το ίδιο η εξεύρεση λύσης για το πώς θα πρέπει να είναι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, οι κεραίες εκπομπής, τα αζιμούθια οι κλίσεις και οι εκπομπές των κύριων λοβών της ακτινοβολίας τους. Το καθήκον αυτό αφορά άλλους θεσμικούς φορείς.

Το ΔΣ θα μείνει προσηλωμένο στην απαίτηση για δημόσιο έλεγχο της ποιότητας ζωής και της δημοκρατίας στις συνοικίες της πόλης, αντιστεκόμενο στην ιδέα που θέλει την μετατροπή του καθένα σε πειραματόζωο ενός πειράματος έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να οδηγήσει.

To ΔΣ κρίνει ότι σύντομα πρέπει να υπάρξει δημοκρατική προσέγγιση στη διαδικασία αδειοδότησης των εγκαταστάσεων βάσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Κρίνει ότι ο δημόσιος έλεγχος και η ενημέρωση όσων γειτνιάζουν με τις πηγές εκπομπής αυτής της ακτινοβολίας δεν μπορεί παρά να είναι απαραίτητο στοιχείο στον δημόσιο διάλογο που θα αφορά την ύπαρξή τους ή μη, ειδικά στους χώρους της αμιγούς κατοικίας.

Το ΔΣ κρίνει ότι πρέπει, τόσο αυτό όσο και οι κάτοικοι της πόλης, να έχουν αποφασιστικό ρόλο στους όρους με τους οποίους οι εγκαταστάσεις αυτές θα υπάρχουν στον αστικό ιστό της πόλης διαχέοντας την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στα δωμάτια και τις αυλές των σπιτιών μας και δεσμεύεται να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να εκπληρώσει αυτόν τον ρόλο.

 Στο παραπάνω σχέδιο ψήφισματος της διοίκησης παρέμβαση έκανε ο Μύρωνας Ανδριάνακης ζητώντας τρίμηνη αναστολή έκδοσης αδειών τοποθέτησης κεραιών, προσθήκη που έγινε αποδεκτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου