Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ



Στη συνεδρίαση της 19ης Μαρτίου ο Δήμαρχος Χαλανδρίου ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο πως σχετικά με τους Ρομά που κατοικούν στο Νομισματοκοπείο, βρέθηκε επιτέλους χώρος μετεγκατάστασής τους στα όρια του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης και έτσι μπορεί να προχωρήσει η κατεδάφιση των παράνομων κτισμάτων (παράγκες) που αποφάσισε ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Δημήτρης Καλογερόπουλος, για τις 14 Μαϊου 2013
και προβλέπεται να διαρκέσει 10 ημέρες περίπου.

Όμως μετά από κινητοποιήσεις του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης και των πολιτών της περιοχής, που δήλωσαν ρητά πως δεν επιθυμούν την μετεγκατάσταση στην περιοχή τους των συγκεκριμένων ρομά και τις πιέσεις που άσκησαν, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Δημήτρης Καλογερόπουλος δήλωσε ότι δεν θα μεταφερθούν εκεί οι ρομά και θα υπάρξει άλλη απόφασή του που θα ορίσει που τελικά θα πάνε οι ρομά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εξαγγέλλεται η κατεδάφιση των συγκεκριμένων παράνομων κτισμάτων. Οι ρομά, κατοικούν στην περιοχή από το 1970 περίπου, είναι πολίτες Χαλανδρίου και τα παιδιά τους πηγαίνουν στα σχολεία της περιοχής. Ήδη φέτος γύρω στα 25 παιδιά φοιτούν κυρίως στο 4ο Δημοτικό Σχολείο του Κάτω Χαλανδρίου αλλά και σε γειτονικά. Πολλοί από αυτούς έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στο Χαλάνδρι.

Την προηγούμενη φορά ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αποφάσισε να εκτελέσει τις αποφάσεις κατεδάφισης στις 18-23 Σεπτεμβρίου 2012. Η κατεδάφιση όμως ματαιώθηκε με προσωρινή διαταγή του Προέδρου του Α’ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας στις 17 Σεπτεμβρίου 2012 εν όψει της συζήτησης της Αίτησης Αναστολής Εκτέλεσης. Τελικά, το Α’ Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας, χωρίς να μπει στην ουσία της Αίτησης Αναστολής, απέρριψε την Αίτηση Αναστολής ως απαράδεκτη (απόφαση 1040/12-11-2012) για λόγους διαδικαστικούς.
Σε μια εκ νέου επίδειξη αναλγησίας που προκαλεί το κοινό αίσθημα, οι αρμόδιοι φορείς θέλουν να προχωρήσουν στην κατεδάφιση των παραγκών χωρίς όμως να έχουν φροντίσει μέχρι σήμερα να βρουν έναν χώρο (όπως άλλωστε από τον νόμο είναι υποχρεωμένοι), με στοιχειώδεις υποδομές, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι συγκεκριμένοι ρομά, δεδομένου ότι από το ξεσπίτωμά τους θα κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές μικρών παιδιών και ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με την Διυπουργική Απόφαση ΥΑΓ.Π/23641/2003 (ΦΕΚ B 973/15.7.2003) «Οι χώροι οργανωμένης εγκατάστασης πρέπει να διαθέτουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για την υγιεινή διαβίωση, όπως πόσιμο νερό, αποχέτευση, δοχεία συλλογής και μέσα αποκομιδής των απορριμμάτων και δυνατότητες ατομικής καθαριότητας σε κοινόχρηστα λουτρά και πλύσεως ιματισμού ως και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος».

Αυτό άλλωστε έχει επιβεβαιωθεί και σε γνωμάτευση του Συνήγορου του Πολίτη όταν κλήθηκε να εκφέρει γνώμη επί του θέματος των όρων της μετεγκατάστασης των ρομά και αποφάνθηκε πως «σε συμφωνία και με πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις, η βίαιη αποβολή των προσώπων αυτών επιτρέπεται μόνον εφ’ όσον έχει προηγηθεί η λήψη εκ μέρους της Διοίκησης μέτρων για την κατάλληλη μετακίνησή τους σε άλλο χώρο, στον οποίο αυτοί θα μπορούν να διαμένουν νομίμως και υπό συνθήκες, οι οποίες θα ανταποκρίνονται σε στοιχειώδη πρότυπα υγιεινής και αξιοπρέπειας»
Ανεξάρτητα από τα όποια προβλήματα έχουν γεννηθεί με τους περίοικους λόγω του ιδιαίτερου τρόπου ζωής τους και τα ιδιοκτησιακά θέματα για τα οποία αρμόδια είναι τα δικαστήρια, πιστεύουμε πως προέχει η ανθρωπιστική πλευρά και η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ιδιαίτερα σήμερα που η μεγάλη οικονομική κρίση οξύνει τις καταστάσεις και δραματοποιεί τις συνθήκες επιβίωσης των πιο απομονωμένων κοινωνικών ομάδων, όπως αυτές των ρομά.

Σ’ όλη την διαδρομή των τελευταίων δεκαετιών οι αρμόδιοι Φορείς (Δήμος, Περιφέρεια, αρμόδια Υπουργεία) όχι μόνο δεν έδειξαν ενδιαφέρον για να αντιμετωπίσουν σοβαρά το πρόβλημα αλλά επέδειξαν πρωτοφανή αδιαφορία και κορόιδευαν συνεχώς ρομά και περίοικους.

Επιπλέον από την πλευρά του Δήμου ενέπλεκαν τους ρομά και την καταπατημένη περιοχή σε ύποπτα «παιχνίδια» κατασπατάλησης οικονομικών πόρων. Είναι πλέον γνωστό, που προέκυψε μετά από έρευνα, ότι ποτέ δεν πληρώθηκαν 950.000 ευρώ για χωματουργικές εργασίες στο καταυλισμό όπως είχε βεβαιωθεί επί δημαρχίας Ζαφειρόπουλου, και ότι από αυτά τα λεφτά, 350.000 ευρώ καλούνται τώρα με απόφαση των Ελεγκτικών Αρχών, να επιστρέψουν στα Ταμεία του Δήμου, όλοι όσοι ευθύνονται. Περαιτέρω εκκρεμεί δε το Ποινικό Δικαστήριο στο οποίο έχουν παραπεμφθεί δήμαρχος και ορισμένοι δημοτικοί Σύμβουλοι της εποχής.

Επίσης κανείς ακόμα μέχρι σήμερα (από Δήμο Χαλανδρίου και υπουργείο Εσωτερικών) δεν είναι σε θέση να απαντήσει με σαφήνεια τι ακριβώς έχει γίνει με τα άτοκα δάνεια των 60.000 ευρώ ανά δικαιούχο ρομά που υποτίθεται ότι αυτοί έλαβαν, στα πλαίσια ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού Προγράμματος για την αγορά κατοικίας που θα βοηθούσε στην ομαλή ενσωμάτωση των ρομά. Ποιοι και πόσα «φάγανε» είναι υποχρέωση των αρμόδιων Φορέων να απαντήσουν.
Καλούμε τους αρμόδιους Φορείς, τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και τον Δήμο Χαλανδρίου, πρώτα να φροντίσουν να βρουν, σε συνεργασία με τους ίδιους τους ρομά, έναν κατάλληλο χώρο για να μεταφερθούν οι συγκεκριμένες οικογένειες χωρίς να κινδυνεύει κανείς, αντί ο ένας να ρίχνει την ευθύνη στον άλλον, και μετά να προχωρήσουν στην κατεδάφιση των παράνομων κτισμάτων. Επίσης μπορούν αν πραγματικά το θέλουν, να αναζητήσουν και άλλους συμπληρωματικούς τρόπους επίλυσης του προβλήματος, όπως είχε γίνει παλιότερα στο Πάτημα με τις εκεί οικογένειες των ρομά.

Τ.O. ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου