Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ - ΠΑΡΚΟ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΙΛΑΡΙΩΝΑ

Το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων
Ο Αρχιμανδρίτης Ιλαρίωνας













Ο Ιλαρίωνας, ο παπάς με τον οποίο παίζαμε ποδόσφαιρο όταν είματε μικροί, τιμήθηκε εχθές, ανήμερα της γιορτής των Αγίων Αναργύρων, στα 93 του χρόνια με την ονομασία του πάρκου μπροστά στο εκκλησάκι σε ΠΑΡΚΟ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΙΛΑΡΙΩΝΑ, ύστερα από ομόφωνη αποφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ένα σύντομο βιογραφικό του τιμηθέντος ιερέα μας έστειλε η πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Αφροδίτη Χατζηγεωργίου, όπως τα παρουσίασε η ίδια σε πρόσφατη εκδήωση του Σώματος Εθελοντών που επίσης τον βράβευσε:



Ο Αρχιμανδρίτης  Ιλαρίων  Γκαβέας γεννήθηκε στην οδό Λεωκορίου 3  στου Ψυρρή   και μεγάλωσε στην περιοχή των παλαιών σφαγείων στου Χαροκόπου της Καλλιθέας σε μια ιδιαίτερα μεγάλη πολύτεκνη οικογένεια. Ο πατέρας του είχε καταγωγή από τη Μεσσηνιακή Μάνη και η μητέρα του από την Κρήτη,  έφεραν δε  στον κόσμο 20 παιδιά.  

Διακαής πόθος του  από μικρό παιδάκι ήταν να γίνει οπωσδήποτε κληρικός, γι αυτό και είχε  διαρκή παρουσία  στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στου Χαροκόπου, όπου η μητέρα του βοηθούσε εθελοντικά. Στο Μοναστήρι  ανέβηκε το 1955 και κατετάγη ως Δόκιμος μοναχός στη Μονή Νταού Πεντέλης. Στις 20 Ιουλίου του1956 ήρθε στο Χαλάνδρι στους Αγίους Αναργύρους- Μετόχι της Μονής- μετά την αποδημία του πατέρα Ιωάννη Ποντίφικα ο οποίος ήταν προκάτοχός του. Στις αρχές του 1957 χειροτονήθηκε Διάκονος και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους Πρεσβύτερος. Το 1975 κατόπιν αδείας του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, του απενεμήθη το οφίτσιο και έγινε Αρχιμανδρίτης, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Σιατίστης Αντώνιο, του οποίου υπήρξε πνευματικό τέκνο.  

 Προσωπικά τον γνωρίζω 35 χρόνια! Δεν είναι ασφαλώς λίγα, αλλά δεν είναι και τα τόσα που τον γνωρίζουν άλλοι συντοπίτες μας οι βέροι Χαλανδραίοι. Εκείνο που συγκινεί ιδιαίτερα είναι το γεγονός, ότι όλοι όταν αναφέρονται στον Πατέρα Ιλαρίωνα έχουν κάτι πολύ καλό να πουν γι αυτόν και έχουν κάτι βαθύτατα ανθρώπινο να διηγηθούν. Είναι αμέτρητες και ποικίλες οι ευεργετικές παρεμβάσεις του στα σπιτικά που αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα - μικρό ή  μεγάλο - και ο παρηγορητικός του λόγος έχει σταθεί βάλσαμο για πολλούς από μας. Δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα να σε κρατάει κάποιος όρθιο στη δύσκολη στιγμή σου ανοίγοντάς σου τη χαραμάδα της ελπίδας. Τα παιδιά μας τον αγαπάνε γιατί η συμβουλές του έχουν εμφανέστατα την αγάπη ακόμα και όταν κυριαρχεί η αυστηρότητα στο λόγο του. Εμείς οι μεγάλοι τον αγαπάμε γιατί έχει σταθεί πατρικά δίπλα μας και μοιράζεται μαζί μας χαρές και λύπες.

Έτσι λοιπόν το Σώμα Εθελοντών του Δήμου μας, που το στελεχώνουν ενεργοί πολίτες, οι οποίοι έχουν περίσσευμα ψυχής και χρόνου, αποφάσισε να τιμήσει τον Π. Ιλαρίωνα ως τον κληρικό που  υπηρετεί μακροχρόνια τον άνθρωπο κάνοντας πράξη όλα όσα μας διδάσκει η πίστη μας Στο Χριστό. Το «αγάπα τον πλησίον σου» έχει βρει έναν από τους εκφραστές του στο πρόσωπό του. Για μας είναι ο άτυπος εθελοντής που αντλεί δύναμη από Τον Θεό, ξεπερνά τους πόνους του – που χρόνια τον βασανίζουν - και σπεύδει όπου τον καλεί το καθήκον.

Έχουμε όμως και έναν άλλο λόγο να θέλουμε να τον τιμήσουμε. Είναι η οικολογική του συνείδηση που με την προσωπική του αγωνία, την προσωπική του εργασία και την ανεξάντλητη επιμονή του –που πολλάκις αγγίζει και τα όρια της γκρίνιας- ανάστησε το γειτονικό προς τον ναό του  παρκάκι. Όσοι γνωρίζαμε το χώρο πριν, σήμερα λέμε πως έχει αλλάξει εντελώς φυσιογνωμία και αυτό του το χρεώνουμε αποκλειστικά.

Ζούμε σε μια εποχή που η αλληλεγγύη δοκιμάζεται! Σε μια εποχή που κάποιοι ελάχιστοι κληρικοί παρίσταναν μέχρι και τους μεσίτες ακινήτων γιατί τα ευρώ ήταν υπερτιμημένα έναντι των ευχών. Σε μια εποχή που ο πλανήτης μας δοκιμάζεται από τις καταστροφικές παρεμβάσεις του σύγχρονου ανθρώπου. Σε μια εποχή που ο καταναλωτισμός και το υπερθέαμα καταδυναστεύουν τη ζωή μας. Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους και δη κληρικούς σαν τον Π. Ιλαρίωνα Γκαβέα. Για να του πούμε απλά ένα «ευχαριστώ» από καρδιάς για το πρότυπο που διδάσκει σε μας και στα παιδιά μας.


Αφροδίτη Χατζηγεωργίου

(τις φωτό μας έστειλε η Αφροδίτη Χατζηγεωργίου)

1 σχόλιο: