Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
Τηλ.: 210 6522311, 213 2100531
Fax: 210 6084483
E- mail: ant.bta@patt.gov.gr

Αγ. Παρασκευή 27/2/2013 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών 

Η Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών, αναλαμβάνει σειρά δράσεων με στόχο την προστασία των πολιτών και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας από την επανεμφάνιση τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας κρουσμάτων ελονοσίας και άλλων ασθενειών μεταδιδόμενων από τα κουνούπια.

Στο πλαίσιο αυτό έχει αναλάβει και φέτος το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στις αστικές και γεωργικές περιοχές, στα ρέματα, στις λίμνες και όπου αλλού δημιουργούνται εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής.

Για την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος απαιτείται παράλληλα από τους Δήμους να επικεντρώσουν τις ενέργειες τους στα εξής:

· Στον καθαρισμό όλων των φρεατίων όμβριων υδάτων.

· Στον καθαρισμό των δημοτικών χώρων από τα σκουπίδια.

· Στην περιποίηση και στην καθαριότητα των φυτών στα πάρκα.

· Στον καθαρισμό της κοίτης των χειμάρρων (όπου υπάρχουν), από βλάστηση (φυτά, θάμνοι) και απορρίμματα, ώστε να μην εμποδίζεται η ροή των υδάτων.

· Στον έλεγχο των κλίσεων των ρείθρων στους δρόμους προς τα φρεάτια, ώστε να μην λιμνάζουν τα όμβρια νερά, και

· Στην υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών στο υδρόβιο στάδιο, εντός των κατοικημένων περιοχών, με επίβλεψη του επιστημονικού προσωπικού των Δήμων (ιατροί, γεωπόνοι, επόπτες δημόσιας υγείας) στα φρεάτια όμβριων υδάτων και γενικά σε χώρους όπου εντοπίζονται στάσιμα νερά (σιντριβάνια, διακοσμητικές υδατοσυλλογές κ.λ.π.).

Για την ενημέρωση των πολιτών η Π. Ε. του Βόρειου Τομέα συνιστά στους Δήμους την έκδοση φυλλαδίων με οδηγίες όπως:

· Να μη πετάγονται ακάθαρτα νερά και απορρίμματα ανεξέλεγκτα και να μην διοχετεύονται μέσω αγωγών στο ρείθρο του δρόμου.

· Τα ακάθαρτα νερά θα πρέπει να ρίχνονται στο δίκτυο ακαθάρτων ή σε στεγανό βόθρο.

· Τα φρεάτια ή τα καπάκια των βόθρων θα πρέπει να είναι ερμητικά κλειστά.

· Να ελέγχονται οι χώροι στο σπίτι (βεράντες, αυλές, κήποι κ.λ.π.) ώστε να μην υπάρχουν σημεία και κοιλότητες που μπορεί να αποτελέσουν εστία συγκέντρωσης στάσιμων νερών.

· Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών όπου βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.

· Αποφυγή των τσιμπημάτων κουνουπιών με τη χρήση των εντομοαπωθητικών τόσο στο δέρμα, όσο και πάνω από τα ρούχα.

· Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Να προτιμούνται ρούχα που καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια). Αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.

· Λήψη προστατευτικών μέτρων για την αποφυγή εισόδου των κουνουπιών στο σπίτι, όπως τοποθέτηση αντικουνουπικής σίτας στα ανοίγματα του σπιτιού με περιοδικό έλεγχο και συντήρηση και τη χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση των άλλων προστατευτικών μέσων (εντομοαπωθητικά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου