Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Διατηρητέο μνημείο η «οικία Καλλισπέρη»




Ευχάριστο νέο για την αρχιτεκτονική και την ιστορία της Αθήνας ήταν η γνωμοδότηση για τον χαρακτηρισμό της «οικίας Καλλισπέρη», που είναι ένα από τα ωραιότερα σπίτια των αρχών του 20ού αιώνα με νεοκλασικά και εκλεκτικιστικά χαρακτηριστικά, ως διατηρητέο μνημείο.


Η οργάνωση MONUMENTA κατέθεσε το 2010 σχετική αίτηση με την οποία ζήτησε από το Υπουργείο Πολιτισμού να χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο το κτιριακό συγκρότημα της παραπάνω οικίας. Το πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό που κατατέθηκε στην Εφορεία συγκεντρώθηκε χάρη στην έρευνα και τη μελέτη των κτιρίων που πραγματοποίησε ο πολεοδόμοςΦαίδωνας Παπαθεοδώρου.

Λίγα λόγια για το κτίριο και την ιστορία του
Η οικία Καλλισπέρη με τη χαρακτηριστική πυργοειδή διαμόρφωση, στη συμβολή των οδών Καλλισπέρη και Παρθενώνος, περιλαμβάνει την κυρίως οικία, δύο βοηθητικά κτίσματα και κήπο και κτίστηκε το 1911.
 Το ακίνητο προέκυψε από τη συνένωση τεσσάρων όμορων αλλά ανεξάρτητων κάποτε οικοπέδων, τα οποία αγοράστηκαν διαδοχικά, μεταξύ των ετών 1907 και 1919, από τους Γεώργιο και Σεβαστή Καλλισπέρη. 

Από το 1911 μέχρι το 1930 οι νέοι ιδιοκτήτες κατασκεύασαν τρία κτίσματα, τα οποία αποτελούν το λειτουργικά ενιαίο συγκρότημα της οικίας Καλλισπέρη, που κατοικήθηκε συστηματικά μέχρι και τη δεκαετία του 1950. Στις 22 Δεκεμβρίου 1937, η Σεβαστή Καλλισπέρη με χειρόγραφη διαθήκη άφησε όλη την περιουσία της υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου με σκοπό να συσταθεί Ίδρυμα για την εκπαίδευση κοριτσιών. 
Το Ίδρυμα όμως αυτό δεν έγινε ποτέ. 
Μετά από εγκατάλειψη δεκαετιών η περιουσία του κληροδοτήματος της Σεβαστής Καλλισπέρη περιήλθε στα Σχολικά Ταμεία Γυμνασίου-Λυκείου Θηλέων Χαλανδρίου και στη συνέχεια στον Δήμο Χαλανδρίου.

http://www.thepressproject.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ: 

1. Για να μαθουν όλοι όσοι μιλάνε για το θέμα και λένε ΒΛΑΚΕΙΕΣ, θα μαζεψουμε πρώτα πληροφορίες.
 Άντε γιατί ούτε η άγνοια και οι παπαριές (π.χ. στην επιστολή Βάσιου), ούτε οι μεγαλοστομίες και οι υπερβολές θα βοηθήσουν στην αξιοποίηση του ακινήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου