Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Το Σχόλιο της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου", 23-6-2014

εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
http://www.protasiergazomenwn.gr/
pr_ota_si@yahoo.gr

Χαλάνδρι 23-6-2014

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης της τρόϊκας βασικό ρόλο παίζει το Δημόσιο και οι εργαζόμενοι σε αυτό.

Οι στόχοι γι αυτό το σχέδιο είναι να µειώσουν τους µισθούς των υπαλλήλων ώστε να προσεγγίσουν τους µισθούς της Βουλγαρίας, κατά κύριο λόγο, της Κίνας και άλλων τριτοκοσμικών – από πλευράς εργασιακών συνθηκών – χωρών κατά δεύτερο λόγο. Συγχρόνως, ακυρώνουν τη μία μετά την άλλη όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζοµένων που…εμποδίζουν την εργοδοσία, όπως είναι η ασφάλιση και οι συντάξεις.

Ο δηµόσιος τοµέας πρέπει να συρρικνωθεί. Με κάθε τρόπο. Και τα κερδοφόρα τμήματά του – οι λειτουργικές και αποδοτικές του υπηρεσίες - να παραχωρηθούν στον ιδιωτικό τοµέα. Πρέπει με κάθε τρόπο, με κάθε τίμημα, να απολυθούν εργαζόµενοι που «περισσεύουν», κατά τη θεωρία της σύγχρονης νεοφιλελεύθερης προσέγγισης των πραγμάτων. 
Το εργαλείο για να αφανιστούν εργαζόμενοι είναι η λεγόμενη «αξιολόγηση». Με το νόµο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση µέσα σε ένα χρόνο θα διώξει το 15% των δηµοσίων υπαλλήλων, παρακάµπτοντας το Σύνταγµα, απολύτως «νόµιµα». Του χρόνου το ίδιο. 
Με τον νέο νόµο υποχρεωτικά το 15% των υπαλλήλων πρέπει να κριθεί ακατάλληλο. Μάλιστα, όπως κάθε «δημοκρατικό» πολίτευμα, προβλέπονται πειθαρχικές κυρώσεις για τους προϊστάµενους που δεν θα τηρήσουν το μνημόνιο των απολύσεων δια μέσου των «αξιολογήσεων». Ένα 25% θα κριθεί άριστο, ενώ το υπόλοιπο 60% θα αποτελέσει τη «δεξαμενή» των απολύσεων της επόµενης χρονιάς.

Οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν στους χώρους εργασίας, είναι άλλος ένας στόχος της ΔΗΘΕΝ «αξιολόγησης» που επιβάλλεται. Κι’ αυτό γιατί θα υπονομεύσει κάθε έννοια συνεργασίας, συναδελφικότητας και αλληλεγγύης µεταξύ των εργαζοµένων. 
Θα διευκολυνθεί σε μεγάλο βαθμό το κλείσιµο τοµέων, κλάδων και υπηρεσιών που η κυβέρνηση θέλει να παραχωρήσει στους ιδιώτες, χαρακτηρίζοντάς τους ανεπαρκείς και άχρηστους. Θα καταργήσει τη µόνιµη και σταθερή εργασία, αφού ήδη προωθείται το «ευφάνταστο» και επαναλαμβανόμενο σύστημα εργασιακών συνθηκών «γαλέρας», δηλαδή συµβασιούχων µε προγράµµατα 5µηνης διάρκειας και µε µισθούς των 490 ευρώ το µήνα, χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώµατα. 

Στους Δήμους, οι αντιδράσεις είναι ήδη μεγάλες. Τα Δημοτικά Συμβούλια, το ένα μετά το άλλο, παίρνουν ομόφωνες αποφάσεις «μη συμμόρφωσης» προς το συγκεκριμένο νόμο – λαιμητόμο των δημοτικών υπαλλήλων, αλλά και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, με την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση 136/2014, αποφάσισε - μεταξύ άλλων – όπως, «ο ∆ήµαρχος Χαλανδρίου ή οποιοσδήποτε αρµόδιος υπηρεσιακός παράγοντας να µην προχωρήσει στην υπογραφή καµιάς κατανοµής ποσοστώσεων αξιολόγησης για το προσωπικό του ∆ήµου Χαλανδρίου ούτε εντός των ηµερών, ούτε στη λήξη της προθεσµίας στο τέλος Ιουνίου, ούτε ποτέ στο µέλλον». 

Ακόμη, «δεσµεύεται ότι δεν θα εφαρµόσει η διοίκηση του ∆ήµου, ούτε θα ζητηθεί από αρµόδιο υπηρεσιακό παράγοντα, καµία πειθαρχική διαδικασία που θέλει να επιβάλλει ο νόµος εναντίον των εργαζοµένων» 

Επίσης, αποφάσισε όπως «υπάρξει στήριξη και συµπαράσταση στις όποιες πρωτοβουλίες – κινητοποιήσεις, εναντίον του νόµου, αποφασίσουν οι εργαζόµενοι». 

Καλούμαστε, λοιπόν, ως εργαζόμενοι, να στηρίξουμε τόσο την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., όσο και την ουσιαστική υπόστασή μας ως υπάλληλοι των οποίων το (άμεσο) εργασιακό μέλλον κινδυνεύει να αποτελέσει σύντομα παρελθόν.

Καλούμαστε να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα, και ειδικά από σήμερα που μπαίνουμε στην τελική ευθεία εφαρμογής (τέλη του μήνα που διανύουμε) του άδικου και τριτοκοσμικού νομοσχεδίου.

Καλούμαστε να αναδείξουμε την αναγκαιότητα του ανυποχώρητου αγώνα του συντονισμού και διεύρυνσης του μετώπου των εργαζομένων. 


πρΟΤΑση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου