Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Το Σχόλιο της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου", 7-3-2013


πρΟΤΑση 
εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου 
e-mail : pr_ota_si@yahoo.gr 

Χαλάνδρι 7/3/2013 

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα της κρίσης , η “πρΟΤΑση” , με συνεχόμενα άρθρα έχει επισημάνει ότι, όπως το ίδιο πολιτικό σύστημα που διαχειρίστηκε την εξουσία την τελευταία 30ετια δεν μπορεί να μας βγάλει από την κρίση , το ίδιο συμβαίνει και με το συνδικαλιστικό κίνημα. Τα ίδια άτομα που υπηρέτησαν το κομματικό συνδικαλισμό , όλα αυτά τα χρόνια , προωθώντας τα συμφέροντα του κόμματος και όχι των εργαζομένων , δεν είναι δυνατό να συσπειρώσουν τους εργαζόμενους , να δώσουν όραμα και πλάνο αγωνιστικότητας. Η κρίση βρήκε απροετοίμαστη την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος. Τους ήταν δύσκολο να έρθουν απέναντι από το κομματικό σύστημα που τους ανέδειξε, με αποτέλεσμα οι αντιδράσεις στο πρώτο μνημόνιο να μην είναι οι πρέπουσες. Οι χαλαρές κινητοποιήσεις και η συνέχιση του πλάνου αντίδρασης με διάφορα αποσπασματικά συλλαλητήρια ή κάποιες 24ωρες ή 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, χωρίς πλάνο και αγωνιστική προοπτική, στην ουσία αποσυντόνισαν και – σε αρκετές περιπτώσεις – αποπροσανατόλισαν τους εργαζόμενους . 

Το πλάνο που λειτούργησε ο συνδικαλισμός μέχρι σήμερα , με τη μορφή της απεργίας για όλα και χωρίς λόγο, έχει τελειώσει. Η απεργία είναι το μεγαλύτερο όπλο του εργαζόμενου. Θα πρέπει, όμως, να εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλάνο δράσης που η κορύφωσή του θα είναι η απεργία. Θα πρέπει να δούμε και την πραγματικότητα. Στον ιδιωτικό τομέα οι εργαζόμενοι που είναι μέλη σε μια συνδικαλιστική οργάνωση είναι λίγοι και δεν μπορούν να απεργήσουν γιατί η απόλυση παραμονεύει, ενώ στο δημόσιο η απεργία έχει εκφυλισθεί (λόγοι οικονομικοί ή απαξίωσης). 

Ας δούμε το ποσοστό συμμετοχής στις τελευταίες απεργίες : Κάτω του 10%!!! Πρέπει κάτι να γίνει . Δεν θα πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας . 

Το συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται στήσιμο από την αρχή. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς - σε πρώτη φάση - την παραίτηση όλων των συνδικαλιστικών ηγεσιών που διαχειρίστηκαν την κρίση. Νέα άτομα, άφθαρτα να βγουν μπροστά, χωρίς κομματικές παρωπίδες, χωρίς εξαρτήσεις. Να γίνει, επιτέλους, ξανά κίνημα, που θα αναδεικνύει τα αιτήματα των εργαζομένων και θα αναβαπτίζεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους και όχι από τα κλειστά και ομιχλώδη κομματικά γραφεία. Αυτό για εμάς είναι το πρώτο βήμα που θα αποτελέσει την αρχή για την αλλαγή των πάντων. 

Στη συνέχεια, άνοιγμα προς την κοινωνία, με θέσεις που θα αφορούν όλους και όχι στυγνά κάποιο κλάδο ή συντεχνία εργαζομένων, με αποφάσεις και χρονοδιάγραμμα κινητοποιήσεων που θα ψηφίζεται από τη βάση, με αυξημένη συμμετοχή και όχι με αποφάσεις που λαμβάνονται από τα διοικητικά συμβούλια , χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να καταδικάζεται σε αποτυχία οποιαδήποτε κινητοποίηση. Ένα συνδικαλιστικό κίνημα που θα έχει θέσεις για όλα τα ζητήματα. Με χρησιμοποίηση του internet και των σύγχρονων τεχνολογιών. 

Ενότητα μεταξύ των εργαζομένων. Ποτέ δεν καταλάβαμε ως «πρΟΤΑση» τι νόημα έχουν οι χωριστές συγκεντρώσεις, αλλού το ΠΑΜΕ, αλλού η ΓΣΕΕ –ΑΔΕΔΥ. Και ποτέ δεν καταλάβαμε προς τι οι μεταξύ τους κατηγορίες, για το ποιος είναι ο γνήσιος εκφραστής των εργαζομένων… Όλα αυτά αποδυναμώνουν τη φωνή των εργαζομένων και οι αντεργατικές πολιτικές προχωρούν, ψηφίζονται και εφαρμόζονται χωρίς αντίσταση… 

Σήμερα οι εργαζόμενοι περιμένουν την υπέρβαση. Θα πρέπει να συσπειρωθούμε όλοι σε ένα κοινό αίτημα, που ενώνει όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις , αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, που δεν είναι άλλη (η ΥΠΕΡΒΑΣΗ) από την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών που έχουν ως σκοπό την διάλυση της ελληνικής κοινωνίας , ώστε η ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων των κολοσσών του διεθνούς κεφαλαίου να βρει έτοιμο το πεδίο και οι πλούσιοι να γίνουν πλουσιότεροι, ενώ το σύνολο της κοινωνίας να αμείβεται με 300 ευρώ χωρίς δικαιώματα και με μόνο υποχρεώσεις . 

Καλούμε σε συστράτευση κατά όσων μας αντιμετωπίζουν ως ανθρώπινα σκουπίδια , όλων των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αλλά και τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τα άτομα με αναπηρία, να παλέψουμε κατά των αποφάσεων που καταργούν το δικαίωμα στην εργασία , στην υγεία , στην παιδεία και στην ΕΛΠΙΔΑ . 

πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου 
Άκης Γκόγκος, Παναγιώτης Κατσαρλίνος, 
Δημήτρης Μ. Χανιωτάκης, Πέτρος Χριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου