Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Δ. Παπαστεργίου: «Συνταγματικά κατοχυρωμένα στους Δήμους τα απορρίμματα»



Με αφορμή αναφορές, σε ηλεκτρονικά κυρίως MME, περί δήθεν διαφωνίας μεταξύ της σημερινής ∆ιοίκησης της ΚΕ∆Ε και του Περιφερειάρχη Αττικής, Αντιπροέδρου της ΕΝ.Π.Ε. και πρώην ∆ημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου της ΚΕ∆Ε Γ. Πατούλη, όσον αφορά το ρόλο της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των απορριμμάτων, διευκρινιστική δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου:

«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω από πλευράς πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, ότι δεν υφίσταται καμία διαφωνία και καμία κόντρα με κανέναν.

Η θέση της Κ.Ε.∆.Ε. ήταν και είναι ξεκάθαρη. Οι δήμοι είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την αποκομιδή των απορριμμάτων, το κόστος της οποίας πληρώνουν οι δημότες και γι’ αυτό πρέπει και οι δήμοι να είναι αυτοί που θα έχουν τον πρώτο λόγο και την κύρια ευθύνη για τη διαχείρισή τους.

Η θεσμική αρμοδιότητα στη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη ευθύνη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.

Η θέση αυτή διατυπώθηκε δημόσια και από τον Γιώργο Πατούλη τον Ιούλιο του 2016, όταν ήταν Πρόεδρος της ΚΕ∆Ε και ∆ήμαρχος Αμαρουσίου, όπου σωστά τότε υποστήριζε ότι δεν ήταν αποδεκτό να είναι Πρόεδρος του Φορέα ∆ιαχείρισης της Αττικής η τότε Περιφερειάρχης κα ∆ούρου, όταν σε όλους τους ΦοΣ∆Α που είχαν συσταθεί στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες, Πρόεδρος ήταν ένας από τους ∆ημάρχους της κάθε Περιφέρειας.

Στη βάση αυτή, που για την ΚΕ∆Ε αποτελεί «κόκκινη γραμμή», είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε τόσο με το Κεντρικό Κράτος όσο και με τις Περιφέρειες, προκειμένου η χώρα μας να αποκτήσει επιτέλους ένα σύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της.»

https://www.epoli.gr

ΣΧΟΛΙΟ:  Αναδημοσιεύω την ανάρτηση του epoli.gr που αναφέρεται στις .... "δήθεν διαφωνίες" ΚΕΔΕ - Περιφέρειας Αττικής,  σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική - κυρίως (αφού στην περιφέρεια το θέμα είναι σαφώς και πιο εύκολο και πιο διαχειρίσιμο.)
Το να φτάσει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ να κάνει αυτές τις δηλώσεις - όποιος καταλαβαίνει στοιχειωδώς από πολιτική -  καταλαβαίνει ότι δεν έγινε τυχαία. Και ο νοών νοείτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου