Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Γερμανία: απεργίες στο Δημόσιο, Συγκοινωνίες, βρεφονηπιακοί σταθμοί και αποκομιδή των σκουπιδιών στο επίκεντρο.

Συνεχίζονται οι προειδοποιητικές απεργίες στο δημόσιο και αυτή την εβδομάδα στη Γερμανία.

Συγκοινωνίες, βρεφονηπιακοί σταθμοί και αποκομιδή των σκουπιδιών στο επίκεντρο.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα εντείνουν τις πιέσεις τους απέναντι στην εργοδοτική πλευρά όπως είχαν προαναγγείλει. Μετά τις χθεσινές απεργίες στη βόρεια Γερμανία, το επίκεντρο σήμερα των κινητοποιήσεων βρίσκεται στη Βαυαρία, την Έσση και σε τμήματα της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Οι κινητοποιήσεις αφορούν κυρίως τους εργαζόμενους στη διοίκηση, τις συγκοινωνίες, την καθαριότητα, την αποκομιδή των σκουπιδιών, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα νοσοκομεία.

Από σήμερα το πρωί ήδη οι εργαζόμενοι στο μετρό και τα λεωφορεία στη Φρανκφούρτη, το Κάσελ και το Βισμπάντεν προχώρησαν σε απεργία με αποτέλεσμα να παραλύσουν οι συγκοινωνίες. Στη Βαυαρία το ver.di, το μεγαλύτερο συνδικάτο στη χώρα αναμένει 14.000 εργαζόμενοι να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις.

Αύξηση 6,5% και όχι 3,3%
Ακινητοποιημένα λεωφορεία και μετρό
 
Για αύριο οι εργαζόμενοι προετοιμάζουν απεργιακές κινητοποιήσεις στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, στο μεγαλύτερο κρατίδιο της χώρας. Ο πρόεδρος του ver.di Φρανκ Μπίρσκε απειλεί με έναν πολύ σκληρό αγώνα σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την εργοδοτική πλευρά μέχρι το τέλος Μαρτίου. Μιλώντας στην νοτιοδυτική ραδιοφωνία SWR, δήλωσε πως αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν θα υπάρξει διαιτησία πλέον αλλά οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε απεργίες διαρκείας.
 
Ο Φρανκ Μπίρσκε επανέλαβε το αίτημα των δυο εκατομμύριων εργαζομένων στους δήμους και στις κοινότητες για αύξηση των μισθών τους κατά 6,5 %. Η πρόταση της εργοδοτικής πλευράς για αυξήσεις 3,3% όπως υποστηρίζει σημαίνει στην πραγματικότητα μείωση του μισθού.
Σύμφωνα με τον Φρανκ Μπίρσκε το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν χρήματα δεν ευσταθεί μια και οι δήμοι τα τελευταία 13 χρόνια πλήρωσαν 8 δις ευρώ σε φόρους, ενώ συμπλήρωσε πως η Γερμανία δεν θα έπρεπε να είναι πλέον φορολογικός παράδεισος για όσους κληρονομούν και για τους μισθούς των μάνατζερ.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών θα συνεχισθούν στις 28 και στις 29 Μαρτίου.

Tagesschau/ DPA / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ.σύνταξης: Γιάννης Παπαδημητρίου

http://www.dw.de/dw/article/0,,15820861,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου