Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

ΠΑΡΑΛΟΓΟ; Ο ΔΗΜΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΕΠΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΡΕΜΑΤΙΑΣ!

 

Σε αυτή τη χώρα δεν πλήττεις ποτέ και κάθε μέρα ανακαλύπτεις και μια παπάτζα.

Στην συνεδρίαση της ΟΕ της Παρσκευής έγινα σοφότερος αναγνώστη μου.

Έμαθα ότι ο δήμος Χαλανδρίου πρέπει να πληρώσει - λέει - στην ΑΕΠΙ πνευματικά δικαιώματα για τις παραστάσεις στο θέατρο της Ρεματιάς.

Ήξερα ότι η  ΑΕΠΙ μαζεύει πνευματικά δικαιώματα από μαγαζιά για τον καλλιτέχνη - δημιουργό όταν ΑΛΛΟΙ εκμεταλλεύονται ή εμπορεύονται την δημιουργία του, την πνευματική του ιδιοκτησία.

Έμαθα όμως ότι η ΑΕΠΙ παίρνει πνευματικά δικαιώματα και όταν ο ίδιος ο καλλιτέχνης - δημιουργός ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ  την δουλειά του σε ένα δημοτικό φεστιβάλ.
Και μάλιστα ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ κατευθείαν από τον δήμο για την παράσταση από τον δήμο.

ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΘΕΛΕΙ Η ΑΕΠΙ ΑΕ, όταν έχει πληρωθεί Ο ΙΔΙΟΣ ο δημιουργός για την παράσταση, εγώ δεν κατάλαβα.
ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΠΟΙΑΝΟΥ;

¨η μήπως αυτά ξαναπάνε στον καλλιτέχνη που έχει ήδη πληρωθεί; 

Όποιος κατάλαβε ας μου εξηγήσει γιατί από ότι είδα στο όργανο δεν έχει πολυκαταλάβει κανείς.

Μόνο ο π. δήμαρχος Γ. Κοουράσης μου απάντησε ότι "αυτό ήθελε ο Κλίντον όταν ήρθε στην Ελλάδα, να λύσει το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων" (δεν κατάλαβα τι ήθελε να πει ο ποιητής και πώς εμπλέκεται ο Κλίντον με ... τους ENCARDIA).
Η της διοίκησης μάλλον δεν ήξεραν τι να απαντήσουν.

Αναρτώ την απόφαση της Ο.Ε. - την οποία ψήφισα αφού το θέμα δεν το ήξερα σε βάθος και στην ερώτησή μου έλαβα την απάντηση ότι αυτό προβλέπει ο νόμος.

Αλλά και να το προβλέπει ο νόμος είναι εντελώς ΠΑΡΑΛΟΓΟ.
(Είπα και στην Ο.Ε. ότι θεωρώ λογικό να πληρώνει ο δήμος πνευματικά δικαιώματα στην ΑΕΠΙ μόνο για τις παραστάσεις - συναυλίες που δίνει η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ του, αλλά όχι για τις παραστάσεις που ο δήμος ΑΓΟΡΑΖΕΙ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ:

ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2015, ο Δήμος Χαλανδρίου ανέλαβε την διοργάνωση μουσικών παραστάσεων (αρ. αποφ. Δ.Σ., 142/17-6-2014), καθώς και την παραγωγή και το κόστος αυτών.

Βάσει του Ν. 2121/1993 αρθρ. 54, 55 και 56 § 3 περίπτ. 2, για επτά (7) εκ των εκδηλώσεων αυτών είναι υποχρεωτική η καταβολή ποσού προς την Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε.) για τη χρήση του πνευματικού έργου των μελών της (συνθέτες – στιχουργοί), στις ανωτέρω μουσικές παραστάσεις.

Το προς καταβολή ποσό, προκύπτει ως ποσοστό (5%) επί του συνόλου του κόστους παραγωγής της εκάστοτε παράστασης, βάσει του αμοιβολογίου της Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε. καθώς και του αρθρ. 32 § 1 του Ν. 2121/1993.

Το συνολικό προς απόδοση ποσό, ανέρχεται στο ύψος των 845,99€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. και θα επιβαρύνει τον Κ.Α. 15.6471.06 του προϋπολογισμού του Δήμου Χαλανδρίου Ο.Ε. 2015.

Για την ανωτέρω πίστωση έχει συνταχθεί η απαιτούμενη Π.Α.Υ. με αριθμό καταχώρησης 814/2015 στο μητρώο δεσμεύσεως, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 113/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Συνημμένα: - Την υπ. αριθμ. 289503/3-8-2015 επιστολή της Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου