Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Επικίνδυνη ταύτιση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο

Η αληθινά πατριωτική θέση είναι: «Καθόλου εξορύξεις στην Ελλάδα»
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Επικίνδυνη ταύτιση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο, για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και την επιθετική πολιτική της Τουρκίας, το Πράσινο Κίνημα οφείλει να υπενθυμίσει ότι για πολλούς λόγους η αληθινά πατριωτική στάση είναι ούτε συνεκμετάλλευση, ούτε εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο αλλά καθόλου εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Αιγαίο.
Επίσης, με ενδιαφέρον παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό, από τη μία πλευρά το επικοινωνιακό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας να βγάζει δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο με την Τουρκία και από την άλλη πλευρά το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ να βγάζει αντίστοιχες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ που υποστηρίζουν ακριβώς το ίδιο. Είναι δηλαδή και τα δύο μεγάλα κόμματα σαν να συμφωνούν απολύτως σε αυτήν την κατεύθυνση, κάτι το οποίο θεωρούμε πολύ επικίνδυνο και σας παραθέτουμε παρακάτω δύο χαρακτηριστικά βίντεο προς επιβεβαίωση των παραπάνω.

Το Πράσινο Κίνημα εκτός από τα τύμπανα πολέμου που μπορούν να ηχήσουν σε μία τέτοια περίπτωση γεγονός, που το είχαμε επισημάνει εγκαίρως, τονίζει για ακόμα μία φορά ότι οι εξορύξεις υδρογονανθράκων δεν πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα.
Τόσο τα διάφορα «παιχνίδια» που γίνονται με τις ΑΟΖ όσο και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων δημιουργούν εστίες έντασης που μπορεί να θέσουν υπό αμφισβήτηση το ύψιστο αγαθό της ειρήνης. Παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε πως στη διπλωματία «υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται» το Πράσινο Κίνημα θέλει να επισημάνει τα εξής:
  •   Η Τουρκία δεν έχει εξασφαλίσει ούτε έναν σύμμαχο σε αυτή την παράνομη οριοθέτηση με την Λιβύη και είναι μεγάλη ευκαιρία να το εκμεταλλευτούμε. Είναι μεγάλη ευκαιρία η ανακήρυξη των ΑΟΖ, και η οριοθέτηση, με όλα τα γειτονικά κράτη: ΚΥΠΡΟΣ, ΑΙΓΥΠΤΟ, ΙΤΑΛΙΑ.
  •   Να ανακοινωθεί ότι δεν θα πραγματοποιηθούν εξορύξεις υδρογονανθράκων στον Ελλαδικό χώρο, οι οποίες αφενός θα προκαλέσουν οικολογική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή, αφετέρου δεν συνάδουν με τις αποφάσεις της ΕΕ για απανθρακοποιηση της Ευρώπης. Μια τέτοια ανακοίνωση θα αποθαρρύνει όσους απεργάζονται σχέδια αποσταθεροποίησης αφού δεν θα έχουν κίνητρο.
  •   Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, το Πράσινο Κίνημα, πλήθος οικολογικών οργανώσεων έχουν χαρακτηρίσει ως προστατευόμενες περιοχές Natura εκατοντάδες βραχονησίδες οι οποίες τεκμηριώθηκαν ότι ανήκουν στον ελληνικό και άρα ευρωπαϊκό γεωγραφικό χώρο. Οι περιοχές αυτές δίνουν μια αδιαμφισβήτητη δυνατότητα για τη χάραξη ΑΟΖ. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσουμε έργα αποκατάστασης και ανάδειξης αυτών των προστατευόμενων περιοχών Natura με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.
Παράλληλα, όπως έχει επισημάνει και παλαιότερα το Πράσινο Κίνημα τα σχέδια της κυβέρνησης και των πετρελαϊκών εταιρειών για εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Βόρειο Ιόνιο μέχρι τα Νότια της Κρήτης εγκυμονούν και επιπλέον κινδύνους.
Οι κίνδυνοι αυτοί είναι από την εμφάνιση μίας πετρελαιοκηλίδας και η επανάληψη όλων όσων ζήσαμε στον Σαρωνικό αλλά και ακόμα τραγικότερες επιπτώσεις ελλοχεύουν από τη σεισμική δραστηριότητα στις σεισμογενείς περιοχές που θα γίνουν οι εξορύξεις.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι μοναδικές θάλασσες της χώρας μας, η αλιεία και ο τουρισμός κινδυνεύουν από την τεράστια “πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου” που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Επίσης, θαλάσσια πλάσματα, όπως τα δελφίνια και οι χελώνες Καρέτα – Καρέτα κινδυνεύουν ακόμα και με θάνατο ήδη από το στάδιο των σεισμικών ερευνών.

Κ. Καλογράνης: “Ούτε συνεκμετάλλευση, ούτε εκμετάλλευση. Καθόλου εξορύξεις υδρογονανθράκων”

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης τόνισε σχετικά: “Τα βίντεο που δημοσιεύει το Πράσινο Κίνημα αποδεικνύουν την ταύτιση των δύο κομμάτων για το θέμα των εξορύξεων των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο. Το Πράσινο Κίνημα έγκαιρα έχει τοποθετηθεί σχετικά και ο χρόνος μας δικαιώνει.
Όλο και περισσότερες φωνές συντάσσονται μαζί μας. Όλο και περισσότεροι πολίτες καταλαβαίνουν πως οι εξορύξεις σημαίνουν οικονομική, οικολογική και κοινωνική καταστροφή.
Ξεκινήσαμε τον αγώνα και ήμασταν μειοψηφία. Τώρα όμως είμαστε πάρα πολλοί και συνεχίζουμε με αισιοδοξία, πιο δυνατοί και όλοι μαζί λέμε όχι στις εξορύξεις στην Ελλάδα.
ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία απέδειξαν για άλλη μία φορά ότι δεν έχουν ούτε πράσινη ούτε οικολογική συνείδηση. Οι πράξεις τους απέχουν παρασάγγας από τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα τους.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου