Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΝΤΕΛΗΣ 17-1-2014
Ο δήμαρχος Πεντέλης δεσμεύτηκε δημόσια για την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου καύσης βιομάζας στο παλιό λατομείο Μαλτέζου στην Πεντέλη. Η δέσμευση αυτή οδηγεί στη δραματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος και θα προσβάλλει σοβαρά την υγεία των κατοίκων της περιοχής και ιδιαίτερα των παιδιών.

Ο κ. Στεργίου επιθυμεί να εγκαταστήσει μια βιομηχανική μονάδα μέσα σε προστατευόμενη δασική περιοχή, αλλάζοντας τη φυσιογνωμία του τοπίου (εργοστάσιο, κίνηση φορτηγών και γραμμή μεταφοράς για το παραγόμενο ρεύμα). Παράλληλα ανοίγει την πόρτα στην οριστική αλλαγή του δασικού χαρακτήρα της περιοχής.

Αυτάρεσκα, χωρίς τεχνοοικονομική μελέτη και πρόχειρα μιλά για αεριοποίηση, θέσεις εργασίας και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η αεριοποίηση είναι στην πραγματικότητα μια σπάνια πρακτική, ελάχιστα αποδοτική, ακριβή και επικίνδυνη τεχνολογία. Οι θέσεις εργασίας που δημιουργεί μετριούνται στα δάκτυλα και η ενέργεια που παράγεται είναι πολύ μικρή για το τεράστιο κόστος που απαιτεί.

Σχέδια καύσης απορριμμάτων παρουσιάζονται κατά καιρούς, σε διάφορες περιοχές, από ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα που επιδιώκουν το κέρδος, αδιαφορώντας για το περιβάλλον. Είναι η πρώτη φορά που η πρόταση αυτή διατυπώνεται από έναν δήμο.

Οι επιπτώσεις από το προεκλογικό «αναπτυξιακό» όραμα του κ. Στεργίου είναι επικίνδυνες και σκόπιμα αποκρύπτονται:

  • Θα μιλήσει ο κ. Στεργίου στους δημότες για τις καρκινογόνες διοξίνες και τα φουράνια που παράγονται από τέτοια εργοστάσια; 
  • Θα μιλήσει για τις δηλητηριώδεις διαρροές από ένα πιθανό ατύχημα, όπως στο εργοστάσιο καύσης στο Αλκμάαρ το περασμένο καλοκαίρι, που οδήγησε τις αρχές να επιβάλουν στους πολίτες τον κατ’ οίκο αποκλεισμό λόγω τοξικού νέφους;
  • Θα μιλήσει για ρύπους (διοξίνες, φουράνια, καρκινογόνους πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, αιωρούμενα σωματίδια, κ.λπ.) που διασπείρονται παντού στον αέρα,  στα νερά και στο έδαφος και από κει περνούν στον άνθρωπο (και φυσικά, στα ζώα και στις καλλιέργειες) μέσω της αναπνοής, του νερού και της τροφής;

Εξίσου εντυπωσιακή όμως είναι και η παντελής απουσία της μείζονος αντιπολίτευσης και του αμέριμνου κ. Γραφάκου, που δεν έχουν αρθρώσει λέξη επί του θέματος, σαν να μην τους αφορά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Πεντέλης είναι πάντα παρών στους αγώνες για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και θα συγκρουστεί νικηφόρα με τα κάθε λογής συμφέροντα, όπως έπραξε και στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών.

Καλούμε όλους του κατοίκους του δήμου μας να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να οργανώσουν την άμυνά τους. Πρόκειται για την υγεία μας, την υγεία των παιδιών μας, τον τόπο που ζούμε. Δεν θα αφήσουμε κανένα να μας τα πάρει, ούτε να μας μετατρέψει σε «οικολογικούς μετανάστες»!
Οργάνωση Μελών Πεντέλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *