Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Η κρίση φέρνει μείωση ή πάγωμα των δημοτικών τελών



Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των πολιτών έχει ως αποτέλεσμα τα πάγωμα ή ακόμα και τη μείωση των δημοτικών τελών. Πλην ελαχίστων περιπτώσεων οι δήμοι στο σύνολο της επικράτειας προχωρούν σε αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων με τις οποίες μειώνονται ή καταργούνται σε ειδικές περιπτώσεις τα δημοτικά τέλη. Τα σχετικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τη πρόσφατη δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη, ο οποίος αναφερόμενος στις προβλέψεις της εφαρμογής του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοδυναμίας των ΟΤΑ» περί αύξησης των δημοτικών τελών, είχε τονίζει ότι «οι αιρετοί δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε καμία αύξηση δημοτικών τελών». Όπως είχε επισημάνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ «κάτι τέτοιο είναι εφικτό αφενός γιατί ακόμη και οι υπερχρεωμένοι δήμοι μέσω της πρόσφατης ρύθμισης των χρεών, έχουν τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και αφετέρου γιατί οι δήμαρχοι συναισθάνονται ότι δεν μπορούν να προσθέσουν και άλλα φορολογικά βάρη στους πολίτες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης». 

Οι δήμοι ο ένας μετά τον άλλο προχωρούν στη λήψη απόφασης για το σύνολο των δημοτικών και ανταποδοτικών τελών που καταβάλλονται από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι δήμαρχοι εισηγούνται και γίνεται δεκτό από το δημοτικό συμβούλιο, άτομα με ειδικές ανάγκες, άποροι και πολύτεκνοι να έχουν πλήρη απαλλαγή. Σημαντικές μειώσεις γίνονται και στα δημοτικά τέλη τραπεζοκαθισμάτων. Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικές περιπτώσεις δήμων. 
(Οι δήμοι που επιθυμούν να παρουσιαστούν οι αποφάσεις τους μπορούν να αποστέλλουν στοιχεία στο email etakedke.gr).

Δήμος Αθηναίων

Στο δήμο Αθηναίων η μείωση των δημοτικών τελών αφορά ευπαθείς ομάδες δημοτών και νέα ζευγάρια. Στόχος των σχετικών μέτρων είναι η ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την κρίση και παράλληλα η παροχή κινήτρων για ανάπτυξη, κοινωνική και οικονομική ευαίσθητων περιοχών του κέντρου της Αθήνας. Μεταξύ άλλων απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Με εισήγηση της δημοτικής αρχής, που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο, στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, διατηρείται η μείωση στις εξής κατηγορίες:

κατά 50% στους άπορες οικογένειες
κατά 50% στις μονογονεϊκές οικογένειες
κατά 50% στα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες με αναπηρία μεγαλύτερη του 80% 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εφαρμογή ενός καινοτόμου μέτρου από το 2013 για τη στήριξη νέων ζευγαριών, που θα παντρευτούν εντός του 2013, και θα εγκατασταθούν στον δήμο Αθηναίων. Με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια θα απολαμβάνουν μείωση ύψους 50% στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για 2 χρόνια.

Για τους επιχειρηματίες ο δήμος Αθηναίων διατηρεί σταθερούς τους συντελεστές στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Όσον αφορά τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων αποφασίζονται μειώσεις που κυμαίνονται μεταξύ 7,54% και 57,89%. 

Δήμος Θεσσαλονίκης

Μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη έχει αποφασίσει και ο δήμος Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί τα δημοτικά τέλη πρόκειται να μειωθούν κατά 10% για τα νοικοκυριά και στο 6% για τις επιχειρήσεις. Στα ίδια επίπεδα θα παραμείνουν τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων και τα τέλη στάθμευσης. Από τον Ιανουάριο 2013 απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη όσοι καταστηματάρχες έχουν πληγεί λόγω των έργων του Μετρό, ενώ θα είναι μειωμένα κατά 50% τα τέλη για τους άπορους, τους πολύτεκνους, τους τυφλούς και για τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 80% και επάνω. 

Δ. Αγ. Αναργύρων –Καματερού

Με απόφαση του Δ.Σ. Αγίων Αναργύρων –Καματερού εγκρίθηκε η μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2013, για ΑμεΑ, απόρους και πολυτέκνους. Οι μειώσεις ξεκινούν από το 50% και φθάνουν στο 100% για ειδικές περιπτώσεις. Πλήρη απαλλαγή έχουν για παράδειγμα οι οικογένειες, όπου δύο μέλη τους είναι ΑΜΕΑ. Αντίστοιχα πλήρη απαλλαγή έχουν οι πολύτεκνοι με τέσσερα παιδιά και άνω και το οικογενειακό τους εισόδημα είναι έως 20.000 ευρώ.

http://www.localit.gr/, 6/12/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου