Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Οι Ρομά Χαλανδρίου καλούν αυτοδιοίκηση


roma
Ο νόμιμος εκπρόσωπος των Ρομά Χαλανδρίου, Π. Δημητράς, με επιστολή του ζητά τη συνδρομή των νεοεκλεγέντων σε Περιφέρεια και στους δήμους Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής για να ανασταλεί η προγραμματισμένη κατεδάφιση του καταυλισμού τους.
Με ανοιχτή επιστολή προς την νεοεκλεγείσα περιφερειάρχη Αττικής και τους νέους δημάρχους Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής, ο νόμιμος εκπρόσωπος των Ρομά Χαλανδρίου, Παναγιώτης Δημητράς, καλεί να ζητήσουν από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (ΓΓΑΔΑ) και από την Πολεοδομία του Δήμου Αγίας Παρασκευής να αναστείλουν όλες τις ενέργειες που αφορούν την προγραμματισμένη κατεδάφιση του καταυλισμού στις 17 Ιουνίου.
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφράσει την αντίθεσή του στους χειρισμούς επί του θέματος. Μάλιστα, πρότεινε «την αξιοποίηση προβλέψεων του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου για δωρεάν παραχώρηση κυριότητας και χρήσης ακινήτων σε Ρομά και άστεγους δημότες, καθώς και την άμεση συνέργεια των αρμόδιων αρχών (δήμων, περιφέρειας, Αποκεντρωμένης Διοίκησης) για εξεύρεση χώρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατασκευή αξιοπρεπών κατοικιών».
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον νέο δήμαρχο Χαλανδρίου, Σίμο Ρούσσο, μας είπε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία κατεδάφιση και απομάκρυνση πληθυσμού προτού ολοκληρωθούν όλα όσα προβλέπονται. «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει καμία κατεδάφιση αν πρώτα δεν εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους Ρομά και απρόσκοπτη πρόσβαση αυτών σε υπηρεσίες υγείας», ενώ πρόσθεσε ότι «προτεραιότητα είναι η απογκετοποίηση».
Στην επιστολή ο κ. Δημητράς αναφέρει ότι «ο γγΑΔΑ πρέπει να ακυρώσει την παράνομη και παραβιάζουσα τα ασφαλιστικά μέτρα του ΟΗΕ απόφαση κατεδάφισης του καταυλισμού στο Χαλάνδρι στις 17 Ιουνίου 2014», ενώ λίγο πιο κάτω προσθέτει ότι και «το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων – ΣΥΠΟΘΑ πρέπει να αναβάλει επ’ αόριστον την εξέταση της ένστασης των Ρομά κατά των πρωτοκόλλων της Πολεοδομίας της Αγίας Παρασκευής, με τα οποία μεταξύ άλλων τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα χιλιάδων ευρώ».
Θυμίζουμε ότι στις 25 Φεβρουαρίου 2014 επιδόθηκαν πάνω από εβδομήντα καινούργιες εκθέσεις αυτοψίας οι οποίες ουσιαστικά έβγαζαν άκυρες όλες τις προηγούμενες αποφάσεις κατεδάφισης, καθότι βασίζονταν σε αποφάσεις κατεδάφισης από το 1996 που παρουσίαζαν μια πολύ διαφορετική μορφή του οικισμού απ’ αυτήν που έχει σήμερα. Η εξέταση της ένστασης έχει προσδιορισθεί για τις 10 Ιουνίου, χωρίς ωστόσο να έχουν κλητευθεί νόμιμα οι ενδιαφερόμενοι Ρομά.
«Θα το διερευνήσω»
«Η Πολεοδομία έχει πάρει ήδη κάποιες αποφάσεις. Ισως θα πρέπει να το δει κανείς με τους εν ενεργεία δημάρχους, μια και εγώ αναλαμβάνω από την 1η Σεμπτέμβρη» μας λέει ο νέος δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος. Ωστόσο, δεσμεύτηκε ότι θα διερευνήσει προσωπικά το ζήτημα με την Πολεοδομία προκειμένου να λάβει γνώση για τις αποφάσεις που ισχύουν μέχρι στιγμής.
Υπενθυμίζουμε ότι εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας τρεις αιτήσεις ακύρωσης της απόφασης του γγΑΔΑ για τη μεταστέγαση των Ρομά Χαλανδρίου στο Ορος Πατέρα στα Μέγαρα, τις οποίες έχουν υποβάλει οι Δήμοι Μεγαρέων και Μάνδρας, καθώς και οι άμεσα εμπλεκόμενοι Ρομά Χαλανδρίου.

Της Διαλεκτής Αγγελή
Πηγή: (http://www.efsyn.gr/?p=203134)


ΣΧΟΛΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ: 

Η ΕΦΣΥΝ αναφέρεται στον κο Δημητρά (Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι) ως νόμιμο εκπρόσωπο των τσιγγάνων. Όμως η Πλατεία έχει καλύτερες πληροφορίες. Διότι σε λίγο - μου είπε το πουλάκι - ότι εκπρόσωπος των ΡΟΜΑ θα είναι .... ο Νίκος Πανταζής. 
Ο οποίος - μου είπε το πουλάκι - φτιαχνει σύλλογο ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ!
 Διότι άλλαξε ο δήμαρχος - ο προηγούμενος ήταν υπέρ της κατεδάφισης, υπέρ της κατεδάφισης ήταν και ο κος Πανταζής.
Ο Σίμος Ρούσσος είναι κατά της - άμεσης - κατεδάφισης άρα και ο Νίκος Πανταζής .... προσαρμόζεται και αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει τους ΡΟΜΑ.

ΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΜΟΥ! ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΝΕΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ! 
ΚΑΙ ΑΝ ΛΕΜΕ ΨΕΜΑΤΑ ή ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΧΑ  ΤΡΙΧΙΑ ΑΣ ΜΑΣ  ΔΙΑΨΕΥΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝΟΙΚΤΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου