Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝΟ Σύλλογός μας έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί στο θέμα λήψης μέτρων προστασίας της Ρεματιάς και της χλωρίδας της, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων και την κοπή δέντρων, θάμνων και καλαμιών τα οποία συγκρατούν το χώμα και αποτρέπουν τις κατολισθήσεις. Έχει επίσης προτείνει μέτρα για την πρόληψη των πλημμυρών, κύρια αιτία των οποίων είναι οι κακοτεχνίες του παρελθόντος στην κατασκευή του αγωγού και των γεφυρών στις οδούς Σολωμού και Γρίβα στο Χαλάνδρι αλλά και η ασύγγνωστη αμέλεια και αδιαφορία των δημοτικών αρχών και της περιφέρειας στην εκτέλεση του βασικού τους καθήκοντος του καθαρισμού του Ρέματος, κάτι που έχουμε επανειλημμένα ζητήσει –πλην ματαίως- από τους αρμόδιους.

Ήδη έχει αρχίσει το έργο αύξησης της παροχετευτικότητας του Ρέματος μεταξύ των ανωτέρω οδών, και ευχόμαστε να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε, στην επόμενη νεροποντή, να μην έχουμε ούτε ζημιές ούτε θύματα. Απαραίτητη πάντως προϋπόθεση γι αυτό είναι, εκτός από την αποτελεσματικότητα του έργου – την οποία δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε- ο επιμελέστατος , συνεχής καθαρισμός την κοίτης , των αγωγών και του Ρέματος γενικά σε όλο του το μήκος. Διαφορετικά ένας χοντρός κορμός που κατεβαίνει από την Πεντέλη και καταλήγει στο Χαλάνδρι- όπως έγινε πέρυσι- θα τινάξει στον αέρα την όλη προσπάθεια.

Για την εκτέλεση του έργου, αποφασίστηκε η κοπή μεγάλου αριθμού τεράστιων ευκαλύπτων, γεγονός εξαιρετικά λυπηρό. Θωρήθηκε όμως πως είναι αναγκαίο δεδομένου ότι πολλά από αυτά βρίσκονται μέσα στο Ρέμα αλλά και στα πρανή. Αν είχε τηρηθεί το Π Δ/γμα για την προστασία του Ρέματος και οι παραρεμάτιοι δρόμοι ήταν πεζόδρομοι πλάτους 3,5μ και όχι 8μ –μαζί με τα πεζοδρόμια-, όπως είναι τώρα, σε βάρος της παραρεμάτιας περιοχής, θα υπήρχε χώρος να διαπλατυνθεί η κοίτη χωρίς να χρειαστεί να καλυφθούν τα πρανή με συρματοκιβώτια και τόνους πέτρας αφού θα ήταν επικλινή και όχι κατακόρυφα και πιθανόν να σώζονταν μερικά δέντρα.

 Σύμφωνα με την κοινή απόφαση Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων και Αγροτικής Ανάπτυξης [ΚΥΑ] αριθ 100595/18-05-2006 η οποία ισχύει μέχρι 23-3-2016 και έχει εγκριθεί και από τον φορέα διαχείρισης του Ρέματος [ΔΕΕΑΠ/ΥΠΕΚΑ] αν δεν είναι δυνατόν να διατηρηθούν ή να μεταφυτευτούν τα δένδρα, όσα κοπούν -με την άδεια του δασαρχείου- πρέπει να αντικατασταθούν με 2 δέντρα για κάθε ένα που κόβεται. Από τα υλικά εκσκαφής θα πρέπει να διαχωριστεί το γόνιμο εδαφικό στρώμα και να τοποθετηθεί στο αλσύλλιο στο σημείο όπου θα γίνει η ανακατασκευή του κλειστού τμήματος. Επίσης θα αποξηλωθούν οι τσιμεντένιοι τοίχοι με τους οποίους « στόλισαν» το Ρέμα αυτοί που έκαναν τα έργα στο παρελθόν, τα λάθη των οποίων πληρώνουμε και πληρώσαμε με υλικές ζημιές και απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Εντός των ημερών θα πάρουμε τα σχέδια από την Νομαρχία ώστε είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε τα έργα και την κατασκευή του χώρου πρασίνου όπως προβλέπεται και θα σας τα παρουσιάσουμε στη Γενική μας Συνέλευση που θα γίνει στις 2 Δεκεμβρίου. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να τα πάρουν και νωρίτερα [ μετά από τηλεφωνική συνεννόηση ].

Και θέλουμε να θυμίσουμε πως η Ρεματιά ανήκει σε όλους μας. Ας είμαστε τα μάτια της για να την προστατεύσουμε. Κατανοούμε απολύτως την αγωνία των κατοίκων για μια βροχόπτωση μετά τις περυσινές πλημμύρες και ελπίζουμε αυτό το έργο θα έχει την επιθυμητή αποτελεσματικότητα. Αλλά πρέπει επίσης να κατανοήσουμε όλοι πως η προστασία του περιβάλλοντος δεν έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των παραρεμάτιων κατοικιών. Αντίθετα τις προστατεύει και τις αναβαθμίζει ποιοτικά και τους δίνει υπεραξία. Και δεν πρέπει επίσης να ξεχνούμε ότι η διατήρηση της Ρεματιάς οφείλεται κυρίως στην υπερεικοσαετή συνεχή παρουσία και προσπάθεια του Συλλόγου μας.

Για το Δ.Σ.

Η πρόεδρος               Η Γεν. Γραμματέας
Νένα Ρήγα                 Κέλλυ Δάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *