Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Η Διαχείριση Των Απορριμμάτων Παραδίδεται Στην Κερδοφορία Των Επιχειρηματικών Συμφερόντων.




ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ                                           Αθήνα 09.11.2012
ΣΥΓΓΡΟΥ 15-17 Αρ. Πρωτ: 188
ΤΚ 117 43 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.2132063520 Προς
email: attikisynergasia@patt.gov.gr
Μ.Μ.Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Διαχείριση Των Απορριμμάτων Παραδίδεται Στην Κερδοφορία Των Επιχειρηματικών Συμφερόντων.

Με πρωτοβουλία της Παράταξης μας συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Πέμπτη 08.11.2012 το θέμα σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων, την παράδοση τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα και την ουσιαστική προαναγγελία της καύσης τους.
Στις 25 Οκτωβρίου 2012 η Διυπουργική Επιτροπή ανακοίνωσε την ένταξη στο νόμο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) των 4 εργοστασίων στην Αττική για την επεξεργασία 1.350.000 τόνων ετησίως σύμμεικτων απορριμμάτων με σκοπό την παραγωγή ενέργειας και με χρονικό ορίζοντα 25ετίας.

Είχε προηγηθεί το σχετικό αίτημα της 7μελους Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Με την απόφαση αυτή προαναγγέλλεται η καύση των απορριμμάτων με καταστροφικές συνέπειες για τους πολίτες και το περιβάλλον.

Παραδίδεται η διαχείριση, από την αποκομιδή έως τη τελική διάθεση, στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο που ετοιμάζεται να κερδοσκοπήσει ασύστολα με τη διαχείριση των απορριμμάτων, με παράλληλη εκτόξευση στα ύψη των δημοτικών τελών και άρα νέα αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων, αφού ο τόνος των απορριμμάτων θα φθάσει τα 150 από 45 € που είναι σήμερα.

Εμείς ως Περιφερειακή Παράταξη από τη πρώτη στιγμή είχαμε καταγγείλει το σχεδιασμό και την κατασκευή 4 εργοστασίων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων στην Αττική και ζητούσαμε την αναθεώρηση του Περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), είχαμε καταδικάσει τη λήψη των αποφάσεων του ΕΔΣΝΑ ερήμην των πολιτών και του Περιφερειακού Συμβουλίου και την επιλογή για τις ΣΔΙΤ με την χρηματοδότηση και τις εγγυήσεις του Δημοσίου.

Από τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο φάνηκε ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής επιμένει στην παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Επαναλαμβάνουμε σε όλους τόνους: ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ.

Προσχηματικές κινήσεις, για να ξεπεραστούν δήθεν τα ελλείμματα ενός παρωχημένου σχεδιασμού, με μόνο σκοπό τη παράδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο της αποκομιδής και όλης της διαχείρισης για να είναι κερδοφόρες οι τεράστιες επενδύσεις που θα υποχρεωθούμε να πληρώσουμε, απορρίπτονται από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.

Προτείνουμε ένα μοντέλο διαχείρισης σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, με μικρότερες μονάδες ανά ενώσεις όμορων Δήμων, με άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, τη μικρή κλίμακα, την διαλογή στη πηγή, την κομποστοποίηση, την ανακύκλωση, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής και την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Όσοι σχεδιάζουν να πλουτίσουν με τα σκουπίδια σε βάρος της κοινωνίας, θα μας βρουν μαζί με τους πολίτες απέναντι τους!

Η αντίδραση των πολιτών της Αττικής μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς τους.
Τα σχέδια τους είναι σε βάρος του περιβάλλοντος αλλά και του εισοδήματος των κατοίκων της Αττικής, αφού καλούνται να σηκώσουν για δεκαετίες νέα μόνιμα δυσβάσταχτα χαράτσια.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της
¨ Αττικής Συνεργασίας Όχι στο Μνημόνιο¨
Βαρεμένος Γεώργιος - Κυπριανίδου Ερμίνα - Τσουκαλάς Δημήτρης
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος
Καπάταης Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου