Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Ανοιχτή επιστολή «οφειλέτη» προς την συγκυβέρνηση


 

 Γράμματα απελπισίας έφτιαχνα και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Στο όνομα «της συνέχειας του κράτους», βλέπω ότι πρέπει να ανοίξω αλληλογραφία και μαζί σας. Και με υποχρεώνετε, για μια ακόμα φορά, να εκτίθεμαι, εκθέτοντας τη μίζερη ζωή, στην οποία φέρατε εμένα και εκατοντάδες χιλιάδες, για να μην πω εκατομμύρια, άλλους. Ως  το 2009 ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑ ΔΕΚΑΡΑ, σε κανέναν, παρ’ εκτός στο παιδί μου, στους γονείς μου και σ’ αυτό που λέγεται Πατρίδα.  Έκτοτε, χρωστώ σε εφορία, ΟΑΕΕ και τράπεζες, αλλά και σε φίλους μου, όντας, πια, άνεργος, ανασφάλιστος και οσονούπω άστεγος. Από τη μία μέρα στην άλλη, εγώ και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες, μετατραπήκαμε σε «οφειλέτες», ελέω μιας διαχρονικής κυβερνητικής πολιτικής υποτέλειας.
            Νάρθει, μετά από αυτά που θα εκθέσω,  ο κ. Καμμένος και, να μου πει, ξανά, το «ανακάλεσε», όπως τότε, όταν του είπα «όλοι, στην πράξη, είστε στην υπηρεσία των τραπεζιτών». Ούτε, τότε, ανακάλεσα, και, δυστυχώς, τώρα, η πάλαι ποτέ κομμουνίστρια κ. Βαλαβάνη το επιβεβαιώνει. Μακάρι, να μπορούσα να ανακαλέσω, να διαψευστώ και να τιμωρηθώ, για εκείνη την αμετροέπεια μου. Δυστυχώς, όλα αυτά θα συμβούν, επειδή σας ψήφισα.           
Ένα απειλητικό και τρομοκρατικό μπαράζ "ενημέρωσης", τις τελευταίες μέρες μας λέει: «Η Ν. Βαλαβάνη το είπε στη Βουλή, η Κ. Σαββαΐδου έχει ήδη έτοιμο σχέδιο. Στις 26 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εκατό δόσεις, από τις 27 του μήνα θα «βρέχει» κατασχέσεις». Και συμπληρώνει η «έγκριτη» δημοσιογραφία: «Με ελάχιστη μηνιαία δόση 20 ευρώ, θεωρείται αδιανόητο να μην ρυθμιστούν μαζικά οι οφειλές». Προφανώς, είναι εξ ίσου αδιανόητο και για την κυβέρνηση.
Σε τι διαφέρει αυτή η συμπεριφορά της κομμουνίστριας, από εκείνη των προηγούμενων; Σας είπε κάποιος κυρία Βαλαβάνη, ότι υπάρχουν πολλές χιλιάδες άνθρωποι, που μπορούν να πληρώσουν, αλλά «δεν θέλουν»; Ξέρετε πολλούς τέτοιους, ώστε κρίνατε σκόπιμο να εξαπολύσετε κεραυνούς απειλών;
Θυμάμαι εκείνο το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» του κ. Τσίπρα –και δεν ξέρω αν πρέπει να κλάψω ή να γελάσω.
Ποιος σας είπε, κ. Βαλαβάνη, ότι, όντας άνεργος, μπορώ, αλλά δεν θέλω, να πληρώσω 78,58 ευρώ κάθε μήνα, που είναι η δική μου δόση στον ΟΑΕΕ; Σας φαίνεται μικρό το ποσό; Πού να δείτε των παλιών συναδέλφων μου, που πρέπει να δίνουν 300 συν τα τρέχοντα 300. Προφανώς, δεν ξέρετε τι σημαίνει η «ανθρωπιστική κρίση», που με τρόπο δακρύβρεχτο, επικαλείστε.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Μέσα στην αγωνία σας για «ρύθμιση», δεν παραλείψατε να στείλετε πελάτες στην τράπεζα. Ακόμα κι αν έχω τα λεφτά, ΜΟΝΟ μέσα από λογαριασμό τραπεζικής κατάθεσης μπορώ να πληρώσω. Προφανώς, δεν ξέρετε  ότι, ακόμα και σήμερα, κατάσχονται μικροποσά από λογαριασμούς, κι ας απαγορεύεται η κατάσχεση, κάτω από ένα ποσό. Και, μάλλον, δεν ξέρετε ότι αν προκύψει, απ’ αυτό το λογαριασμό, τόκος ενός λεπτού ακυρώνεται η απαλλαγή του τεκμαρτού υπολογισμού φόρου, για άνεργους. Το υπέστην. Με εισόδημα 150 ευρώ καθαρά, κλήθηκα να πληρώσω 145 ευρώ φόρο και εισφορά «αλληλεγγύης», αυτή που σκοπεύετε να αυξήσετε. «Αλληλέγγυος» σε ποιον πρέπει να είμαι, όταν το κράτος δεν είναι αλληλέγγυο προς αυτούς που έχουν ανάγκη και τους απειλεί, επιπλέον, με κατάσχεση;
Για την ιστορία και στο όνομα της «συνέχειας του κράτους», σας λέω ότι είμαι πολύ τυχερός, που πλήρωσα μόνο τόσα. Κανονικά, το ανύπαρκτο, πλην όμως «τεκμαρτό» εισόδημα, απέδωσε φόρους 5.000 ευρώ, αλλά είχα, ακόμα, ανάλωση εισοδήματος παρελθόντων  ετών. Την επόμενη φορά, δεν θα έχω. Μπράβο  σας, που συνεχίζετε τους καλούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων. Θα μου πείτε, πως δεν μπορείτε ν’ αλλάξετε το νόμο, φέτος. Κατανοητό, αλλά οι απειλές σας λένε άλλα. «Σώσατε» τα σπίτια από τους τραπεζίτες, για να τα πάρει το κράτος των τραπεζιτών; Δεν σας βλέπω να θέλετε να ξεφύγετε και πολύ από την «υποχρέωση» του χρέους, που δημιούργησαν οι προηγούμενοι.  Μόνο σε μας ξεσπάτε.
Για την ιστορία, πάλι, και για να μη νομίζετε ότι δεν θέλω να πληρώσω, έκανα ρύθμιση 20,05 ευρώ το μήνα, για τα χρέη προς την εφορία. Μόνο που το σύνολο των χρεών, προέρχονται από την «αλληλεγγύη» και τα ανύπαρκτα τεκμαρτά εισοδήματα. Αλλά, όπως, είπαμε ο «δίκαιος» φόρος των προηγούμενων πρέπει να πληρώνεται και υπό το καθεστώς της «πρώτης φοράς αριστερά», με ολίγη από Καμμένο.

Έθεσα στη διάθεση σας τον εαυτό μου, για να σας δείξω ότι είναι υπαρκτό και όχι αφηρημένη και θολή έννοια το πλήθος των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, που τους απειλείτε με κατασχέσεις, επειδή δεν μπορούν –κι όχι επειδή δεν θέλουν- να πληρώσουν. Η γενική και από τα πάνω πολιτική δεν είναι πολιτική. Είναι μακριά νυχτωμένος αυταρχισμός, που κάνει φανερή, πέραν όλων των άλλων, την άγνοια σας, για το τι συμβαίνει.

Εσείς μπορείτε να «μάχεστε» ή να «διαπραγματεύεστε» για μια συμφωνία, που διατηρεί το υπάρχον καθεστώς και δεν αμφισβητεί υποχρεώσεις, αλλά εμείς γνωρίζουμε ότι, από χρόνια, δια πράξεων και παραλείψεων και, κυρίως, δια της σιωπής, έχετε εκχωρήσει το δικαίωμα της έκδοσης χρήματος σε ιδιώτες. (Πολύ πριν, έρθει το ευρώ). Πώς να μη χρωστά η Πατρίδα και οι συμπατριώτες;
Μια φίλη μου, που πήγε να φωνάξει «μένουμε Ευρώπη», όταν της είπα την στορία που λέω σε σας, πείστηκε ότι είστε η «Ευρώπη», που ονειρεύεται. Δεν θα ξαναπάει. Έτσι κι αλλιώς, δεν την ενδιαφέρει, αν ζω ή αν θα πεθάνω, εγώ και οποιοσδήποτε άλλος. Δουλεύει, κατά δήλωση της, 18 ώρες την ημέρα και δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί με άλλον ή να δει τι συμβαίνει.
Εσείς, όμως; Προτείνατε, κατά δήλωση Βαρουφάκη, «η παρακολούθηση του προϋπολογισμού να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, με αυτοματοποιημένο σύστημα που θα προβλέπει οριζόντια μείωση των δαπανών, όταν εκτροχιάζεται ο προϋπολογισμός και παρουσιάζει πρωτογενές έλλειμμα». Παραδόσατε κυβέρνηση και ζωές στον αυτόματο.
Για τον εκτροχιασμό της ζωής των ανθρώπων, υπάρχει κάτι ή θα πρέπει να αρκεστούμε στις γνωστές «ρυθμίσεις»; Μάλλον, με σας και τους ομοίους σας, έχουμε ασυμφωνία πολιτικής και χαρακτήρων. Κι εσείς έχετε πάρει διαζύγιο από την ανθρωπιά και τις αριστοτελικές λέξεις, «έλεος και συμπάθεια», όταν παίζεται μία τραγωδία. Έχετε πάψει προ πολλού να μπορείτε να μπαίνετε στη θέση του άλλου. Κατασχέστε και τα σπίτια μας, αφού, ήδη, έχετε κατασχέσει τη ζωή μας. Φορολογούμαστε, πληρώνουμε ή τιμωρούμαστε, γιατί υπάρχουμε. Γιατί δεν είστε όμοιοι με τους προηγούμενους; Ποσοτικό είναι το πρόβλημα;

Ελπίζω να καταλάβατε τι θέλω να πω και να πράξετε τα στοιχειώδη, πριν αντικατασταθείτε από εκείνο το χειρότερο που έρχεται, επειδή εσείς του στρώνετε κόκκινο χαλί. Δεν είναι τα λόγια μας, κάτι σαν «διηγώντας τα να κλαις». Ούτε σκοπεύουμε ν’ αυτοκτονήσουμε. Έχουμε πόλεμο, που άλλοι κήρυξαν εναντίον μας και αυτοί βρίσκουν, ακόμα, συμμάχους, κυβερνώντες και μη, σε ραγιάδες και νενέκους. ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ. ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ. Και λεφτά θα υπάρχουν για όλους, όταν το χρήμα γίνει δημόσιο –δημοκρατικά ελεγχόμενο- εργαλείο, αντί για εμπόρευμα στα χέρια λίγων.  Όσοι το καταλαβαίνουν, σμίγουμε.

Για σας είμαι ένας αριθμός φορολογικού μητρώου και μ’ αυτόν υπογράφω. Για του λόγου το αληθές όσων έγραψα:

Α.Φ.Μ. 021443912
Κεφαλονιά, 19-6-2015








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου