Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ

υου Ν. ΚΟΜΠΟΤΗ
«Η αποφασιστική στάση του Προέδρου Ερντογάν που απαγορεύει αυστηρά το συσχετισμό μιας θρησκείας με την τρομοκρατία αντικατοπτρίζεται στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Προσευχόμαστε εσείς και οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να οδηγηθείτε σε επιτυχία και η ''Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας'' να φέρει ειρήνη στην περιοχή όπως το όνομά της υπόσχεται»
ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

Εξέπληξε δυσάρεστα ορισμένους η επιστολή του πατριάρχη προς τον Ερντογαν.
Όμως δε θα έπρεπε.

Δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη ενέργεια. Είναι ένας κρίκος σε μια μακρά αλυσίδα :
  •  Ενώ η Κωνσταντινούπολη πολιορκείται, ο Γεώργιος Γεννάδιος θυροκολλεί το διάταγμα αφορισμού του Κωσταντίνου Παλαιολόγου από την εκκλησία. Αυτόν τον Γεννάδιο ορίζει πατριάρχη ο παντοδύναμος Σουλτάνος λίγες μέρες μετα την πτώση της Πόλης. Αποστολή του η πειθάρχηση των Χριστιανών, του μιλιετ. Οι Τούρκοι έχουν άλλες δουλειές.
  •  Το 1798, παραμονές της επανάστασης του ΄21, ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Άνθιμος εκδίδει την Πατρική Διδασκαλία. Συμβουλεύει τους Χριστιανούς να κλείσουν τα αυτιά τους στις επικίνδυνες ιδέες που κυκλοφορούν για επανάσταση και ελευθερία. Συστήνει υπακοή στο μεγάλο σουλτάνο, γιατί ο θεός τον έστειλε στους χριστιανούς, για να τους τιμωρήσει για τις αμαρτίες τους και να τους προφυλάξει από το δρόμο της απωλείας.
  • Όταν ξεσπά η επανάσταση του ΄21, ο πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄
αφορίζει τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και τους πρωτεργάτες της φιλικής εταιρίας και καλεί όλους σε υπακοή στο σουλτάνο.
  •  Το 1828, ενώ έχει ιδρυθεί ελληνικό κράτος (!), ο πατριάρχης Κων/λεως Αγαθάγγελος στέλνει τέσσερις μητροπολίτες στην Ελλάδα, για να περιοδεύσουν παντού και να διαβάζουν στους πιστούς μια επιστολή του. Με αυτήν καλεί τους Έλληνες α μετανοήσουν και να επιστρέψουν στην κυριαρχία του σουλτάνου. Μάλιστα σημειώνει ότι ο σουλτάνος με τη μεγαθυμία του θα τους συγχωρήσει για την εξέγερση
  •  Τον Οκτώβριο του 1991, λίγες μέρες πριν από την ενθρόνιση του, ο Βαρθολομαίος σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, τα οποία δε διαψευστήκαν, φέρεται να δηλώνει «...δυστυχώς οι δυο λαοί διέκοψαν την υπέροχη συμβίωση των 400 χρόνων, όταν ξεσηκώθηκαν κάτι ξεβράκωτοι το 1821 και δημιούργησαν τις γνωστές προστριβές...»

ΝΙΚΟΣ ΚΟΜΠΟΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ: Πάλι μπαναρισμένους μας βλέπω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου